Autor Wątek: Jak rozrabiacie zanęty Sonubaits?  (Przeczytany 29127 razy)

Offline cezarym

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jak rozrabiacie zanęty Sonubaits?
« Odpowiedź #45 dnia: 07.04.2016, 22:19 »
Ja ostatnio MMM rozrobiłem jak Mateusz z FTR, (2 miarki suchej zanęty zalałem 1 miarką wody), po 30 min na sito i była puszysta i jakoś jej przybyło :)
Pellety luzem dodawałem, jak ładowałem koszyk, łowiłem na czystą MMM z mięsem (pinka i białe).
Pozdrawiam
Czarek

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #46 dnia: 08.04.2016, 19:31 »
Dziś po przeczytaniu tego postu, zrobiłem to samo z mixem Bait-techa i po 40 minutach była wilgotna i mega puszysta, czy to dobry znak ?? I jak dodajecie palety to wcześniej je namaczacie w oddzielnym pojemniku czy suche dodajecie do mixu?? Tego puszystego mixu zrobiłem kulkę i próbę w wodzie to praca była ładna tylko czy to się trzyma koszyczka.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #47 dnia: 08.04.2016, 19:46 »
Jaki rodzaj tej zanęty użyłeś z Bait techa?, jeśli chodzi o pellet to mocze go oddzielnie i dodaje do gotowej zanęty, suchych pelletow nie dodawaj bo wchłoną wilgoć z zanęty i szybko zrobi sie zbyt sucha, bez obaw taka puszysta dobrze trzyma sie podajnika.
Sławek

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #48 dnia: 08.04.2016, 20:07 »
Ssss 25

Bait-Tech Envy Hemp&Halibut cos takiego kupiłem 2kg

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 08.04.2016, 20:19 »
Dobrze wiedzieć, że te z Bait-techa też są tak chłonne, kiedyś zamówiłem tuna i krill i przyjechała do mnie rozwalona w paczce, pewnie kurier nie był ostrożny, takiego smrodu to się nie spodziewałem i na dodatek wysypała sie w mieszkaniu, moja żona była wściekła, ale jeszcze ją zakupię i też spróbuję tym sposobem rozrobić.
Sławek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #50 dnia: 08.04.2016, 20:20 »
Bait tech krill and tuna śmierdziuch nr jeden :)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #51 dnia: 08.04.2016, 20:24 »
Polecacie tego śmierdziela sprawdza się ??

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 08.04.2016, 20:31 »
Ja jeszcze tej zanety nie sprawdzalem, zmieszalem z tanią i czeka w piwnicy na testy, ale mysle ze powinna dzialac.
Sławek

Offline lu kas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 22.06.2016, 03:41 »
Zrobiłem sobie mały teścik MMM zmieszałem 50/50 z tanią zanętą. Zanętę tą oczywiście przesiałem przez drobne sito na sucho. Próbowałem rozrobić jak pokazane na filmie i dupa blada, nawet po godzinie czasu i po wpiciu całej wody zanęta przypominała maź niźli mix do metody. Spróbowałem z mniejszą ilością wody, taką, która jednak przemoczyła zanętę i to samo. Oczywiście samo MMM oki.   
A jednak teraz spojrzałem i po 40 minutach od namoczenia zanęta zaczyna sprawiać wrażenie przydatnej. Jenak ilość użytej wody tak 50/100 zanęty.

Jeżeli zmieszałeś na sucho zanętę z sonu i zwykłą a potem dolałeś tyle wody to pewnie że nic z tego nie będzie. Jak już to uważam że oddzielnie trzeba zrobić zanętę z sonu wg tego co pokazał Mateusz z FTR i w oddzielnym pojemniku zwykłą zanętę metodą tradycyjną. Następnie obie przesiać i dopiero wtedy wymieszać razem.
"Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą" - Mark Twain

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 22.06.2016, 05:55 »
Polecacie tego śmierdziela sprawdza się ??
U mnie się nie sprawdził. Straszył ryby. W drugą zanętę rybka wchodziła. Umieszczenie tam podajnika ze śmierdzielem powodowało zanik brań. Powrót do drugiej zanęty oznaczał ponowne brania. Na linii nęconej śmierdzielem przez całą sesję cisza. Ale zaznaczam, że to był na razie test tylko na jednej wodzie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #55 dnia: 22.06.2016, 23:50 »
Zrobiłem sobie mały teścik MMM zmieszałem 50/50 z tanią zanętą. Zanętę tą oczywiście przesiałem przez drobne sito na sucho. Próbowałem rozrobić jak pokazane na filmie i dupa blada, nawet po godzinie czasu i po wpiciu całej wody zanęta przypominała maź niźli mix do metody. Spróbowałem z mniejszą ilością wody, taką, która jednak przemoczyła zanętę i to samo. Oczywiście samo MMM oki.   
A jednak teraz spojrzałem i po 40 minutach od namoczenia zanęta zaczyna sprawiać wrażenie przydatnej. Jenak ilość użytej wody tak 50/100 zanęty.

Jeżeli zmieszałeś na sucho zanętę z sonu i zwykłą a potem dolałeś tyle wody to pewnie że nic z tego nie będzie. Jak już to uważam że oddzielnie trzeba zrobić zanętę z sonu wg tego co pokazał Mateusz z FTR i w oddzielnym pojemniku zwykłą zanętę metodą tradycyjną. Następnie obie przesiać i dopiero wtedy wymieszać razem.
Potwierdzam. W przypadku tak różnych zanęt najbezpieczniej jest właśnie w ten sposób postąpić.
Można zmieszać bardzo podobne do siebie zanęty. Na przykład MMM oraz Spicy Meaty lub Maggot Fishmeal, ale kiedy się doda całkiem innej (np. na bazie odpadów cukierniczych) to może skończyć się to niepowodzeniem.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #56 dnia: 17.07.2016, 22:23 »
Czy można dodać konopi mielonych (20%) do MMM i robić tym sposobem ?  Czy lepiej konopie zrobić oddzielnie i później wymieszać z MMM ?

Offline lu kas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #57 dnia: 17.07.2016, 23:45 »
Czy można dodać konopi mielonych (20%) do MMM i robić tym sposobem ?  Czy lepiej konopie zrobić oddzielnie i później wymieszać z MMM ?

Proponuję oddzielnie i później wymieszać.
"Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą" - Mark Twain

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #58 dnia: 18.07.2016, 07:52 »

Wg mnie za dużo konopi. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać, ale 10% w zupełności wystarczy. Zbyt duża ilośc może powodować szybkie rozsypywanie się 'pułapki', może tez ściągać masę drobnicy.

Co do przygotowania. Sposób na rozrabianie zanęt, z waleniem jednej ilości wody jest wg mnie zbyt ryzykowny. Najlepiej jest robić to tradycyjnie, czyli miks nawilżyć, po 10-15 minutach znowu rozmieszać i dowilżać, a po następnych 5 dokonać ostatniej korekty i przesiać na sicie. Nie polecam robienia dwóch zanęt oddzielnie, chyba, że ktoś lubi się męczyć :)
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #59 dnia: 18.07.2016, 09:46 »
Co do przygotowania. Sposób na rozrabianie zanęt, z waleniem jednej ilości wody jest wg mnie zbyt ryzykowny. Najlepiej jest robić to tradycyjnie, czyli miks nawilżyć, po 10-15 minutach znowu rozmieszać i dowilżać, a po następnych 5 dokonać ostatniej korekty i przesiać na sicie. Nie polecam robienia dwóch zanęt oddzielnie, chyba, że ktoś lubi się męczyć :)

Luk, uważam podobnie. Sporo łowię na Sonubaitsie, nawet na rzekach i kanałach (płociowe, leszczowe), stosuję też te pod komercję. Generalnie zawsze wody dodawałem stopniowo. Jak wchłonęła to znów dowilżyłem. Jak spróbowałem robić według "instrukcji" i wlałem od razu dużą ilość wody to zanęta, fakt, wchłonęła ją i po jakichś 20 minutach była odpowiednio nawilżona (choć z początku była lekko papkowata), jednak jej konsystencja była tragiczna, robiły się grudy trudne do rozbicia, trochę brejowata. Przy tej samej ilości wody ale podawanej stopniowo zanęta jest całkiem inna.
Grzegorz