Autor Wątek: Ryby nie jedzą zanęty  (Przeczytany 15188 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Ryby nie jedzą zanęty
« dnia: 15.02.2016, 19:13 »
Biorąc pod uwagę że ostatnie dwie noce spędziłem w szpitalu u dziecka  to miałem czas na rozmyślanie  Doszedłem do wniosku że na przełomie ostatnich 6 sezonów zabrałem do domu około 15 ryb na sezon a z tych 15 może 2 lub 3 miały w żołądku zanętę
natomiast pozostałe posiadały pinkę, białe, kukurydzę, pieczywo fluo lub nic. Teraz nasuwa się pytanie skoro ryby zanęty nie służy do karmienia ryb a wabienia bo wiemy że na jednodniowych sesjach zwabia lepiej ryby niż sama kukurydza czy groch a nawęd pellet  w takim razie czy zanęta wabi zapachem czy frakcją, bo jeżeli zapachem to czy nie lepiej było by nęcić np gliną z atraktorem i dodatkiem kukurydzy lub białych itp. Czy nie popadliśmy z tą zanęta w pułapkę marketingową z powodu po prostu braku ryb średniej wielkości. Zachęcam do dyskusji.
Krzysztof

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Ryby nie jedzą zanęty
« Odpowiedź #1 dnia: 15.02.2016, 19:21 »
Tu jest fajny filmik jak leszcze podchodzą do kukurydzy:

Marcin

Mazovia Fishing Team

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15.02.2016, 19:33 »
Ja kiedyś łowiłem tylko na bułkę tartą z dodatkiem nostrzyka lub przyprawy do piernika i gotowanej kukurydzy (mojego dziadka killer ) i ryby były  i od zawsze dziadek mówił że ryby bułki nie jedzą tylko kukurydzę. A teraz tak jak mówisz, marketing. I kupując zanętę SUPER DUŻA PŁOĆ myślimy że to da efekt :)

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 15.02.2016, 19:34 »
Cześć ja często nęce samą ziemią czarną z siekanymi czerwonymi robakami oraz kuku, liny na moim łowisku bardzo lubią tą mieszanke. Eksperymentowałem z różnymi zanętami i często bywało, że linki odskakiwały na dłuższy czas. Też się kiedyś zastanawiałem jak jest z tymi zanętami.
Michał

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 15.02.2016, 19:36 »
Wdziałem już ten film ale chodzi mi o błyskawiczną formę znęcania ryb. Czy do błyskawicznego znęcenia średnich ryb na wodach pzw w większości przypadków zanętą jest konieczna
_luwro MichalZ i oto chodzi :bravo: :thumbup:
Krzysztof

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 15.02.2016, 19:45 »
Również coraz częściej mam poczucie że wierzę w placebo  Czyli zanęte a szczególnie tą drogą skora podsumowując swoje ostatnie 7 wyjazdów na rzekę to najwięcej złapałem na tanią zanętę za 6 złoty a nie na Sesasa ale w sumie były też wyjazdy że tania zanęta nie dawała dobrego wyniku a Sesas tak
Krzysztof

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15.02.2016, 19:53 »
Ja dlatego jak jadąc nad wodę zawsze mam ze sobą dwie, trzy zanęty - różne zapachy. I zaczynam robić sobie już statystyki co i gdzie najlepiej się sprawdza.

Wracając do jedzenia przez ryby zanęty często widzę że ryby mają w pysku pieczywo fluo.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 15.02.2016, 20:02 »
Na jesieni podczas łowienia na komercji używałem zanęty Sobubaits Supercrush Krill w czystej postaci. Muszę przyznać, że kilka leszczy, które wtedy złowiłem miało dosłownie czerwone pyski od zanęty. Kumpel, który wtedy ze mną pojechał pospiningować sam pytał, czym te ryby mają wargi umazane :)

Nie próbowałem, ale wydaje mi się, że to była właśnie zanęta :-X
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 15.02.2016, 20:06 »
Ciekawy temat Panowie, na pewno zanęta wabi , bo smuży, drobinki się unoszą i to pobudza ryby do działania, a czy zapachy i reszta też?
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 15.02.2016, 20:19 »
Ja nie jestem do końca przekonany czy ryby nie jedzą zanęty. Myślę, że co mogą zassać to połkną. Sama zanęta jednak jest trudna do zjedzenia, podobnie ma człowiek jeżeli rozsypie się mu proszek na stole i nie można użyć rąk...

Ja używam miksu 50/50 bo pellety zatrzymują ryby na dłużej, to fakt. Jednak takie drobinki są czymś co ryby mogą wyłapać, zanętą już nie...

Też myślałem wielokrotnie nad tym tematem, dlatego też 'skręciłem' w stronę pelletów i zastępowania zanęty torebkami PVA z mikropelletami właśnie. Póki co, działa podobnie jak sama zanęta.

Co do gliny zmieszanej z kukurydzą - to jednak kula zanęty robi swoje. Kolor na dnie, przede wszystkim zapach, smuga zostawiana podczas opadania... To naprowadza ryby, sama glina z kukurydzą czy pelletami tego efektu nie da. Ale już nęcenie mało i często tak!

Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 15.02.2016, 20:40 »
Ta kukurydz  i glina to było w przenośni  teraz konkretna mieszanka
ziemia bełchatowska daje smugę
mąka kukurydziana kleistość
bułka tarta frakcje
konopie prażone prace
pieczywo fluo atrakcyjny wygląd
atraktor w proszku waniliowy zapach
jakie posiada to plusy i minusy w stosunku do zanęty ze sklepu

Krzysztof

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 15.02.2016, 20:42 »
Po obejrzeniu tego filmiku ( zresztą fajnego ) Utwierdzam się w przekonaniu że powinien być wprowadzony zakaz nęcenia kulkami lub wprowadzone ograniczenie ilościowe. A teraz dlaczego. Jak było widać kukurydze ryby zjadły błyskawicznie ( produkt naturalny ) a kulki praktycznie nie ruszone ( co jest w kulkach tak na prawdę nigdy nie wiemy, wiadomo są firmy lepsze i gorsze ale wszystkie maja jakieś konserwanty lub inna chemię ) znam takich co nęcą kulkami bardzo dużo a ile zostaje w wodzie i rozkłada się zatruwając wody bóg jeden wie, dodatkowo po takim grubym nęceniu kulkami, karpie jeśli zjedzą nawet wszystko to nie pobierają pokarmu do 14 dni ( sprawdzone u kolegi na komercji )
A potem następny wędkarz w trakcie gdy karpie nie biorą sypie następną partię i koło się zamyka >:(
Na szczęście są już łowiska gdzie takie zakazy obowiązują dla dobra ryb i łowiska ( to jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać )
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15.02.2016, 20:48 »
Wszędzie powinien być limit 1kg zanęty na cały dzień. Nie raz widzę jak ludzie walą kulami ( bez ziemi czy gliny), wrzuci taki jedne z drugim 3 kg zanęty i się dziwi że nie biorą - tłumacząc ze to ciśnienie i nie ten wiatr :P Po takiej ilości to lepiej wędki spakować i iść do domu...

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 15.02.2016, 20:59 »
Ciekawy temat Panowie, na pewno zanęta wabi , bo smuży, drobinki się unoszą i to pobudza ryby do działania, a czy zapachy i reszta też?
Zaneta ma za zadanie przywabic ryby ale nie karmić mają wciągać to co im dajemy na haku wiadomo że o różnych porach roku podaje się różne mieszanki do tego dochodzi rodzaj wody i jej stan czy mętna czy bardzo przejrzysta nie ma zanety całorocznej  co do zapachów to na pewno pomagają tylko trzeba je stosować
Z rozwagą bo źle dobrany zapach może odstraszyć ryby a nie wabic, zresztą zanety i zapachy temat rzeka można pisać i pisać
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 15.02.2016, 21:03 »
To co napisałeś to sprawa oczywista chodzi oto czy da się wyjść po za te schematy nie tracąc skuteczności
Krzysztof