Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 159491 razy)

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #720 dnia: 25.12.2024, 13:05 »
Szybko i dobrze rozpuszczalne kulki w Pl ma Dudibaits ... 16 w ciepłej wodzie do 4h zanetowki i przynetowki ... od wczesnej wiosny czyli od lutego ryby mi na nich jeździły
Pozdrawiam Piotr

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #721 dnia: 25.12.2024, 16:38 »
Szybko i dobrze rozpuszczalne kulki w Pl ma Dudibaits ... 16 w ciepłej wodzie do 4h zanetowki i przynetowki ... od wczesnej wiosny czyli od lutego ryby mi na nich jeździły

Potwierdzam - są świetne zwłaszcza Mister Red Super Hot. Poniżej 18kg, 16 październik, 16mm half&half.
Kolejna świetna, rozpuszczalna kula to Devil Krill od Karla Nikla.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #722 dnia: 25.12.2024, 17:07 »

Z moich obserwacji wynika, że duży wpływ na "rozpuszczalność" kulrk ma czas, jaki poświęcamy na ich suszenie po obróbce termicznej. Kulki, które były suszone przez niecałe 24h szybciej ulegały "dematerializacji" niż te, które były suszone 30h.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #723 dnia: 25.12.2024, 17:49 »

Z moich obserwacji wynika, że duży wpływ na "rozpuszczalność" kulrk ma czas, jaki poświęcamy na ich suszenie po obróbce termicznej. Kulki, które były suszone przez niecałe 24h szybciej ulegały "dematerializacji" niż te, które były suszone 30h.

Dokładnie tak! Czas suszenia ale i skład (rozpuszczalność składników oraz grubość frakcji) oraz długości gotowania (parowania). Sporo aspektów wpływa na wytrzymałość kulki. Zauważyłem jednak, że nawet bardzo twarde kulki są zjadane przez karpie bez problemu.

« Odpowiedź #724 dnia: 09.02.2025, 22:21 »
kulacze sprawa jest ... mam parę opakowań białka takiego do ćwiczeń... czy ktoś z was dodawał go do kulek ? Szkoda wywalić termin się kończy za niecały miesiąc i myślę czy walić to do miksów
Pozdrawiam Piotr

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #725 dnia: 10.02.2025, 06:02 »
Jasne , że tak. Wpc 80 to bardzo wartościowy składnik. Poza wartością odżywczą może służyć za dobry utwardzacz i substancja klejąca. Można stosować zamiast plazmy, albuminy, hemoglobiny. Najlepiej 10 % miksu. Żeby był efekt przynajmniej 5%.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #726 dnia: 10.02.2025, 10:24 »
kulacze sprawa jest ... mam parę opakowań białka takiego do ćwiczeń... czy ktoś z was dodawał go do kulek ? Szkoda wywalić termin się kończy za niecały miesiąc i myślę czy walić to do miksów
Pytanie co to dokładnie jest?

Pozdrawiam Piotr

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #728 dnia: 10.02.2025, 23:52 »
Ciężko Ci to będzie w całości zużyć, chyba że robisz duże ilości 🙂 ale spokojnie i rok po terminie będzie ok. Dałbym 7% do miksu zwiąże i utwardzi kulkę

Offline peteronio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #729 dnia: 18.02.2025, 19:00 »
Kulki na zimną wodę nie zawsze oznaczają taki sam skład miksu. Zimna woda w zimie, zimna woda wiosną a zimna woda jesienią to trzy różne zimne wody i trzy różne oczekiwania kulinarne karpii od karpiarza...
A tak na poważnie to skład miksu na jesienne zimne wody powinien być paradoksalnie bogaty w tłuste składniki. Cyprinusy szykują się właśnie do kolejnej pory roku i potrzebują pokarmu energetycznego - tłustego - który to z kolei pozwoli im przeżyć zimową posuchę.

Witam serdecznie. Jestem tu już dawno, ale tylko czytałem do tej pory wpisy na forum.
Kiedyś zrobiłem sobie taki kalkulator żywnościowy do robienia kulek. Wartości są uśrednione.
Dlatego że np. mączka rybna z różnych miejsc produkcji posiada inną zawartość białka, tłuszczu czy poszczególnych aminokwasów.
Nie są to duże różnice, ale mówię żeby nikt nie miał  pretensji jeżeli to się różni od tego co znajdzie w necie.
Kalkulator nie posiada hasła, składniki i wielkości można dowolnie konfigurować.
Napisany jest w excelu.
Wstawia się tylko ilość składnika w gramach w kolumnę o kolorze ceglastym.
Obsługa jest prosta, jakby co to pytać.
Myślę że się przyda.

Offline peteronio

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #730 dnia: 18.02.2025, 21:55 »
Dokładam jeszcze index smakowitości wg. A. O. Kasumyan

Offline domeldoom

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #731 dnia: 19.02.2025, 09:59 »
Cześć,

zainteresował mnie temat.
Gdzie poczytam o tym jaki składnik za co odpowiada, chętnie w jakichś konkretnych i wartościowych artykułach?
Póki co nie zamierzam robić ilości hurtowych, ot dla siebie, dla zabawy i satysfakcji.
Pistolet ręczny i ze 2 rollery na początek.

pozdrawiam,
Tomek

Offline domeldoom

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #732 dnia: 19.02.2025, 10:09 »
Zjedz go, nic Ci nie będzie. Termin zawsze jest na wyrost podany, jak nie śmierdzi to jest OK :)
Ćwiczę prawie 30 lat i ani razu nie patrzyłem na termin, a nawet celowo czasem kupowałem z krótkim terminem, bo było na promocji.

No ale jeśli musisz dać do kulek to OK.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #733 dnia: 19.02.2025, 10:46 »
Zjedz go, nic Ci nie będzie. Termin zawsze jest na wyrost podany, jak nie śmierdzi to jest OK :)
Ćwiczę prawie 30 lat i ani razu nie patrzyłem na termin, a nawet celowo czasem kupowałem z krótkim terminem, bo było na promocji.

No ale jeśli musisz dać do kulek to OK.

Masz świadomość, że w ekstremalnym przypadku możesz być pociągnięty do odpowiedzialności za takie "porady"?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #734 dnia: 19.02.2025, 10:52 »
Wymagałoby to wyjątkowo dużo złej woli.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!