Autor Wątek: Nie jedzą dużo - nie syp dużych ilości!  (Przeczytany 25851 razy)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
Odp: Nie jedzą dużo - nie syp dużych ilości!
« Odpowiedź #45 dnia: 31.01.2016, 16:35 »
A jaki to jest ten " prawdziwy karpiarz " ?
Jak jadę na zasiadkę mam czasem nawet i 10 kg kulek ale jaki mam problem żeby to gdzieś upachać to tylko ja wiem a jak zabrać ze sobą takie ilości ?

Czy karpia 60 kilo da się przewieźć tyle kilometrów ? Trzeba mieć odpowiedni sprzęt to raz ale istnieje ryzyko kontroli na granicy o co wtedy ?

JK

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
Po pierwsze to nie bajki kolego bo tam nęcili tonami.
Po drugie nic z kontrolą bo nie ma granic na zachód jak wiadomo tam zapłacą więcej

A jak już ktoś by zatrzymał to ryba jest do akwarium a do tego kwitu chyba nie trzeba

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #46 dnia: 01.02.2016, 08:48 »
To poproszę jakiś link, jakiś opis tego nęcenia.
Moje krótkie (dwudziestoletnie :-X) doświadczenie mówi mi, że po wrzuceniu tony kulek do wody na pewno karpia tam bym nie złowił.
Owszem np na Zalewie Zegrzyńskim trzeba nęcić obficie ale robię to nęcąc kukurydzą a kulki to przysłowiowa wisienka na torcie.
Pomijając wszystko - żeby złowić karpia na kulkę nie jest potrzebne potężne nęcenie lub długotrwałe nęcenie. Dość często czytam, że " karpi trzeba do kulek przyzwyczajać bo to nie naturalny pokarm " itd itp. A czy kota ktoś uczył jeść wątróbkę ? A czy kukurydza lub robaki są naturalnym pokarmem karpi ?
Łowienie karpi to taktyka a nie bezmyślne sypanie kulek do wody na zasadzie byleby dużo :P Jak znajdę miejsce gdzie karpie są to czasem po kilku godzinach już mam brania, czasem po dobie ale nigdy nie nęcę przed zasiadką. Karpie jak inne ryby - albo żerują albo nie żerują. Jak żerują zachowują się jak np leszcze - po prostu biorą a jak nie żerują to mogę haczyk miodem posmarować i tak nic z tego nie będzie.
JK

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 01.02.2016, 09:34 »
Będę miał chwilę i poszukam tego linku bo to nie wyssane z palca info
W sumie to moje słowo też powinno wystarczyć ale skoro taki jesteś niedowiarek to poszukam.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 01.02.2016, 09:39 »
Nie to że jestem niedowiarek ale jak dla mnie jest to nierealne :P
Kurde to jestem jednak niedowiarek he he :-[

JK

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 01.02.2016, 09:44 »
http://splawikigrunt.pl/wiesci-ze-swiata-szczegoly-167.html
Poszukałem i znalazłem. Wiedziałem, że Luk gdzieś o tym pisał.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 01.02.2016, 09:47 »
http://splawikigrunt.pl/wiesci-ze-swiata-szczegoly-167.html
Poszukałem i znalazłem. Wiedziałem, że Luk gdzieś o tym pisał.

Ale inna, podana przez uradowanego łowcę informacja, zmroziła mi krew w żyłach. W ciągu dwóch tygodni łowienia, para Brytyjczyków zużyła 700 kilogramów przynęt! Co lepsze – aby podnęcić łowisko (rozumiem, że również dla innych karpiarzy), właściciel użył – uwaga, bo można spaść z krzesła – 5 ton przynęt!

Upadłem  :o :o :o

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 01.02.2016, 10:17 »
To jest to właśnie
Dzięki Michał

Tak się łowi tuczniki

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 01.02.2016, 11:33 »
Pozostawię to bez komentarza.
Jeśli właściciel łowiska wrzuca 5 t przynęt.... >:O :thumbdown:

Co prawda nie doczytałem się czy te 700 kilo to same kulki i te 5 ton co to było ale to jest debilizm. Po pioerwsze to pogoniłbym właściciela łowiska ale to inna para kaloszy...
Nie wiem czy wiecie ale na tej wodzie można używać tylko przynęt i zanęt dostępnych u właściciela.
JK

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 01.02.2016, 11:58 »
Polecam rozmowy z hodowcami na temat możliwości przerobowych karpi - w tonach sypać pokarm w krótkich okresach czasu - to chyba jest w tych łowiskach więcej ryb niż wody..... :-X
W przytaczanym artykule może też są bzdury wyssane z palca - papier wszystko przyjmie - no cóż wyobraźnia pracuje 8)

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
Maciek

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 01.02.2016, 12:38 »
Artykuł pisał Luk więc musi to być prawda! 

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 01.02.2016, 13:10 »
Artykuł pisał Luk więc musi to być prawda! 

Prawda , szczera prawda , tylko prawda  8) - karpie musiały brzuchy rozboleć a gazy miały pewnie takie że drzakuzi było w łowisku  :-X
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #56 dnia: 01.02.2016, 14:40 »
Ja powoływałem się na gazety - o złośliwcy ;D

Jednak ktoś z Was potrafi wyłumaczyć dlaczego na tym łowisku karpie mają takie rozmiary? A przeciez to nie koniec, w tym roku będą kolejne rekordy. Jak myślicie - ile może zjeść karp pelletu szarego, niskotłuszczowego, jeżeli waży prawie pięćdziesiąt kilo? Pół kilo, kilogram? Oczywiście, że nie! Tam po prostu wali się do wody kolosalne ilości towaru i ryby to jedzą.
Angol, który złowił tam karpia ponad 100 lb, złowił ich bodajże kilkadziesiąt w ciągu dwóch tygodni (ponad 60 sztuk) z czego połowa miała powyżej 18 kilogramów. Dodatkowo tam są wielkie sumiska, rekord to 98 kilogramów, ta ryba też nie jada z naparstka.

Jeżeli Angole (para z artykułu ) zużyła 700 kilo przynęt na dwóch, to daje to 25 kilogramów na głowę na dobę. Czy to jest dużo? Ja uważam, że jak najbardziej możliwe tam. Jestem tez pewien, że właścicielom zależy też na nęceniu pelletem, bo przecież go sprzedają w ten sposób. Kasa leci, karpie i sumy mają coraz większe brzuchy, kolejne rokordy świata bije Ero Aqua, kolejki chętnych są dłuuugie ;) Temperatura była optymalna tam, więc ryba żerowała w najlepsze...

Pamiętajmy też, że pellet karpiowy się rozpada. Jeżeli łowiłbym na trzy wędki i nęcił dwa miejsca na takim łowisku, to 25 kilo wcale nie jest takie straszne. Zwłaszcza, że sypiesz i łowisz dalej. To nie coś, co mnie kręci - ale jak najbardziej możliwe.

Jkarp - weż poprawkę ile tam jest karpi i jakie. Jeżeli na łowisko komercyjne ktoś chce na zawody wyskoczyć z litrem pelletów to życzę mu powodzenia. W UK wielu wyczynowców zarzuca co 2 minuty, co daje im około 3-5 kilogramów zanęt i pelletów na 5 godzinną sesję. To dużo? Panowie to zawody - oni tak łowia i wygrywają. Mowa oczywiście o mocno zarybionych łowiskach. Jakby co, to w zeszłym roku na jednej wodzie padł rekord, w  6 godzinnych zawodach wyczynowiec złowił ponad 1000 lb karpi, co daje około 450 kilogramów ryb. Myślicie, że nęcił mało i często białymi i miał tego pół litra na sesję? Bynajmniej :) A mielonkarze - co walą do wody łącznie podczas zawodów 10- 15 puszek mielonki (3-4 kilo) to myśłicie, że rzadkość? Tak się łowi i wygrywa na komercjach!
Ja tak nie łowię, i tego nie lubię (unikam takich łowisk jak ognia) ale to nie znaczy, że inni tak nie łowią, nieprawdaż? :D

To jest jak najbardziej realne. Oczywiście na polskie realia przełożyć to ciężko, bo ciekawe ilu wędkarzy łowi w ciągu dwóch tygodni 60 karpi, z czego połowa ma powyżej 18 kilogramów. Zero? ;D
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #57 dnia: 01.02.2016, 14:56 »
Lucjanie ciężko się odnieść to twoich wniosków - ja przytoczę jedną analizę którą na forum pisałeś o mielonce trzeba być ostrożnym by nie zepsuć wody a teraz opisujesz o kilkunastu puszkach ....

W ogóle ciężko mi opisywać - podjąć przemyślenia co i jak na wodach o których nie wiem nic nie widziałem ich - wiesz ciężko się podpalać filmami , artykułami , zdjęciami - jak człowieka tam niema i nie widzi - prawda może być taka że kilka dni czekają na branie a filmie kilka minut....

Co do polskich realiów zachęcam do prześledzenia filmów na YouTube chłopaki karpiarze mówią ile i jaki towar pakują ile czekaja na branie - wiem zaraz ktoś powie to tylko filmy ja odpowiem masz racje

dlatego polecam chodzenie na ryby testowanie próbowanie - a nie opieranie się na opowieściach.
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #58 dnia: 01.02.2016, 15:05 »
Maciek, ja nie złowiłem w życiu karpia, co miał 18 kilogramów, a gdzie dopiero 30 takich (drugie 30 miało 'mniej') ;D Mówimy o ekstremalnym nęceniu na łowisku Euro Aqua, gdzie rekord karpia to 46 kilo a suma 98 kilogramów.

Ja łowię całkiem inaczej, i odnoszę się do tego w swoich filmach - przykład węgierskiego łowiska to po prostu jest wyjątek potwierdzający regułę :D
Lucjan

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #59 dnia: 01.02.2016, 15:55 »
Dlaczego mam wrażenie, że dyskutujemy os pewnego czasu o pewnego rodzaju "chuligaństwie wędkarskim"?
Przejawia się to w różnych aspektach w różnych wątkach.
Chyba jestem jakimś zacofańcem lub idealistą. :(