Czy ktoś z Was Szanowni Forumowicze wie coś więcej na temat Shimano Aero Ci4+ FA (nowość)? Chodzi mi o to czy wielkościowo jest podobny do Aero 4000 Match? Czy gabaryty ma takie same?
Mam ochotę na Aero 4000 Match ale nie wiem czy nie lepiej zdecydować się na Ci4+ FA???
Darku, trochę zgłębiam temat, bo sam się przymierzam.
Rozmiarowo oba wymienione przez Ciebie modele (wraz z modelem Aero Feeder) są takie same. Szpule takiej samej średnicy i pojemności.
Aero 4000 Match jest przeznaczony do ciężkiego spławikowania. Masa tego kołowrotka może być niezbyt stosowna do Twojego kija. Do mojego tym bardziej.
Kołowrotki Ci4 są zbudowane z innego materiału i dlatego przy tej samej wielkości są o wiele lżejsze.
Dlatego właśnie mam zamiar zakupić Aero Ci4+ FA, a nie Aero 4000 Match. Ten pierwszy waży 280 gramów, co wg mnie będzie idealne.
Rzeczywiście, są to wszystko kołowrotki wielkości 4000, więc objętościowo nieco większe niż te, do których się przyzwyczailiśmy przy maczówkach. Ale ja uważam to za plus. Czym szersza szpula, tym lepsza kondycja żyłki, lepsze rzuty, mniejsze skręcanie się żyłki oraz większy nawój. I nie test to tylko jakaś tam teoria. W praktyce wszystko to jest mocno odczuwalne.
Dlatego ja osobiście nie zastosuję już do wagglera kołowrotka mniejszego niż 3000.
Ach, zapomniałem jeszcze napisać, że Aero Ci4+ FA jest w dwóch wersjach. Wersja HG ma większe przełożenie i nawój żyłki wynosi 104 cm. Tak więc ja właśnie tę wersję planuję zakupić