Autor Wątek: Podpórka do feedera  (Przeczytany 18251 razy)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Podpórka do feedera
« Odpowiedź #60 dnia: 21.02.2015, 22:28 »
Error Team Poland

Offline zby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Świat poszedł do przodu...
« Odpowiedź #61 dnia: 21.02.2015, 22:30 »
Middy to b.dobry wybór. W porównaniu do podobnego rozwiązania z Korum, w middy blokada kąta nachylenia działa niemal perfekcyjnie. Ja używam tej samejwielkości ale modelu z zagłębieniem po środku. Są super.
Zby

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #62 dnia: 21.02.2015, 22:34 »
Ja zdecydowanie wolę głowicę szeroką wielopozycyjną.
Jest ona szczególnie przydatna podczas łowienia z żyłką na klipie, kiedy w ostatniej fazie lotu zestawu (po zahamowaniu żyłki na klipie) opuszczamy wędkę w celu łagodnego "posadzenia" podajnika. Czasem zdarzy się, że "zabraknie" nam żyłki i można wtedy wędkę dogodnie przesunąć w inną pozycję. Tak więc preferuję, zarówno przednią, jak i tylną głowicę szeroką.

https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Rod-Rests/OFFBOX41-Quiver-Rod-Rest

https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Rod-Rests/OFFBOX92-Ripple-Butt-Rest-Arm
Pozdrawiam
Mateusz

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #63 dnia: 21.02.2015, 22:38 »
Mateo a ten QUIVER ROD REST nie rysuje Ci przypadkiem szczytówek? Toż to zwykły polimer.
Error Team Poland

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #64 dnia: 21.02.2015, 22:46 »
Ja jednak chyba ciut inną technikę rzutu i osadzania podajnika stosuję niż Mateo! Nawet na klipsie mam ten komfort nawoju kilku obrotów bo opad zestawu mam na minimum 45 stopni utrzymanym kiju!I po osiągnięciu dna i wyprostowaniu szczytówki część zyłki wraca na kołowrotek i jest możliwość ułożenia kija na okraczce!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #65 dnia: 21.02.2015, 22:50 »
Nie zauważyłem, mimo że jestem pedantem, jeśli o sprzęt chodzi :)
Zapewne, gdybym zauważył, to bym go przestał używać.
Wiadomo, że jakby się mocno zaczęło szurać blankiem po takim plastiku, to może by się blank przydarł. Ale normalnie stawiam wędkę, tak jak się dawniej stawiało w zwykłej plastikowej czy metalowej podpórce.
Myślę, że śmiało można używać. Choć pewnie, gdyby był dostępny taki model pokryty jakimś teflonem czy silikonem, to wybrałbym jego. Póki co takie coś wypatrzyłem, zakupiłem i zrezygnowałem z poprzedniej pojedynczej głowicy, którą używam teraz pod spławikówkę.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #66 dnia: 21.02.2015, 23:02 »
Ja jednak chyba ciut inną technikę rzutu i osadzania podajnika stosuję niż Mateo! Nawet na klipsie mam ten komfort nawoju kilku obrotów bo opad zestawu mam na minimum 45 stopni utrzymanym kiju!I po osiągnięciu dna i wyprostowaniu szczytówki część zyłki wraca na kołowrotek i jest możliwość ułożenia kija na okraczce!
Tak, zdecydowanie inną :)
Ja bardzo mocno przyłożyłem się w zeszłym sezonie do doskonalenia rzutów na klipie. Bywały dni, że tylko rzucałem, patrzyłem jak ląduje podajnik. Nagrywałem sam siebie na kamerze, żeby potem w domu móc ocenić w których momentach popełniam niedoskonałości. Chciałem nie tylko dopracować celność i sadzanie podajnika. W pewnym momencie zacząłem też zwracać uwagę na elegancję i grację zarzutów ;D
Mam zamiar napisać jakiś artykuł o zarzucaniu na klipie, ale to chyba niełatwy temat, bo bym musiał mieć do tego jakieś zdjęcia lub nagrania, a w tym jestem kiepski. Może uda mi się samym tekstem to przekazać :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline zby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Świat poszedł do przodu...
« Odpowiedź #67 dnia: 21.02.2015, 23:17 »
Zastanawiałem się nad zakupem podpórki przedniej jak Mateo, ale wpadła mi w oko  innej podpórka z tej stajni, i to pewnie będzie kolejny zakup.
https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Offbox/OFFBOX108-Flat-Feeder-Rest
Zby

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #68 dnia: 21.02.2015, 23:34 »
Też fajna. nie wiadomo tylko na ile stabilny kij będzie na niej. Np. podczas podmuchów wiatru.
Takie skośne wyżłobienia są fajne, bo trzymają kij, ryba może się zaciąć, w z łatwością w bok możemy zaciąć.
Musiałbyś sprawdzić. Może będzie fajna :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline dkg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #69 dnia: 21.02.2015, 23:41 »
To co zaprezentowal Mateo to moim zdaniem najlepsza opcja pod federa i methode,jezeli chodzi o regulowanie szczytowki i nie ma roznicy w jaki sposob zarzucasz zestaw.Mysle ze lepiej przesunac wedke na podporce o centymetr dwa niz kolowrotkiem regulowac napiecie na zestawie i to niezaleznie czy to jest "front or back rest".Sam czesto potrzebuje delikatnie skorygowac napiecie po zatopieniu zylki i taki zestaw podporek  daje ta mozliwosc,jest bardzo wygodny.Co do rysowania wedziska to mozna zamienic zabkowana podporke na "Method Feeder Rest" http://www.matchcraft.dk/butik/tilbehoer-til-boksen/method-feeder-rest/

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #70 dnia: 21.02.2015, 23:43 »
Ja w tym roku oprucz prestonowskich pojedyczych glowic oraz tej dluzszej  z pianki zakupilem jeszcze ta
http://skleptrabucco.pl/podporka-trabucco-xps-feeder-rest-ribbed/
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #71 dnia: 21.02.2015, 23:49 »
Mysle ze lepiej przesunac wedke na podporce o centymetr dwa niz kolowrotkiem regulowac napiecie na zestawie i to niezaleznie czy to jest "front or back rest".
No i tu się diametralnie różnimy! Bo np. przy metodzie dajmy na to ,delikatne ruszenie korbką w celu napięcia zestawu daje mniejsze prawdopodobieństwo zruszenia podajnika niż przesunięcie wędziska!A i w innych przypadkach wolę ćwierć obrotu korbki w celu przygięcia szczytówki niz przestawienie kija! No ale wiadomo ! Co kraj to obyczaj!Wędkowanie ma nam sprawiać przyjemność!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #72 dnia: 21.02.2015, 23:59 »
Ja w tym roku oprucz prestonowskich pojedyczych glowic oraz tej dluzszej  z pianki zakupilem jeszcze ta
http://skleptrabucco.pl/podporka-trabucco-xps-feeder-rest-ribbed/
Też fajna!
A ona się rozkręca? Bo tak wygląda, jakby dało się ją rozkręcić na mniejsze części.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #73 dnia: 22.02.2015, 00:03 »
Mam tą podpórkę Trabucco! Przydatna rzecz! Jest to twardawy plastik bez właściwości antypoślizgowych! Nie rozkręca się na mniejsze części a jedynie czarne zakończenia można odkręcić i zdjąć niebieskie plastiki!
Arek

Offline dkg

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #74 dnia: 22.02.2015, 00:19 »
To nie jest tak do konca jak myslisz Arunio,przesuniecie kija na koncowej podporce o centynetr da nam przesuniecie szczytowki tylko o jakies 2-5 cm z zaleznosci od dlugosci kija,to naprawde tylko delikatna korekta.Pewnie ze masz racje mozna to zrobic kolowrotkiem ,to tylko moje zdanie ze jest wygodniej.Chodzi mi o to ze mialem czesto pukniecia w podajnik do methody zaraz po zarzucie(przy zatapianiu ale bez brania)  i latwiej mi bylo tylko dekiketnie skorygowac przesuwajac koniec wedki na podporce.Wlasciwe branie bylo po jakims czasie do 1-5min.I co wazne to tez mozliwosc cofniecia wedziska,i jeszcze raz masz racje to samo mozesz zrobic kolowrotkiem kwestia przyzwyczajenia i preferencji .