Autor Wątek: Czym jeździmy na wyprawy wędkarskie?  (Przeczytany 35608 razy)

Offline PrX

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: bat i feeder
Czym jeździmy na wyprawy wędkarskie?
« dnia: 04.03.2016, 12:32 »
Witam kolegów 8)

Naszła mnie pewna myśl, żeby założyć właśnie taki temat - Czym a dokładnie jakimi autami jeździcie na wasze wyprawy na rybki .
Skąd takie pytanie zapewne zapytacie, a no właśnie stąd że się zastanawiam jakie auto zakupić żeby dojeżdżać na rybki, zapewne dużo osób używa tych samych aut co używa na co dzień... lecz w moim przypadku swoim mercedesem nie bardzo wyobrażam sobie przebijać się przez pola lub doły gdzie niekiedy trzeba pokonać dość sporą drogę jeszcze niedawno miałem starą Renówke która się sprawdzała w terenie ale ze względu na stan techniczny musiałem ją zezłomować :'(
I tu naszła mnie pewna myśl może ktoś używa jakichś mini-vanów o których mógł by co nieco powiedzieć lub innych autach których używa i mu się sprawdzają. Sam stoję przed wyborem albo kupić punto i jakoś się przebijać przez teren albo zakupić Kia Sportage pierwszej generacji i mieć mini jeepka do wypraw .

Powiedzcie mi przyjaciele czym wy się poruszacie przy wyprawach na rybki :fish: :narybki:

Pozdrawiam
Ps: Nie wiem czy aby dobry dział wybrałem, jeśli nie to przepraszam i niech administrator przeniesie

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
Odp: Czym jeździmy na wyprawy wędkarskie?
« Odpowiedź #1 dnia: 04.03.2016, 12:46 »
Z samochodami są takie problemy:
- jak jest dzielny w terenie to nie może być bardzo pakowny.
- jak jest dzielny w terenie to kiepsko jedzie po asfalcie i dużo pali
- jak mało pali, to nigdzie w teren nie wjedzie
- jak jest pojemny to również nie wjedzie, bo ma duże zwisy i może zawisnąć na brzuchu.

Kiedyś jak były Fiaty Maluchy to zauważyłem, że one najdalej w teren wjeżdżały. Bo były krótkie i miały małe kąty natarcia. Taki jest u Suzuzki Jimi. Ale to maleństwo - trzeba by tylne siedzenia wywalić, a i to nie wiem czy długie składy by weszły.

Tomek

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.03.2016, 12:52 »
Ja jeżdżę z wujkiem VW Transporterem t4.

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka

~Dominik

Offline wiksa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 04.03.2016, 12:58 »
Tez się zastanawiałem na zakupem jakiegoś używanego, starego auta terenowego (cena max 5 tys pln), bo szkoda mi auta, którym jeżdżę na co dzień na dziury i pola, które nieraz trzeba pokonać, żeby dostać się w fajną miejscówkę. Kiedyś zakopałem się autem na rozmokłej łące i gdyby nie pomoc jakiegoś wędkarza, który był w okolicy, to pewnie bym się musiał sporo namęczyć, żeby stamtąd odjechać. Standardowo wożę, ze sobą saperkę bo zawsze może się przydać.

Póki co jednak auta na wyprawy wędkarskie nie kupiłem. 5 tys. też drogą nie chodzi ;) a zawsze są pilniejsze wydatki.
Marcin

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 04.03.2016, 13:03 »
Ja zasuwam swoim niezawodnym Multivanem T4, mam tam rozkładane łóżko, stolik. Jest wysoki wiec problemu z wjazdem raczej nie mam, aczkolwiek przydałaby się wersja 4x4. Jest pakowny i zawsze mogę zabrać większą ekipę.
Janusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04.03.2016, 13:13 »

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #6 dnia: 04.03.2016, 13:25 »
Ja jeżdżę tym co na codzien czyli Vw b6 w kombi. Ostatnio troche porysowałem o krzaki jadąc na miejscówkę ...
Krzysztof

Offline aro

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #7 dnia: 04.03.2016, 13:33 »
Ja zakupiłem specjalnie na wyprawy wędkarskie Golfa III kombi za 3000 zł i powiem szczerze że radzi sobie świetnie w każdych warunkach, a do tego mało pali około 6l/100km i jest pojemny.

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 04.03.2016, 15:10 »
Ja jeżdżę tym co na co dzień czyli Hondą Civic 98 roku hatchback (taki ala mały sedan). Samochód w teorii nie pojemny ale jeszcze nie było tak abym się nie zmieścił. Dwa lata temu miałem tour de pologne w 4 osoby, pokonałem wtedy 3 tys km w 3 tyg., pasażerom może trochę nie wygodnie było i nie widzieli się nawzajem z powodu bagażu, ale dał rade.

Myślałem o kupnie coś specjalnie na wyjazdy bo mi szkoda hondy, a dokładnie Ładę nive (ok 5-6 tys), później mechanik polecił mi Hondę HR-V. Jest na bazie hondy civic a wyższy.

Potem kumpel w robocie mnie wyśmiał, że chce kupić specjalnie samochód na ryby bo mi szkoda samochodu za 4 tys. zł. No i po tym odpuściłem kupno nowego auta.
Mateusz "Majcher"

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04.03.2016, 15:16 »
Ja jeżdżę tym co na co dzień czyli Hondą Civic 98 roku hatchback (taki ala mały sedan). Samochód w teorii nie pojemny ale jeszcze nie było tak abym się nie zmieścił. Dwa lata temu miałem tour de pologne w 4 osoby, pokonałem wtedy 3 tys km w 3 tyg., pasażerom może trochę nie wygodnie było i nie widzieli się nawzajem z powodu bagażu, ale dał rade.

Myślałem o kupnie coś specjalnie na wyjazdy bo mi szkoda hondy, a dokładnie Ładę nive (ok 5-6 tys), później mechanik polecił mi Hondę HR-V. Jest na bazie hondy civic a wyższy.

Potem kumpel w robocie mnie wyśmiał, że chce kupić specjalnie samochód na ryby bo mi szkoda samochodu za 4 tys. zł. No i po tym odpuściłem kupno nowego auta.

Łada ma bardzo przyzwoite możliwości w terenie. Chyba jej największym problemem jest spalanie. Z drugiej strony która terenówka nie pali. Chyba tylko Suzuki Samurai na wtrysku zmieści się w 10l przy bardzo ostrożnej jeździe. Ale w terenie będzie bardziej 12l...

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #10 dnia: 04.03.2016, 15:20 »
Ja mam dobry dojazd na moje miejscówki. Jeżdżę na ryby Toyotą Avensis kombi, to znaczy byłem kilka razy, ponieważ kupiłem ją w listopadzie. Autko ma pakowny bagażnik.
Zbyszek

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #11 dnia: 04.03.2016, 15:27 »
Ja mam Mitsubishi Space Star z 2003r 1,9 DiD, pojemny, mało pali, części bardzo tanie a przy złożonych siedzeniach na upartego można się wyspać.
Co jest moim zdaniem dużym plusem w tym samochodzie, to to ze jest wysoki i ma konkretne wzmocnienie pod miska olejowa, nie raz zahaczyłem korzeń to "wyrywało go z ziemi" a miska cała. Myślę ze w 5 tys zl powinno sie juz takiego bez problemu na rybki kupić, ja za swojego miska dałem 4tys, rozrząd, tarcze, klocki, filtry itd kosztowały mnie łącznie 800zl, a brałem wszystko z górnej polki, z czystym sumieniem polecam ;)
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04.03.2016, 15:28 »
Jeżeli ktoś myśli o zakupie combi typowo na ryby, to warto rozważyć starego Opla Astrę combi z dieslem Isuzu. Od około dwóch lat dociera w lesie takie auto kolega leśnik. Daje radę. Jak na Opla prawie nie miał problemów z elektryką, zawiecha też daje radę. To relatywnie lekkie auta. W terenie to bardzo istotne. Pali też niewiele.. W lesie tak około 6l.
Jego sprzęt nadal jeździ. U niego dwa lata to bardzo rzadko auto wytrzymuje. Dla porównania Golf III benz 1,4 w naprawdę  znakomitym stanie, nie wytrzymał dwóch lat roboty w lesie.

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #13 dnia: 04.03.2016, 15:30 »
Kiedyś jeździłem rowerem, potem Rometem, a teraz samochodem :D :D 8)

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
« Odpowiedź #14 dnia: 04.03.2016, 15:31 »
Tylko że Astra ma nisko zawieszenie. Ja miałem Unowca to było auto do jazdy po lesie, wysokie zawieszenie dużo miejsca po złożeniu kanapy i mało palił.
Marek