Autor Wątek: Jaki kołowrotek do method feeder poleciłbyś innym?  (Przeczytany 90298 razy)

grzesiek76

• Gość
Odp: Jaki kołowrotek do method feeder poleciłbyś innym?
« Odpowiedź #240 dnia: 25.12.2015, 12:59 »
Czasami się zastanawiam jaka jest różnica między kołowrotkiem do feedera a method feedera.

W mojej ocenie jest to szał sezonowej mody Też myślałem jaka jest pomiędzy tymi kołowrotkami różnica. Nawet kiedyś mi koleś na innym forum napisał że kolowrotek na karpia to musi mieć wolny bieg i tyle  odebrałem to jak by na inny kołowrotek  ta ryba nie będzie brała.

"Czasami się zastanawiam jaka jest różnica między kołowrotkiem do feedera a method feedera."

Różnica jest w opisie :D

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #241 dnia: 26.12.2015, 08:14 »
Dostałym od gwiazdora kołowrotek RYOBI ARCTIKA 3000 O:) Szukałem w sieci,lecz na nic nie natrafiłem :( jaki jest nawój żyłki przy jednym obrocie korbką,poratujecie? ;)
Można mniej więcej obliczyć średnica szpuli x pi x przełożenie
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #242 dnia: 26.12.2015, 08:41 »
uważam że 2500 to za mały kołowrotek sporo się będziesz musiał na kręcić przy zwijaniu żyłki
po za tym mała szpula to i bardziej poskręcana żyłka Ale chciałbym ci zaproponować alternatywę dla tych 2 kołowrotków Kołowrotek RYOBI ARCTICA CF 3000 testowałem w ten weekend i jestem pod ogromnym wrażeniem koszt to 300 zł z dodatkową szpulą 5 lat gwarancji

W przypadku Shimano Baitrunner  rozmiar jest tak pomyślany aby pasował do odpowiednich zadań. Na pewno kręcioł ten jest idealny do pickerów. Ta szpula nie jest taka mała, i podobnie jak wersja 4000 daje 'więcej',  pewnie i tutaj jest podobnie. Do krótkich wędek nie trzeba dużych kręciołów, na pewno jednak mniejszej wagi, i to właśnie ten model oferuje. Jestem pewien, że zarzuca tak samo jak rozmiar 3000. Tak na marginesie to u mnie rozmiar 4000 DL spełnia zadania które normalnie powierzać można rozmiarom 6000. Wielu łowców brzan używa takich właśnie rozmiarów na rzekach takich jak Trent, Tamiza czy Severn, a tu mniejszy spokojnie daje to samo.

Co do nazw 'method feeder' to na pewno może być to chwyt - który zadziała w takiej Polsce. Wielu wędkarzy szuka sprzętu do danej techniki, i producent może rozwiać wiele wątpliwości jeżeli ktoś nie jest pewien swojego wyboru. Dobra taktyka handlowa, pozwalająca sprzedać ten sam produkt większej rzeszy wędkarzy. Tak jak aspirynę można gonić jako Alka Seltzer na kaca ;D

Pamiętam jak na zlocie WMH wygrałem kołowrotek Daiwy Excage 4000, i ktoś mi powiedział, że to kołowrotek do spina i mi się nie za bardzo przyda. Mocno mnie to zdziwiło, bo kręcioł ten jak najbardziej nadaje się do feedera właśnie, ale okazało się, że gdzieś w katalogach czy w sklepach do tego produktu przylgnęła nazwa 'spinning'. Mi ten kołowrotek dał masę ryb i ogólne zadowolenie :D
Lucjan

Offline perforek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
    • iledefrance.pl
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #243 dnia: 26.12.2015, 12:02 »
Przeglądając fora Francuskie kołowrotek Daiwa Excage 4000 jest jak najbardziej polecany na rzeczne feedery.

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #244 dnia: 01.01.2016, 18:27 »
uważam że 2500 to za mały kołowrotek sporo się będziesz musiał na kręcić przy zwijaniu żyłki
po za tym mała szpula to i bardziej poskręcana żyłka Ale chciałbym ci zaproponować alternatywę dla tych 2 kołowrotków Kołowrotek RYOBI ARCTICA CF 3000 testowałem w ten weekend i jestem pod ogromnym wrażeniem koszt to 300 zł z dodatkową szpulą 5 lat gwarancji

W przypadku Shimano Baitrunner  rozmiar jest tak pomyślany aby pasował do odpowiednich zadań. Na pewno kręcioł ten jest idealny do pickerów. Ta szpula nie jest taka mała, i podobnie jak wersja 4000 daje 'więcej',  pewnie i tutaj jest podobnie. Do krótkich wędek nie trzeba dużych kręciołów, na pewno jednak mniejszej wagi, i to właśnie ten model oferuje. Jestem pewien, że zarzuca tak samo jak rozmiar 3000. Tak na marginesie to u mnie rozmiar 4000 DL spełnia zadania które normalnie powierzać można rozmiarom 6000. Wielu łowców brzan używa takich właśnie rozmiarów na rzekach takich jak Trent, Tamiza czy Severn, a tu mniejszy spokojnie daje to samo.

Co do nazw 'method feeder' to na pewno może być to chwyt - który zadziała w takiej Polsce. Wielu wędkarzy szuka sprzętu do danej techniki, i producent może rozwiać wiele wątpliwości jeżeli ktoś nie jest pewien swojego wyboru. Dobra taktyka handlowa, pozwalająca sprzedać ten sam produkt większej rzeszy wędkarzy. Tak jak aspirynę można gonić jako Alka Seltzer na kaca ;D

Pamiętam jak na zlocie WMH wygrałem kołowrotek Daiwy Excage 4000, i ktoś mi powiedział, że to kołowrotek do spina i mi się nie za bardzo przyda. Mocno mnie to zdziwiło, bo kręcioł ten jak najbardziej nadaje się do feedera właśnie, ale okazało się, że gdzieś w katalogach czy w sklepach do tego produktu przylgnęła nazwa 'spinning'. Mi ten kołowrotek dał masę ryb i ogólne zadowolenie :D
Czysty marketing stosowany przez firmy ma na celu wyciągniecie jak najwięcej kasy od nas.
Przykład stosowania kołowrotka spiningowego do feedera można zobaczyć na tym filmie.
Rob Wootton na dwóch filmach to pokazuje,pewnie nie tylko kołowrotki Shimano można stosować do kilku technik wędkarskich. 

Offline bohdan321

• Reputacja: 14
« Odpowiedź #245 dnia: 16.01.2016, 12:39 »
Koledzy,planuję zakup kołowrotka do pickera i potrzebuję waszej porady :) mam na uwadze dwa kołowrotki ze stajni Daiwy http://allegro.pl/daiwa-lexa-3500-wysmienity-okazja-bydgoszcz-i5510076301.html oraz http://allegro.pl/kolowrotek-exceler-3000ha-daiwa-i5317543309.html jaka jest wasza opinia o tych kołowrotkach?

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #246 dnia: 16.01.2016, 13:28 »
Ponoć fajna maszynka , któryś z chłopaków z FTR go używa/używał 2 sztuki. Sam go miałem zamiar zakupić ale w rezultacie wybrałem coś takiego :

- http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/11984-daiwa-freams-3000-a.html

Z poważaniem Marcin

Offline zasanie

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #247 dnia: 16.01.2016, 13:44 »
Bohdan mam nowego Excelera, jeżeli będziesz zainteresowany priv. Ciekawy kołowrotek ale chcę sobie kupić coś z wolnym biegiem :)

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #248 dnia: 16.01.2016, 17:04 »
Witam. Poszukuję kołowrotka do Trabucco Precision XT Pro Quiver 330 cw70G z tego sklepu http://sklep-wedkarski.info/index.php pomóżcie coś dobrać w cenie do 200zł bo na tyle posiadam bon podarunkowy. Myśle przedni chamulec tym razem. Na tylni też się zgodzę. Jaki rozmiar szpuli polecacie? Skromna ta oferta się wydaje..
Paweł

Offline Piotr T

• Reputacja: 51
« Odpowiedź #249 dnia: 16.01.2016, 17:17 »
Panowie potrzebuję pomocy w wyborze kołowrotka 3000 do moich nowych TRABUCCO SELEKTOR XS MASTER FEEDER 360 -75g
Problem w tym ze szukam coś maks do 250zł i z wolnym biegiem :)
Piotr

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #251 dnia: 16.01.2016, 17:22 »
Panowie potrzebuję pomocy w wyborze kołowrotka 3000 do moich nowych TRABUCCO SELEKTOR XS MASTER FEEDER 360 -75g
Problem w tym ze szukam coś maks do 250zł i z wolnym biegiem :)

Dam, Fox.

http://allegro.pl/promocja-kolowrotek-quick-calyber-745-fs-d-a-m-i5902610733.html

http://allegro.pl/fox-kolowrotek-eos-reel-5000-i5890802466.html

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #252 dnia: 16.01.2016, 20:26 »
Dołóż do bonu 25 zeta i http://sklep-wedkarski.info/kolowrotek_travertine_trb_45_okuma-674i
    A co z rozmiarem szpuli? Nie za duża? Jak się ma do tego jego waga: 425g ? A i ten cały WB moge tego wogule nie używać i łowić jak tradycyjnym kołowrotkiem?  Uważam go za zbędny.  Bo dołożyć jest opcja :)
Paweł

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #253 dnia: 17.01.2016, 01:32 »
Dołóż do bonu 25 zeta i http://sklep-wedkarski.info/kolowrotek_travertine_trb_45_okuma-674i
    A co z rozmiarem szpuli? Nie za duża? Jak się ma do tego jego waga: 425g ? A i ten cały WB moge tego wogule nie używać i łowić jak tradycyjnym kołowrotkiem?  Uważam go za zbędny.  Bo dołożyć jest opcja :)
Przymierz się do Dragona.
http://sklep-wedkarski.info/kolowrotek_rock_hd_fd830i_dragon-4266i   
Ta trzydziestka styknie pod twój kijaszek.
Arek

Offline Shiemano

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #254 dnia: 17.01.2016, 02:36 »
Ceny mają wysokie a i wybór nie duży, ten Dragon też będzie dobrą propozycją co proponuje Arek, lub w tej cenie Shimano Nexave 3000 SFC

http://sklep-wedkarski.info/kolowrotek_nexave_3000_sfc_shimano-9723i