Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456746 razy)

Offline Niedźwiedź

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #1365 dnia: 18.12.2016, 14:03 »
No tak mi się wydaje, że dużo miejsca weźmie....ja chcę to tak roztawić żeby na lewej nodze był feeder arm i tacka z matrixa a na prawym raminiu fajka pod dolnik (wędkę chcę mieć przed kolanami) na te tylne nogi to raczej nic nie bede nakladal bo to nie praktyczne...Dodam jeszcze, że gdzie się będzie dało to będą szły w ruch podórki

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #1366 dnia: 18.12.2016, 14:06 »
Oto te nowe z Preston-a:

Dostępne w długościach 160 cm (do 227) i 68 cm (do 105).

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1367 dnia: 18.12.2016, 14:07 »
Ja na Twoim miejscu wziąłbym wspomnianego przeze mnie Prestona. Najbardziej uniwersalny. I na feeder i picker.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Niedźwiedź

« Odpowiedź #1368 dnia: 18.12.2016, 14:11 »
Zobaczymy, może jeszcze ktoś się wypowie w tym temacie. Dzięki panowie.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #1369 dnia: 18.12.2016, 16:25 »
No tak mi się wydaje, że dużo miejsca weźmie....ja chcę to tak roztawić żeby na lewej nodze był feeder arm i tacka z matrixa a na prawym raminiu fajka pod dolnik (wędkę chcę mieć przed kolanami) na te tylne nogi to raczej nic nie bede nakladal bo to nie praktyczne...Dodam jeszcze, że gdzie się będzie dało to będą szły w ruch podórki

Ja w ten sam sposób rozstawiam sprzęt, czyli montuję ramię na lewej nodze, a podporę dolnika na prawej. Wybierając ramię, świadomie zrezygnowałem z "pojedynczego", w grę wchodziło tylko takie, które ma dodatkową podporę. Nie zgadzam się z Krystianem, ponieważ uważam ramię XS za świetny produkt. Ramiona najbardziej drżą w płaszczyźnie poziomej, więc dwa przeguby to nie jeden, sztywność jest o wiele większa. Kwestię regulacji pomijam, ponieważ nie trzeba tego często robić, a jeśli zachodzi taka konieczność, trwa to dosłownie chwilę. Wspomniane ramię współpracuje z Cuzo. Wychodzi na to, że zazwyczaj całość poktywa górną część nogi, pozostawiając wolne miejsce poniżej uchwytów.

Tak to wygląda, patrząc z boku

Tak natomiast, patrząc z góry

Gdybym montował tacę, półkę lub inny patent, musiałbym to zrobić pod uchwytami ramienia. W niczym by mi to nie przeszkadzało. Jeśli natomiast zaszłaby potrzeba opuszczenia ramienia, tacę montowałbym ponad górnym uchwytem, czyli w górnej części nogi.
Jacek

Offline Niedźwiedź

« Odpowiedź #1370 dnia: 18.12.2016, 16:27 »
Właśnie tak to mam ułożone w głowie... a tackę mam zamiar montować nad ramieniem (widzę, że miejsca jest dość), a po prawej masz jaką fajkę?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #1371 dnia: 18.12.2016, 16:40 »
Nie mam klasycznej fajki, ponieważ lubię mieć dolnik czy dolniki minimalnie wyżej, niż umożliwia to fajka.

Mam patent, który widać na poniższym zdjęciu

Wymienię tę podporę na taką fajkę

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/wkrecane-nasadki-podporki-na-wedki/18865-podporka-pod-wedke-korum-any-chair-ripple-rest.html

Ta podpora umożliwi mi podniesienie dolników powyżej maksymalnego poziomu nogi.
Jacek

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #1372 dnia: 18.12.2016, 16:45 »
Z całym szacunkiem Jacku, ale drgania idą z krzesła, a konkretnie z jego nogi, tak więc czy by tam były nawet trzy mocowania, końcowa cześć ramienia i tak będzie drgała. Miałem te XS i oddałem, bo jak mówię dużo ustawienia i nic w zamian, a nie zawsze siedzę w tym samym miejscu, że ustawienie z poprzedniej rybaczki będzie dobre.
Ale jedni lubią blondynki a ... :) 
A kolega Niedźwiedź już wiemy czego chce ;)

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #1373 dnia: 18.12.2016, 16:46 »
Poza tym wydaje mi się niebezpieczne dla sprzętu, te zagrodzenie się nim.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #1374 dnia: 18.12.2016, 16:51 »
A czy tacki nie można umieścić pomiędzy dolną a górną podporą ramienia?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Niedźwiedź

« Odpowiedź #1375 dnia: 18.12.2016, 16:51 »
Czekamy na kolejne opinie :D

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #1376 dnia: 18.12.2016, 17:26 »
Z całym szacunkiem Jacku, ale drgania idą z krzesła a konkretnie z jego nogi tak więc czy by tam były nawet trzy mocowania końcowa cześć ramienia i tak będzie drgała. Miałem te XS i oddałem bo jak mówię dużo ustawienia, i nic w zamian, a nie zawsze siedzę w tym samym miejscu, że ustawienie z poprzedniej rybaczki będzie dobre.
Ale jedni lubią blondynki a ... :) 
A kolega Niedźwiedź już wiemy czego chce ;)

Poza tym wydaje mi się niebezpieczne dla sprzętu, te zagrodzenie się nim.

Krystianie, zgadza się, drgania ramienia są wywoływane ruchami krzesła czy fotela. Jest jednak tak, że sztywne ramię, gdy zostaje wprowadzone w ruch, szybko gasi powstałe drgania, a ramię mniej sztywne (pojedyncze) wręcz przeciwnie - raz wprowadzone w ruch drży i drży. Jeśli ruchy krzesła powtarzają się dość często, a tak jest, drgania elastycznego ramienia są notoryczne. To tak, jakby przymocować do nogi krzesła drewniany kij i sprężynę (oczywiście jest to drastyczne uproszczenie).
Wybacz, ale jeśli dla Ciebie kwestia regulacji trzech punktów jest problemem, to faktycznie nie jest dobrze ;)
W powyższej kwestii zdania nie zmienię, więc zostańmy przy swoich osądach :)

Masz jednak całkowitą rację, twierdząc, że rozkład mojego stanowiska nie jest najbezpieczniejszy dla sprzętu. Jest to jednak dla mnie najlepsze rozwiązanie, uwzględniając zachowanie odpowiedniego kąta wędziska w stosunku do lini brzegowej. Montując ramię na prawej nodze, otwierając sobie tym samym drogę "ewakuacyjną", dochodzi do tego, że to ramię ociera o kolana, ponieważ nie jest odsunięte tak, jak to jest w przypadku dolników. Układ z ramieniem po prawej stronie jest dla mnie bardzo niekorzystny. Trzeba też brać pod uwagę to, że wtedy trzeba niepotrzebnie rozsuwać ramię, co nie wpływa na jego stabilność.
Mnie taki układ nie przeszkadza, ponieważ łowię w dużym skupieniu. Nie wstaję co chwilę, nie tańczę, nie skaczę, nie witam przybyłych wędkarzy czy turystów, a jedynie wyczekuję :)

Jacek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1377 dnia: 18.12.2016, 18:35 »
Mam jedno i dwuramienne - wszystkie drgają i drgać będą ,o ile przy metodzie to nie ma większego znaczenia, to na rzece jedyny słuszny wybór to ustawienie wędzisk niezależnie od fotela czy kosza. Kosza może trochę mniej.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #1378 dnia: 18.12.2016, 18:48 »
Taka prawda, drgają i drgać będą. Ideału nigdy nie będzie. Łowiąc na metodę, można mieć ramię nawet z twardszej gumy, w przypadku klasycznego feedera już nie jest tak różowo. A tak najczęściej łowię. Jednak wspomniane przeze mnie ramię XS spełnia moje (raczej wygórowane) oczekiwania.

Jest jeszcze jedna sprawa, na którą wypada zwrócić uwagę. Podobne ramiona wcale nie są podobne ;)
Kiedyś chciałem kupić ramię Trapera, które jest, co by nie mówić, podobne do Prestona XS. W momencie gdy poruszyłem ramieniem Trapera, podobieństwa się skończyły. Sztywność tworzywa, które zostało użyte przez firmę Preston, to wzór sztywności, oczywiście w porównaniu do tego od Trapera. Szczęka mi wtedy opadła, jednocześnie zrezygnowałem z tego produktu. Jak wspomniałem, gdybym preferował metodę, przełknąłbym niedoskonałość w postaci braku sztywności, zaoszczędzając jednocześnie sporą sumkę (w zasadzie drugie ramię).
Jacek

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #1379 dnia: 18.12.2016, 19:08 »
Mam jedno i dwuramienne - wszystkie drgają i drgać będą ,o ile przy metodzie to nie ma większego znaczenia, to na rzece jedyny słuszny wybór to ustawienie wędzisk niezależnie od fotela czy kosza. Kosza może trochę mniej.
Dzięki za te sprostowanie
Nie chciałem już debatować z tym panem Jackiem