Autor Wątek: Kołowrotki do feedera, metoda, do dalekich rzutów  (Przeczytany 33884 razy)

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotki do feedera, metoda, do dalekich rzutów
« Odpowiedź #15 dnia: 06.02.2016, 21:33 »
Mam jednego feedera 3.9m i w ogóle mi on nie jest na rękę... Jest za długi. Pod koniec sezonu kupiłem tego pudle chuckera 3m i ta długość mi bardzo pasuje dlatego teraz chcę zakupić jeszcze 3.3m. Ogólnie to przeważnie łowię na odległości ok 30-40m ale jak pisałem czasami muszę machnąć dalej więc wolę się na to przygotować.
Ten Mikado też mi się bardzo spodobał :)

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #16 dnia: 06.02.2016, 21:37 »
Myślałem nad tym zauberem ale on nie ma dłuższej szpuli. Fakt, kołowrotek bardzo spoko ale nie tego szukam :)

Dłuższa szpula - dalsze rzuty...hmmm. Dużo w tym prawdy.
Jednak równie istotna, a nawet ważniejsza jest średnica szpuli.
Choć oczywiście przy tej samej średnicy szpuli kołowrotek z dłuższą (lub jak kto woli wyższą) szpulą prawdopodobnie pozwoli na oddawania dalszych rzutów.
Dochodzi tutaj jeszcze kwestia układania żyłki. Ale to zupełnie inna sprawa i w zasadzie trochę loteria kupując nowy młynek.

Pamiętam swoje małe zaskoczenie kiedy nabyłem ze 25 lat temu Shimano 3010.
Trochę zniesmaczony byłem faktem że pomimo długiej szpuli, nie byłem w stanie tym kołowrotkiem oddawać dalszych rzutów niż starą odziedziczoną po ojcu Daiwą z niską szpulą...Dopiero po pewnym czasie załapałem że chodzi tutaj o średnicę szpuli. W Daiwie była większą o około 1,5cm. I ten staroć pomimo też tego że na szpuli tworzył jeszcze tzw, "bałwanka", był lepszy do oddawania dalekich rzutów.
Ciekawe spostrzeżenie. Wiem już mniej więcej w czym szukać więc mogę jechać do sklepu i obejrzeć młynki. Jak na razie najbardziej ciekawi mnie ten Mikado chociaż Cormoran ten wygląda spoko. No i w sumie jest jeszcze ten spro....

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #17 dnia: 06.02.2016, 22:42 »
Oglądałem ten kręcioł Mikado i powiem szczerze, jest ciekawy. Fajnie kręci i cena też jest atrakcyjna. Jedno mnie tylko dziwi, Mikado rekomenduje te kołowrotki do nowych kijów do metody Black Stone. O ile z feederem 3,5 m wygląda to świetnie to z wersją 3 m wygląda to dziwnie, poprostu kołowrotek jest za duży. Gdyby zrobili jeszcze dwa mniejsze rozmiary to oferta była by pełna. Cormoranem też się bawiłem, jest lżejszy ale i wygląda mniej solidnie.

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #18 dnia: 06.02.2016, 22:53 »
Ten kij Mikado też mnie bardzo ciekawi. Musze obejrzeć w realu te kołowrotki i wtedy zdecyduje :)

anonim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06.02.2016, 22:54 »
Witam. Musze kupić dwa kołowrotki do moich feederów. Jeden feeder to drennan pudle chucker 3m a drugi hmmm jeszcze nie wiem dokładnie ale na pewno 3.3m i na pewno coś podobne do tego drennana. Na wydanie mam max 300zł na sztukę. Chciał bym aby młynek miał dłuższą szpulę, aby w razie potrzeby (na zawodach trzeba czasami rzucić trochę dalej) mógł osiągnąć większą odległość. A jak wiadomo dłuższa szpula=dłuższe rzuty. Nie mam pojęcia jaka firma może oferować takie kołowrotki dlatego to pytanie. Pozdrawiam :)

Mała podpowiedź, dalekie rzuty uzyskuje się w pierwszej kolejności dzięki wędce , a dokładnie je budowie.. niestety tego nie widać jak się na nią patrzy...
Dopiero w drugiej kolejności kręcioł... wielkość szpuli nie ma większego znaczenia na dobra sprawę. 3000-4000 to są podstawowe wielkości. W kołowrotku najważniejsza jest prawidłowe nawijanie żyłki czy plecionki, gdyż jej ułożenie sprzyja sprawnemu się wywijaniu podczas rzutu.
Przy wędce ważne są pierwsza przelotka od kołowrotka głownie jej wysokość by spirala jak powstaje ze szpuli nie ocierała się o blank lecz pod odpowiednim kontem wchodziła w przelotkę.
Wędzisko ma jednak zdecydowanie większe znaczenia dla uzyskiwanie odległości.
Proponuje zrobić eksperyment nad wodą lub łące i sprawdzenie...

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #20 dnia: 06.02.2016, 23:37 »
Ja proponuje kołowrotek który sam posiadam, służy do połowu szczupaków na spining, lekkiego połowu troci w morzu oraz do średnio-średniociężkiego feedera - kołowrotek CORMORAN CORCAST 6 PIF HYPER JET

Cena to około 230 zł.

Doskonały do plecionek (jak i żyłek)

Ma wydłużoną szpulę do dalekich żutów, oraz specialny system nawijania, by żyłka lepiej wychodziła.

Na ten kołowrotek był wyholowany przy mnie 16 kg sum (zassał przynęte wraz z podajnikiem to metody :) )

Wujek google ci go pokaże, fajny wygląd i parametry, jest w dwuch kolorach, jeden czerwonoczarny a drugi szaro czarny, ten czerwonoczarny jest minimalnie droższy.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #21 dnia: 06.02.2016, 23:46 »
Wędka
Ważne jak szybko wędka wraca do stanu pierwotnego (jak szybko wygasza drgania)
Oraz z jakiej części blanku wędzisko czerpie moc.
Ważny jest układ przelotek są opisy optymalnego ustawienia ale najlepiej zrobić to w pracowni.
Pierwsza przelotka musi współgrać z wielkością kolowrotka
To chyba wszystko odnośnie wędki

Kołowrotek 
Największa wagę przepisał bym do  poprawnego nawoju linki
Następnie budowa i wielkość szpuli.

Linka główna
Aby nie szeleściła podczas rzutu po przelotkach (nie była zbyt gruba)

Budowa i ciężar koszyka/ciężarka
Ważne by budowa ołówiu/koszyka była dostosowana do oddawania dalekich rzutów

Technika rzutu
Znajdziesz pełno filmów z wędkarstwa karpiowego o technice na YT

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07.02.2016, 08:51 »
Raczej nie bez powodu obecnie buduje się kołowrotki o niekoniecznie wysokiej szpuli, ale o dużej jej średnicy.
Bardzo słabo znam angielski, więc nie wiem o czym Pan mówi :) Ale przypuszczam że wspomina coś o dobrym schodzeniu żyłki ze szpuli.

Nie żebym polecał tutaj Matrixa. Zupełnie nie znam tej maszyny. Chyba jest ze stajni Foxa...o Foxie też niewiele potrafię powiedzieć ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 07.02.2016, 09:24 »
Pewnie też chodzi o skręcanie się żyłki. Na większej średnicy na pewno jest to ograniczone.
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #24 dnia: 07.02.2016, 09:36 »
Mam 2 kumpli ,typowych karpiarzy,mogę zaczerpnąć z ich doświadczeń.Wiem,że przez kilka lat przemielili kilka kołowrotków(przy też nieco ograniczonym budżecie) i zakończyli przygodę na Spro Incognito(czerwony) - szukali właśnie sprzętu do "zarzutów".
Nie jest to może jakiś extra sprzęt(chociaż w tej cenie uważam,że tak),natomiast starannie wykonany, ma sensowny napęd i jak twierdzą koledzy,z jakiegoś powodu gwarantuje najdalsze zarzuty(!). Przeprowadzali nawet jakieś testy sobie-na szczęście mają znajomka ze sklepem wędkarskim,hehe.
Te same wędzisko,te same żyłki i ciężar.Po iluś tam próbach i na wodzie i na trawie,najdalszy zarzut zawsze uzyskiwał ten Spro(w zestawieniu z innymi modelami w podobnej cenie).
Idąc tym tropem - ja potrzebując kołowrotka "long cast" atakowałbym ten model. Ale to tylko moje sugestie,nie trzeba mnie słuchać ;)
Czesiek

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07.02.2016, 09:44 »
Szpula w tym Spro wygląda super. Bardzo szeroka i bardzo wysoka...Z tego musi lecieć :)

Tak Arku, masz rację. Na szerokiej szpuli żyłka mniej się skręca.
Dochodzi tutaj jeszcze kwestia posuwu (?) szpuli...No chodzi o ilość obrotów rotora względem jednego pełnego cyklu szpuli (od góry do dołu)..Wiecie co mam na myśli...
Ale to już drobne niuanse. Jak wspominałem, przy kupnie nowego kołowrotka jest to trochę loteryjne.
Zasadniczo na szerokiej szpuli żyłka mniej się skręca, a to oczywiście przekłada się na długość rzutów i ogólny komfort użytkowania.

Offline teamdragon

• Sklep TeamDragon.pl
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #26 dnia: 07.02.2016, 09:50 »
Szpula o 20% szersza. Rzuty o 30% dłuższe. Powierzchnie cierne hamulca o 100% większe to są najważniejsze cechy szerokich szpul .
Oczywiście skręcanie żyłki tak samo .
W tych 3 modelach Dragona zostało to zastosowane .
Mante od 3 lat używam do matchówki i jestem z niej zadowolony .

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07.02.2016, 10:02 »
Nie żebym czepiał się tego Spro. Bo prezentuje się fajnie. Chyba jest to siostrzana firma Ryobi, więc powinno być dobrze :thumbup:

Chciałbym tutaj tylko zwrócić uwagę na mały trik, którym posłużyli się tutaj handlowcy.
https://www.turbocik.pl/pl/p/KOLOWROTEK-SPRO-INCOGNITO-PRO-975/1066

W opisie znajdujemy: " ślimakowy system posuwu szpuli typu Worm Shaft"
Ten "ślimakowy" bardzo ładnie brzmi. Gdzieś nam się to kojarzy z pancernymi przekładniami ślimakowymi montowanymi choćby ćwierć wieku temu w niezniszczalnych DAMowskich Quickach :)
Z podobnym opisem spotkałem się już kilkakrotnie...W odniesieniu do kręciołów różnych marek.

A ten ślimakowy Worm Shaft był już stosowany 25 lat temu choćby w Shimano. Ale wtedy nikt się tym nie chwalił ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 07.02.2016, 10:07 »
Z tym ślimakiem masz rację Grześ. Ale to  dzięki niemu można spowolnić posuw szpuli. I pewnie też dla tego się chwalą. ;)
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #29 dnia: 07.02.2016, 10:13 »
Hehehe. A czy przez ostatnie 25lat mieliśmy jakiś "postęp" w kołowrotkach?
Może oprócz obudów z przetopionych butelek i reklamówek ? :D
Ślimakowy posuw szpuli to dobry patent,w lepszym stopniu pozwala dopracować posuw,i trochę wzmacnia konstrukcję,bo może przenosić obciążenia. 
Masz rację,że się  "kojarzy" z przekładnią ślimakową,dlatego tak często te hasło się pojawia w reklamach.

Spro to nie Ryobi,różnią się,ale w niewielkim stopniu(zależnie od modelu),stąd takie opinie.
Tak czy siak Spro zleca Ryobi konstruowanie "swoich" maszyn - nie kopiuje jak leci, tak jak rzeczony tutaj Dragon czy inny Jaxon - chociaż czy to do końca źle?Hmm...
Czesiek