Autor Wątek: Pomoc w zakupie 2 feederów do metody  (Przeczytany 7575 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Pomoc w zakupie 2 feederów do metody
« Odpowiedź #15 dnia: 06.03.2016, 19:37 »
Szukam,szukam po necie,ale coś nie mogę znaleźć tego Dragona...
Jakiegoś białego kruka mi tu pokazałeś.
Lubię takie "wyzwania" :P

Wygląda tak jak karpiówka można by powiedzieć?
Co zwraca też moją uwagę(na plus) to uchwyt pogrubiony,nie jak w karpiówkach teraz. Mnie te karpiówki się źle trzyma - sam mam jedną. Nie wiem czy ręce mam takie duże,ale zbyt cienki jak dla mnie sam blank "owinięty cienką gumą"...

Fajna propozycja,ciekawa. :thumbup:

Widziałem gdzieś podobnego(a'la karpiówka),ciężkiego feedera. Nie był to jednak Dragon..hmm...
Czesiek

Online Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #16 dnia: 06.03.2016, 19:42 »
To może takie coś, tak mi się skojarzyło odnośnie wyglądu a'la karpiówka. Sklep pierwszy z brzegu.
http://bialaryba.pl/wedka-daiwa-aqualite-light-feeder-3-90m-120g-p-8095.html

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 06.03.2016, 19:47 »
Moim zdaniem nie wykorzystasz, zbyt sztywne.

Ja posprzedawałem właśnie takie długie i mocne kije bo łowię na zbiornikach takich jak Ty opisałeś i moje wyniki się poprawiły.

Mniej spinek i większy komfort łowienia. Karp 2 kg potrafi szarpnąć, a na krótkim, sztywnym przyponie takim jak stosuje się w method feeder amortyzacja jest ważna.

Taki c.w. to raczej na rzeki bym zastosował. No ale może lubisz (z racji przygody ze spławikiem) akcję bardziej szczytową i będzie to dla Ciebie super rozwiązanie.

Ja przedstawiam Tobie tylko założenia teoretyczne, które mogą rozminąć się z praktyką, doświadczeniem i preferencjami łowiącego.

Rozumiem. Przez to pytam,bo mam też wątpliwości,czy jest to do końca sensowne i zasadne - czyli duży podajnik,dużo towaru,masywniejszy kij siłą rzeczy.

Kombinowałem w tym sensie by zwiększyć odległość łowienia,poprzez większy ciężar,większy cw i długość wędki.
U mnie 2 zbiorniki ,na których łowię ,są spore,często większa głębokość = większa odległość .Ta odległość jest trudna do uzyskania "standardowym" zestawem,a widziałem kilka razy,że Ci,którym się udało zwiększyć odległość rzutu,mieli wymierne efekty.
Wiem wiem,celność spada itd,ale są plusy i są minusy,jak zawsze.
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 06.03.2016, 19:51 »
To może takie coś, tak mi się skojarzyło odnośnie wyglądu a'la karpiówka. Sklep pierwszy z brzegu.
http://bialaryba.pl/wedka-daiwa-aqualite-light-feeder-3-90m-120g-p-8095.html

No faktycznie,coś w ten deseń. Nie podoba mi się ale ten uchwyt. Sam blank "obciągniety gumą" :(
A nie sądzę,że ma np 3cm średnicy.Mam właśnie karpiówkę z uchwytem tego typu i źle mi się to trzyma.

Ten kijek Dragona,który Syborg podrzucił, ma fajne pogrubione te uchwyty.

Niby wszystko jest w sklepach,a jak się chce kupić ,to ... :P
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 06.03.2016, 19:59 »
Czesiek, chyba muszę naprostowć swoje wywody...

Ja bardzo lubię kije o akcji szczytowej, tak już mam. Ten wspomniany Dragon to właśnie taka "szpada".
Do metody, jak kolega Radek pisze, nie trzeba aż takiego ciężaru wyrzutowego. Długość jednak dostosuj
do swoich preferencji, nie ma problemu. Ta Maxima to jest raczej kij do klasycznego feedera (sztywny, ale nie pała).
Kupisz coś do 80 gramów i będzie dobrze.
Jacek

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #20 dnia: 06.03.2016, 20:02 »
Czesiek
O moim pierwszym kiju nie napiszę bo to Mikado, ale polecił mi go kolega, który ocenił ten właśnie model na godny polecenia. Miał być 3,90 cw 90 g - akcja szczytowa i przyznam, że do dzisiaj jest to moja ulubiona wędka, bo radzi sobie praktycznie w każdych warunkach.
Mam tez od kilku dni Drennana Red Range 11Ft, miałem go raz nad wodą i jest super.
Oczywiście mam Trabucco Selektor Xs ale 3,60 m, kultowy jest 3,30 - wędka bardzo zacna i wiele wybacza.
Mam też w stajni kija o cw 120 również Mikado, ale nim nie łowię na jeziorach, z obawy, żeby nie zabić kogoś na drugim brzegu :D - jak raz śmignąłem ESP 70 g to leciał i leciał... Kupiłem go specjalnie na rzekę do dużych koszyczków, ale rzadko nim łowię, prawie wcale - jak jadę na wodę, gdzie ssa duże karpiee, to wyrzucam go naa środek wody i tak czekam.
Robert

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 06.03.2016, 20:11 »
jak raz śmignąłem ESP 70 g to leciał i leciał... Kupiłem go specjalnie na rzekę do dużych koszyczków, ale rzadko nim łowię, prawie wcale - jak jadę na wodę, gdzie ssa duże karpiee, to wyrzucam go naa środek wody i tak czekam.

No właśnie taka idea mi przyświecała,daleko,i na dużego "miśka",bo widziałem nad wodą,że w tym szaleństwie jest metoda.

Propozycji sporo się już pojawiło,dzięki Wam wszystkim ;D
Liczę,że to nie koniec. Mam aktualnie 19 sprawnych kręciołków ,11-12 podeszło by pod feederki ??? :-[

A jak Syborg pisał zawsze apetyt rośnie i trzeba mieć różne CW,różne długości ... :P :P
Czesiek

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #22 dnia: 06.03.2016, 20:44 »
Odnośnie c.w. 150 g to to co koledzy piszą to prawda. Taka wędka jest za sztywna i do metody się nie nadaje. Mam takiego feedera i go sprzedaję, bo ryby z niego spadają ;/ Posiadam taki kij do metody i polecam http://skleptrabucco.pl/trabucco-selektor-xs-multi-feeder-330-360-m-75g/ Ta dopałke jest przydatna - łowiąc bliżej, łowię bez dopałki, a jak dalej, to zakładam ją, zawsze coś tam zwiększy odległość rzutu. Bardzo fajny kij do metody ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 07.03.2016, 19:38 »
A czy to prawda ,że kije oznaczone (bez względu na producenta) jako method feeder (nie samo feeder) to zawsze półparaboliki/paraboliki? Gdzieś się na takie info natknąłem w necie? U nas na forum? Kurczę nie pamiętam.
W każdym razie to rzekomo daje odpowiedź na pytanie dlaczego producenci oferują feedery i method feedery,bo te drugie oferują inną pracę blanku pod rybą,co przy metodzie jest zasadne właśnie.
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 08.03.2016, 20:31 »
A co powiedzielibyście na taki patyk ?

DAM SUMO GT4 METHOD FEEDER 13' 3.90 75-150G

Kurde,wyjdę na jakiegoś niemieckiego fanatyka :P
W związku z koligacjami rodzinnymi mogę tą wędkę zakupić za 29,50 Euro(plus wysyłka do pl),co jest ogromnym atutem chyba ;)

Niewiele o niej można się dowiedzieć,ale znalazłem filmik na youtube gdzie nieco widać ugięcie.

Ktoś rzuci jakąś opinią? Bo mi wygląda to nieźle,zwłaszcza w zestawieniu z ceną :)
Czesiek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #25 dnia: 08.03.2016, 21:17 »
Czesiu, brniesz z uporem godnym podziwu...

Zaufaj Misiowi. Misiu wie, czym łowi. 150-gramowe kije dobre są na Odrę, kiedy łowisz w oparach nurtu. W Tajlandii, w jaskiniach rozkoszy podobno też są dobre. Na komercji, na metodę, to był najmniej łowny kij, choć kiedyś był relatywnie najdroższy. Zbyt wielki kaliber...

Moim zdaniem wędki ze szczytówkami 1, 2, 3 oz to uniwersał. Długość jest kwestią preferencji, ale ja bym szukał w przedziale 3,3 m - 3,6 m. Taką wędką wyciągniesz karpia pod dychę. Nie da się jednym zakupem ogarnąć wszelkich, ewentualnych sytuacji. Ale wg mnie taka wędka to najlepsze rozwiązanie.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 09.03.2016, 19:02 »
Hehehe

Dzięki, to w sumie komplement był nie? :P

Tak się nauczyłem łowić pałami do których można Tarpana zaczepić,że jak słyszę 70 g CW to mam zimny pot ;D

Zrozumiałem, 70-80 g CW starczy , powyżej to na Wisłę ;)
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 12.03.2016, 10:33 »
Ok ,w końcu coś zadecydowałem.

Póki co skuszę się na tą wędkę Trabucco Selector XS Multi Feeder , pasuje mi ta dopałka ,dzięki której z 3,3 można zrobić 3,6 i mocniej machnąć,lepiej zapracować z rybą z większej odległości - tak przynajmniej sobie uroiłem :P
W przyszłym tyg kończę zlecenie,będzie $$ to się zamówi.

A co do drugiej sztuki, to nie wybrałem jeszcze. Pomacam i przetestuję tego Trabucco,może wówczas będzie mi łatwiej podjąć kolejną decyzję.
Mam 2 typy czyli tego feederka Ms  ,którego Arek polecał oraz Daiwę Wincast ,która szczególnie nęci mnie swoją niską wagą (o ile jest podana prawdziwa), bo mam kręciołek w sam raz pod nią,myślę że jego waga dość ładnie by ją zrównoważyła.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #28 dnia: 12.03.2016, 10:45 »
Bardzo logiczne milordzie.