Autor Wątek: Kołowrotek do Trabucco 4.2  (Przeczytany 6266 razy)

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
Kołowrotek do Trabucco 4.2
« dnia: 19.02.2016, 12:44 »
Witam,
Wiem że podobne tematy były przerabiane parę razy, ale mam ogromny dylemat. Zdecydowałem się na kupno wędki Precision XT Match Carp 420 Trabucco. Dzisiaj gdy miałem dokonać zakupu i ostatni raz czytałem opinie na temat kołowrotka, który miałem zamiar kupić Drennan FD 3000 mam coraz większe wątpliwości z powodu opini na forum. Stąd może ktoś mi doradzi jakiś kołowrotek do 300 zł.
Mam parę propozycji:
-Ryobi Oasys Match FD 4500
-SPRO PASSION 740 MATCH
-RYOBI Arctica 3000 CF
-Shimano Exage SFC 3000
-SANGER MS RANGE Match X3000
-Dragon MAXIMA MATCH RD 830iT HS
-Kołowrotek Browning Backfire II 830 FD
Czy może jednak ten Drennan FD 3000 będzie najlepszy? Szukam konkretnego i dobrze wykonanego kołowrotka na parę lat, który pozwoli mi na walkę z każda rybą. :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek do Trabucco 4.2
« Odpowiedź #1 dnia: 19.02.2016, 13:30 »
Zelek z mojej strony mogę Ci polecić Shimano Exage. Jedyna uwaga to wielkość 3000 wydaje mi się troszkę za mała. Ja do swojego Trabucco XT Precision Feeder 3,60m kupiłem Exage'a 4000. Mam też Exage'a w wielkości 3000 i różnica jest dość spora. Ten mniejszy dawał sobie radę przy "przypadkowych" karpiach 7-8 kg, to ten większy da radę na pewno. Dodatkowo przy większym kołowrotku kijek powinien się trochę lepiej wyważać.

Wrzucę Ci dla porównania fotki obu kołowrotków jeśli chcesz, tylko ja mam oba w wersji z tylnym hamulcem :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 19.02.2016, 13:57 »
Posiadam ten sam kijek z Trabucco.Ja do niego zakupiłem Ryobi Arckticę 3000 CF. Nawinąłem żyłkę Riva Match 0,18 i to
wszystko pięknie się prezentuje.Teraz czekam na wiosnę :D.
Zbyszek

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 19.02.2016, 13:59 »
Ja mogę polecić Drennan Series 7 Float oraz SPRO PASSION 740M
Dziki Wschód

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19.02.2016, 14:18 »
Zelek z mojej strony mogę Ci polecić Shimano Exage. Jedyna uwaga to wielkość 3000 wydaje mi się troszkę za mała. Ja do swojego Trabucco XT Precision Feeder 3,60m kupiłem Exage'a 4000. Mam też Exage'a w wielkości 3000 i różnica jest dość spora. Ten mniejszy dawał sobie radę przy "przypadkowych" karpiach 7-8 kg, to ten większy da radę na pewno. Dodatkowo przy większym kołowrotku kijek powinien się trochę lepiej wyważać.

Wrzucę Ci dla porównania fotki obu kołowrotków jeśli chcesz, tylko ja mam oba w wersji z tylnym hamulcem :)
te podwójne korby w Shimano tak średnio mi się podobają :)
No i tu jest właśnie problem tyle sprzętu a wybór bardzo trudny

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.02.2016, 14:56 »

te podwójne korby w Shimano tak średnio mi się podobają :)

Fakt - wybór łatwy nie jest. Ja jestem bardzo zadowolony z gładkiej pracy Exage'a. Co do podwójnych korbek - hmm po kilku piwach łatwiej złapać :P a tak na poważnie to kwestia przyzwyczajenia i gustu :)

Wrzucam parę fotek dla porównania. Zdjąłem korbki żeby nie przeszkadzały :D
Pozdrawiam,
Maciek

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #6 dnia: 19.02.2016, 15:06 »

te podwójne korby w shimanno tak średnio mi sie podobaja :)

A ja znowu je uwielbiam, również posiadam Exage wersje 3000 MRC i kręciołek warty polecenia, używam go do delikatnego pickera do łapania blisko brzegu, znowu do feedera zamierzam kupic Stradica 3000 GTM RC, moim zdaniem genialna maszynka :)

Ps. Nie wszystkie Exage posiadaja podwojna korbke, sa tez z pojedyncza ;) http://www.shimanofish.com.au/products/fishing-reels/spinning/exage-rc.html
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19.02.2016, 15:58 »
Jest duża różnica między 3000 a 4000 nie myślałem że jest aż tak widoczna.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #8 dnia: 19.02.2016, 16:04 »
Zelek, jeżeli chodzi o podwójną korbkę, miałem podobne odczucia jak Ty. Do czasu pierwszego bajtka. Potem doszedł drugi. Teraz dojdą kolejne dwa, z innej stajni, ale też z podwójną korbką  :) To naprawdę nie przeszkadza, a - moim zdaniem - równoważy pracę szpuli. Polecam.

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 19.02.2016, 17:12 »
Posiadam ten sam kijek z Trabucco.Ja do niego zakupiłem Ryobi Arckticę 3000 CF. Nawinąłem żyłkę Riva Match 0,18 i to
wszystko pięknie się prezentuje.Teraz czekam na wiosnę :D.

Widzisz Zelek kolega też ma podobną wizję do tej co proponowałem :) Ale Drennan FD 3000 to też super wybór mimo że komuś rolka się zepsuła nawet niezawodne merce się psują czasami i mają wady fabryczne.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #10 dnia: 19.02.2016, 18:43 »
Za mało danych podałeś :P
Jakie wymagania co do wagi? Do pojemności? Jakie przełożenia preferujesz?
Teraz taki wybór ,że zadyszki można dostać ;)

Exage'a 3000MRC też posiadałem,i to ładnych parę latek.Do odległościówki całkiem spoko sprzęcik.Wiadomo,że to nie jakiś top,ale dobrze sobie radził,nie zawodził,do końca dobrze pracował,a i sprzedałem jeszcze za całkiem spoko pieniążki,mimo wieku 7 lat ;)

Browninga Backfire się wystrzegaj jak ognia! I jego klonów z Mikado,Cormorana itd.
Czesiek

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 20.02.2016, 12:29 »
To chyba jednak wybiorę Shimano albo Ryboi.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #12 dnia: 20.02.2016, 13:33 »
Exage 3000 MRC jest niezły pod match, ma 2 płytkie szpule, większe przełożenie.

Spro Passion i Ryobi Oasys różnią się z wyglądu, ale napędy mają te same, również mają płytkie szpule, które można dokupywać.

Arctica ma ciut lepszy napęd,ale jej siła tkwi w zabezpieczeniu przed wodą, w tym wodą morską, co nie wiem czy jest Ci przydatne.

Drennany mają fajne płyciutkie szpule i klipy.

Można jeszcze rozważać Ryobi Zaubera ze szpulami match(które dość ciężko dokupić czasem)-jako "najsolidniejszą" opcję,czyli metalowa obudowa,najmocniejszy napęd.Z Zauberem jednak ten kłopot,że ich jakość spadła,bo zrobiły się popularne,i zdarzają się uciążliwe egzemplarze.

Poza tym każdy z w/w ma swoje plusy i minusy.Niestety,wybór nie jest łatwy.Jak masz możliwość podejdź do jakiegoś sklepu,pooglądaj,pokręć tymi modelami.
Czesiek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 20.02.2016, 14:23 »

Exage'a 3000MRC też posiadałem,i to ładnych parę latek.Do odległościówki całkiem spoko sprzęcik.Wiadomo,że to nie jakiś top,ale dobrze sobie radził,nie zawodził,do końca dobrze pracował,a i sprzedałem jeszcze za całkiem spoko pieniążki,mimo wieku 7 lat ;)

Czesiu jak oceniasz mechanizm tego kołowrotka? Są jakieś szczególne punkty, na które należy zwrócić uwagę podczas eksploatacji i konserwacji? :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 21.02.2016, 07:35 »
Wybor padnie raczej na Ryobi Oasys lub Arctica. Choć jeszcze Zauber wygląda interesujaco ale.nie mogę znalesc płytkiej szpula typu match do niego. Gwarancja 5 lat i wykonanie metalowe wydaje się dość solidne w tych kołowrotkach