Autor Wątek: Jak długo rozkładamy sprzęt?  (Przeczytany 16589 razy)

Offline tomek-kun

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jak długo rozkładamy sprzęt?
« dnia: 04.03.2016, 12:56 »
Jak w temacie. Ile czasu zajmuje wam rozłożenie się. Co robicie aby rozkładać się szybciej? Macie jakiś stale ustalony harmonogram czy wykonujecie wszystko spontanicznie?

Przyznaje się że rozkładanie idzie mi bardzo powoli. Zależy też ile sprzętu biorę ze sobą. Jeśli jadę na kilka dni to rozkładam się nawet 2-3 h. Kiedy jadę na rybki bardziej spontanicznie lub na cały dzień to średnio myślę że trwa to 40 minut.
Żeby zaoszczędzić czas staram się większość rzeczy wykonać w domu. O ile oczywiście mam czas i mogę daną czynność wykonać w domu.
Mówię tutaj np o rozrabianiu zanęty czy np przygotowaniu pelletów, robaków czy kuku. Często przesypuje to już to pojemników w domu i nad wodą umieszczam to tylko w kelnerach. Tak czy inaczej u mnie rozłożenie sprzętu przeważnie wygląda dość chaotycznie mimo iż robiłem to już setki razy. Często mam tak że zabieram się za jedno, zadzwoni np tel., a ja potem zabieram się za coś innego xD Człowiek roztrzepany jest xD Zauważyłem też że im bardziej się śpieszę żeby zarzucić zestaw, tym dłużej to wszystko trwa.
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jak długo rozkładamy sprzęt?
« Odpowiedź #1 dnia: 04.03.2016, 13:04 »
Ponieważ moje sesje są krótkie, muszę działać jak Struś Pędziwiatr. Zanętę przygotowuję w domu. Sprzęt i zestawy mam tak powiązane, żeby wszystko składać w kilka sekund. Ogólnie od przyjścia nad wodę po 5 minutach już mam pierwszą wędkę zarzuconą. Potem rozkładam drugą i zaczynam nęcić koszyczkiem, a pierwsza leży i czeka na branie.
Mniej więcej tak to wygląda.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 04.03.2016, 13:09 »
Ponieważ moje sesje są krótkie, muszę działać jak Struś Pędziwiatr. Zanętę przygotowuję w domu. Sprzęt i zestawy mam tak powiązane, żeby wszystko składać w kilka sekund. Ogólnie od przyjścia nad wodę po 5 minutach już mam pierwszą wędkę zarzuconą. Potem rozkładam drugą i zaczynam nęcić koszyczkiem, a pierwsza leży i czeka na branie.
Mniej więcej tak to wygląda.
U mnie też tak wygląda sytuacja,nie mam czasu na długie zasiadki :'(

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #3 dnia: 04.03.2016, 13:09 »
Długo się rozkładasz.
Docieramy z tobolami na.miejsce  i od razu namaczam mix i pellet.
5-7 minut jeśli mam np 2 rodzaje zanęty i 2 pelletu.
Rozkładam fotel Caperlana. Wszystkie uchwyty mam już dokręcone i tylko je ustawiam. Kolejne 7 minut (mój rekord to 5) z tacą i armem.
Pozostaje tylko uzbroić feederki. Koło 10 minut. Spławik jeździ uzbrojony.
Przetarcie zanety i
Będzie ze 40 minut.
Czyli masz niezły czas :D
Marcin

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 04.03.2016, 13:10 »
Ja wykonuje czynności w przybliżonej kolejności:

1. Rozkładam krzesło, otwieram pokrowiec, wyjmuje zanętę i pellety.
2. Namaczam zanętę i pellety.
3. W czasie moczenia pelletu staram się złożyć jedną wędkę.
4. Zwykle po złożeniu wędki (bez podajnika) odsączam pellet i zostawiam żeby wchłoną resztę wody.
5. Rozkładam drugą wędkę i obie uzbrajam.
6. Łączę zanętę i pellet. Ogarniam stanowisko (podpórki, układam koło siebie pojemnik z pelletem i skrzynkę) żeby wszystko było pod ręką.
7. Zaczynam łowić :)

W tym czasie staram się nie odbierać telefonów i w ogóle się nie rozpraszać. Jednak i tak zajmuje mi to ok. 30 minut. Gdyby nie to, że na ryby jeżdżę od rana to mógłbym coś w domu zrobić przed wyjściem ale wolę pospać :)

Oczywiście mam już przygotowane przypony tak żeby nie tracić czasu nad wodą. W końcu każda minuta łowienia jest cenna.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #5 dnia: 04.03.2016, 13:14 »
Moja ekipa , to dwaj masturbatorzy . Mowa o Kolegach @kucus22 i @mariospin . Normalnie z tego '' rozwijania'' robią szopkę i mszę świętą . Ja po piętnastu minutach już łowię , oni jeszcze się pobudzają co najmniej 45 minut . Nie wspomnę , jak się zwijają ... :o
ehhhh  :D :D :D

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #6 dnia: 04.03.2016, 13:15 »
U mnie to zależy, czy mam auto przy stanowisku, czy usze nosić. Zazwyczaj trwa wszystko 30 minut.
1. Namaczam pellet i zanętę
2. Rozkładam krzesło
3. ustawiam podpórki
4. Składam wędki i układam je na podpórkach
5. rozkładam podbierak, przynęty i wszystkie potrzebne pierdoły
6. Jeśli to nowe łowisko, to gruntuję, chyba, że wcześniej zrobiłem wywiad i wiem czego się spodziewać, to robię kilka rzutów celem sprawdzenia informacji
7. Nabijam sprzęt i jazda...

I to wszystko w temacie. Taki rytuał mam zawsze, bez względu czy jadę na godzinę czy na dwa dni
Robert

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 04.03.2016, 13:15 »
Ja ok. 30-40 min. zanim wszystko ogarnę, nie jestem zwolennikiem zmontowanych zestawów na gotowo i przechowywanych tak w pokrowcu, muszę poskładać wędki, żyłka przez przelotki itd + wszystko wokół.
Sławek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #8 dnia: 04.03.2016, 13:29 »
Ja wpadam na miejsce połowu. Pierwsze co wędki rozkładam, zestawy mam gotowe. Siadam nakładam pellet czy tam to robale, zanętę domaczam i łowie. Wszystko zajmuje mi 10-15 min.
Krzysztof

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 04.03.2016, 13:32 »
Jak jadę na ryby to nigdy się nie spieszę z wyjazdem bo mogę coś zapomnieć. Jak już jestem nad wodą to zawsze rozkładam sprzęt nigdy tego nie robię w domu bo zawsze coś nowego może mi przyjść go głowy. Zajmuje mi to ok. 20-30 minut a w trakcie namaczam i formuje zanętę. Nie przekraczam chyba nigdy 30 minut bo wędkuje tylko na grunt (sporadycznie spławik) i nie wytracam czasu na gruntowanie łowiska. Ostatnią rzeczą jaka robię to rozkładam podbierak chociaż czasami o tym zapominam.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 04.03.2016, 13:34 »
Znam ten ból też tak mam że składanie i rozkładanie to masakra. Za czym wprowadziłem kilka udogodnień to rozkładanie i składanie zajmowało mi ok 2 godziny. Pierwsza i podstawowa sprawa to zabieram mniej sprzętu planuje już w domu na jaką metodę będę łowił i zabieram tylko te rzeczy które służą właśnie do tych metod  Jeżeli łowie np na bata i na karpiówkę to również do tych metod mam oddzielnie posortowane rzeczy. Przestałem rozbrajać wędki, przynęty pod bata mam w misce od wiadra i wystawiam całą miskę bez rozstawiania przynęt mieści się tam też wypychacz i proca. Przynęty do karpiówki również mam w oddzielnym pojemniku gdzie wyciągam cały. Zanętę zawsze przygotowuje w domu choćby późno w nocy oraz torebki PVA. Kupiłem kamizelkę z duża ilością kieszeni gdzie powsadzałem niezbędne drobne akcesoria posortowane w pudełeczka dzięki czemu nie latam po torbach. Oznaczam markerem grunt na wędce i jeżeli łowie w podobnym miejscu tylko sprawdzam czy nić się nie zmieniło oszczędzam również czas posiadając przynajmniej 2 a najczęściej 3 te same zestawy na jaki łowie w razie zerwania lub splatania w minutę wymieniam na nowy który działa tak samo jak poprzedni                         
Krzysztof

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #11 dnia: 04.03.2016, 13:53 »
Łowię głównie na FM. Robię postępy. ;) Średnio zajmuje mi:
1. Rozkładanie + zrobienie pierwszej zanęty ok. 15 -20 minut do czasu zarzucenia wędek (bardzo się spieszę)
2. Składanie, 10-15 min. (zazwyczaj się nie spieszę bardzo).

W tym roku chcę zrobić dalszy postęp, tzn. żeby wędki były szybciej zarzucone. Na razie postanowiłem zawsze jedna zanętę zrobić dzień wcześniej w domu i nad wodą tylko ją trochę domoczyć. Może coś jeszcze wymyślę innego. ;)
;)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #12 dnia: 04.03.2016, 14:21 »
Łowie głownie na koszyk albo na methode i jeżdżę na cały dzień.
Na początku przynoszę tylko mixa i pellet . Mocze zanętę i pellet. Trwa to ok 40 min. Przez ten czas wszystko znoszę, ustawiam stanowisko, składam sprzęt. Miedzy czasie domaczam zanętę, dolewam wody w małych ilościach aby zanęta nie była za mokra. Przed samym łowieniem zanęcam wybrane miejsce (5 razy rzucam tylko koszyk bez haczyka) w chwilach miedzy zarzutami sprzątam stanowisko, aby nie było syfu. 
Mateusz "Majcher"

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #13 dnia: 04.03.2016, 14:25 »
Pierwsze jak przyjeżdżam to potrze ile luda na łowisku :P Później szukam miejscówki i zaczynamy zabawę :P Na początek idzie zanęta ,bo ta w czasie reszty rozkładania ma czas dojść. I zajmuje mi to rożnie, ale nie ma co się spieszyć dokładność jest ważniejsza. Wole poświęcić 1 godz na rozkładnie się spokojnie i tak jak należy, niż później siedzieć pół dnia o pustym kiju :P Kiedyś to czym prędzej tym lepiej a dziś wiem że sztuka nie na szybkości w tym hobby polega a na dokładności :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 04.03.2016, 14:36 »
Tego właśnie na rybach najbardziej nie lubię - rozkładania i składania.
Dlatego wędki gruntowe wożę już gotowe z zestawami.
Skłaniam się też do wstępnego rozrobienia zanęty przed wyjazdem aby podczas podróży sobie już nasiąkała.
Tomek