Autor Wątek: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)  (Przeczytany 38353 razy)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: PZW idzie nowe... (Okręg w Zamościu)
« Odpowiedź #105 dnia: 09.01.2017, 12:58 »
Stowarzyszenie ma więcej praw i możliwości niż koło. My aby mieć ryby w naszych zbiornikach finansujemy je ze swoich pieniędzy.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 09.01.2017, 13:18 »
A jak przyjdzie jakiś fiut i wyłowi Wam najfajniejsze ryby ze zbiornika, złapiecie go na gorącym uczynku, co w tedy? Czy w świetle obowiązującego prawa w ogóle możecie go łapać. Pytanie numer jeden.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 09.01.2017, 13:28 »
A jak przyjdzie jakiś fiut i wyłowi Wam najfajniejsze ryby ze zbiornika, złapiecie go na gorącym uczynku, co w tedy? Czy w świetle obowiązującego prawa w ogóle możecie go łapać. Pytanie numer jeden.

Na naszej wodzie jak ktoś złamie regulamin - ma od razu wylot ... kwestia jest na ile lat.....
Maciek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #108 dnia: 09.01.2017, 13:33 »
Aktualnie nie mieliśmy takiej sytuacji, która nie dała by się rozwiązać w pokojowy sposób.  Nasz zbiornik jest tak usytuowany, że widać wszystko jak dłoni i pobliscy sąsiedzi mają oko na zbiornik. Z drugiej strony w kole mamy kilku byłych członków SSR i jesteśmy w dobrej komitywie ze strażą miejską oraz policją, więc jest względny spokój.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 09.01.2017, 13:39 »
Ścigacz, dzięki.
Maćku, mnie trochę nie o to chodzi. Raczej o to, że ludzie biorą pod opiekę zbiornik, składają się na ryby, opiekują się nim... A przychodzi jakiś dziad w ogóle nie z ich koła (bo przecież nie będzie płacić jak ryb nie można zabierać...) i do siaty wali jednego dnia np. 10 karpi pięknych, które opiekunom wody rosły przez x lat. I co mu grozi zgodnie z polskim prawem? Gówno z antenką.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #110 dnia: 09.01.2017, 23:17 »
U mnie kilka dni temu, koło PZW Syrenka Krobia po 40 latach istnienia ogłosiła samorozwiązanie (czy coś takiego).

Ponoć planują założyć stowarzyszenie i wziąć pod opiekę Cegielnie w Pudliszkach. Jeśli to prawda, to może się zapiszę, bo to łowisko jest strasznie ciekawe...

Co się dziwić. Cały okręg leszczyński padł, to i koła wymierają. Zresztą tutaj, w Śremie zaczynamy to odczuwać :-\
Damian

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #111 dnia: 09.01.2017, 23:29 »
U mnie kilka dni temu, koło PZW Syrenka Krobia po 40 latach istnienia ogłosiła samorozwiązanie (czy coś takiego).

Ponoć planują założyć stowarzyszenie i wziąć pod opiekę Cegielnie w Pudliszkach. Jeśli to prawda, to może się zapiszę, bo to łowisko jest strasznie ciekawe...

Co się dziwić. Cały okręg leszczyński padł, to i koła wymierają. Zresztą tutaj, w Śremie zaczynamy to odczuwać :-\

Wszyscy się spodziewali czegoś "dobrego" po przejściu do okręgu Poznańskiego... Przecież tyle jezior... Pierwsze chyba "poszło" koło Gostyń (członkowie porozchodzili się po kołach okręgu Poznańskiego, gdy jeszcze był Leszczyński), czy ja dobrze myślę?

Ale jeśli powstanie Stowarzyszenie i będą mieć swoje łowisko (Cegielnie), to wielkie brawa. To łowisko strasznie trudne, choć z potencjałem. Źle zarządzane (między innymi zarybienie sumem kilka lat wstecz), sle nadal do "odratowania".
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 09.01.2017, 23:31 »
A nie macie mozliwości założenia sekcji ? Zawsze to łatwiej i Okręg jak się postaracie coś pomoże
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #113 dnia: 09.01.2017, 23:41 »

Wszyscy się spodziewali czegoś "dobrego" po przejściu do okręgu Poznańskiego... Przecież tyle jezior... Pierwsze chyba "poszło" koło Gostyń (członkowie porozchodzili się po kołach okręgu Poznańskiego, gdy jeszcze był Leszczyński), czy ja dobrze myślę?

Ale jeśli powstanie Stowarzyszenie i będą mieć swoje łowisko (Cegielnie), to wielkie brawa. To łowisko strasznie trudne, choć z potencjałem. Źle zarządzane (między innymi zarybienie sumem kilka lat wstecz), sle nadal do "odratowania".

Przed upadkiem leszczyńskiego, kościańskie koła był już w Poznaniu, a na rok przed. o ile się nie mylę jakieś koło z Gostynia się zbuntowało i przyszło pod nas. Od tego czasu zaczęły pojawiać się auta PKS I PGS
A wody u nas dużo, na mapie niebiesko. Ale i wędkarzy dużo, na 1 ha pewnie 50 osób przypada....
Damian

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #114 dnia: 09.01.2017, 23:48 »
A nie macie mozliwości założenia sekcji ? Zawsze to łatwiej i Okręg jak się postaracie coś pomoże

Poniec ma Stowarzyszenie i radzą sobie świetnie (koło też mają). Liczne akcje - czyszczenia, zarybienia i inne. Pieniądze dostają między innymi od zarządu miasta Poniec.

Krobia mogłaby zrobić podobnie, choć u nas jeśli chodzi o te sprawy, nigdy nie ma pieniędzy :facepalm:

Novac, wody duży, ale słyszałem, że nie ciekawie na jeziorach? Ponoć rybaków sporo i na takich Wojnowicach to już tylko świeżego powietrza można połapać.

Z jezior to łapałem tylko w Ziemnicach i w Krzywiniu o ile dobrze pamiętam i też wyniki nie były ciekawe.
Choć, w Ziemnicach jest pięknie i gdyby nie ta uklejka (a w zasadzie to UKLEJA :P)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #115 dnia: 10.01.2017, 00:06 »
Znajdź wodę, ustal kto jest właścicielem;gospodarzem, zbierz osoby , podrzucę Tobie regulamin takiego łowiska i powinno zadziałać 

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #116 dnia: 10.01.2017, 19:45 »

Poniec ma Stowarzyszenie i radzą sobie świetnie (koło też mają). Liczne akcje - czyszczenia, zarybienia i inne. Pieniądze dostają między innymi od zarządu miasta Poniec.

Krobia mogłaby zrobić podobnie, choć u nas jeśli chodzi o te sprawy, nigdy nie ma pieniędzy :facepalm:

Novac, wody duży, ale słyszałem, że nie ciekawie na jeziorach? Ponoć rybaków sporo i na takich Wojnowicach to już tylko świeżego powietrza można połapać.

Z jezior to łapałem tylko w Ziemnicach i w Krzywiniu o ile dobrze pamiętam i też wyniki nie były ciekawe.
Choć, w Ziemnicach jest pięknie i gdyby nie ta uklejka (a w zasadzie to UKLEJA :P)

Powiem Ci że na tych jeziorach nie łowiłem. Weź pod uwagę, że jeziora które wymieniłeś należą do gospodarstwa rybackiego z Osiecznej, ale są również użytkowane przez PZW (nie znam szczegółów tej współpracy). Szczerze nawet nie wiem czy Okręg Poznań prowadzi odłowy gospodarcze. Co do jezior z tej okolicy to słyszałem dobre opinie o jeziorze Wojnowickim i Zbęchy, jeziora ponoć dobre, ale z łodzi.
 Koło mojego Śremu jest sporo wody: Warta, starorzecza, zalewy i jeziora. Jest co rozpracowywać, więc w okolice Leszna się nie zapuszczałem ;)
Damian

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #117 dnia: 20.01.2017, 10:48 »
Z posiedzenia ZO Katowice:

W sprawach różnych prezes okręgu omówił dwa anonimy jakie wpłynęły w ostatnim półroczy do biura ZO, w których wędkarz łowiący ryby na zbiorniku Elektrowni Rybnik używał gróźb karalnych przeciwko władzą okręgu. Domagał się zaprzestania wydawania zezwoleń na używanie modeli zdalnego sterowania przy wywożeniu zanęt na łowisko oraz popieranie i tolerowanie sportowego połów ryb przez tzw. karpiarzy. Wobec powyższego skierowano do Prokuratury Rejonowej w Katowicach zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa wraz z wnioskiem o jego ściganie.

Uważajcie więc koledzy co piszecie i mówicie! Licho nie śpi :-X :facepalm:

Widać jakimś karpiorzom nie spodobało się co ktoś gadał, więc stworzyli historyjkę i napisali anonimy. Tragedia, żeby wędkarz wędkarza podp***ał.

Sekretarz ZO kol. Mirosław Winiarski w imieniu komisji ds. promocji i mediów przedstawił podjęte działania komisji w zakresie opracowania ubiorów reprezentacyjnych dla wędkarzy wszystkich szczebli  organizacyjnych okręgu.

Kupią se też gajerki. Zamiast dzieciom koszulki czy polary na zawody to lepiej dla siebie gajerki dać uszyć.

Z pozytywów:

...wprowadzającą m.in.  na stawie nr 5 zasadę No Kill wprowadzoną na wniosek koła PZW nr 45 Racibórz Miasto
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #118 dnia: 20.01.2017, 10:55 »
Jest pozytywnie. Te stroje mogliby sobie darować, nie wiem gdzie oni chcą zadawać szyku :facepalm: Ale nowe łowisko no kill to świetna wiadomość! ;D
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert