Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1751559 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #210 dnia: 06.02.2015, 21:46 »
Na blaszke mowisz nic ani pukniecia hm w sumie juz jest luty okon zaczol sie grupowac do tarla w lawicach pieknych samic pokazuja sie dlugie torpedy
ja bym w szedl 0,08 cos zmryżu lub kulki ewntualnie dyskoteka na srebro jak jest pod chmurka wszystko malutkiem namhaku 12 , 14 na koniec ochotka gora trzy lub pineczka gora dwie
o tejmpoze okon juz nie jest taki agresywny potrafi stanac przd mormyszka na stroszyc sie i nic
tez zauwazylem ze lubi powolny ruch mormyszki wszystko jakby w zwolnionym tepie
brania na kiwoku nie sa nagle tylko delikatne przygiecia ale nieraz mialem tak mocne ze potrafil jednolicie ciagnac zyle z kolowrota
a kurcze ale bym polowil z lodu dzis po robocie bylem zerknac ale u mnie polowa jeziora plywa
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #211 dnia: 06.02.2015, 22:06 »
Przesunąłem dyskusję z Pogody do Wyników nad wodą.

Każdy chce coś złowić - nie dziwię się.

Z tego co piszesz to chyba zjesc
No właśnie ciężko powiedzieć. Nie znam tych przyjezdnych wędkarzy. Nie wiem czy i ile biorą ryb.
Podejrzewam jednak, że chyba każdego ciągnie nad wodę, również tych, co ryb nie biorą. A że informacje rozchodzą się teraz strasznie szybko, to potem tak to wygląda. Tak samo jest z grzybami.
Staliśmy się bardzo mobilni. Każdy ma komórkę. Ceny za połączenia znacznie spadły. Kiedyś nie każdy mógł sobie pozwolić na rozmowę, a teraz taki Play daje takie oferty, że nie sposób przekroczyć najniższy abonament.

Na blaszke mowisz nic ani pukniecia hm w sumie juz jest luty okon zaczol sie grupowac do tarla w lawicach pieknych samic pokazuja sie dlugie torpedy
ja bym w szedl 0,08 cos zmryżu lub kulki ewntualnie dyskoteka na srebro jak jest pod chmurka wszystko malutkiem namhaku 12 , 14 na koniec ochotka gora trzy lub pineczka gora dwie
o tejmpoze okon juz nie jest taki agresywny potrafi stanac przd mormyszka na stroszyc sie i nic
tez zauwazylem ze lubi powolny ruch mormyszki wszystko jakby w zwolnionym tepie
brania na kiwoku nie sa nagle tylko delikatne przygiecia ale nieraz mialem tak mocne ze potrafil jednolicie ciagnac zyle z kolowrota
a kurcze ale bym polowil z lodu dzis po robocie bylem zerknac ale u mnie polowa jeziora plywa
Tak, ewidentnie widać, ze okoń już nie bije na blaszkę. A blaszkę mam założoną bardzo małą - 2,5 cm.
Tak więc trzeba próbować bardziej na mormyszkę. Dziś łowiłem na łezkę - lusterko Tuła - 4,0 mm miedzianą. Miałem sporo nowych wzorów Nysztala. Ale przy tych warunkach nie miałem ochoty wiązać :( Chciałem spróbować na fioletowe kulki, bo też rzekomo są skuteczne.
Próbuję na fluorocarbon Krepton 0,10 mm. Trochę bym się bał schodzić do 0,08 mm. Może na tym konkretnym łowisku móglbym sobie na to pozwolić, ale zwykle jeżdżę jeszcze na 2 inne wody, gdzie często przysiadają szczupaki. W zeszłym sezonie strasznie się z nimi męczyłem. Nie raz po 15 minut walczyłem i często i tak zrywałem, bo miałem 0,07 mm. Dlatego w tym sezonie nawinąłem 0,10 ale po raz pierwszy fluorocarbon.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #212 dnia: 06.02.2015, 22:29 »
Mateusz ta fioletowa masz na mysli ta http://lowisko.net/1349,mormyszka-killer-jankowski.html
sprawdza sie na pasiaki u mnie płocie tez biora na nia

ja ci polecam te ponizej

http://lowisko.net/1377,mormyszka-ryz-owies-sport20.html
http://lowisko.net/642,mormyszka-tulska-ryz.html
http://lowisko.net/656,mormyszka-dyskoteka-duza.html
szukalem jeszcze malenstwa wolframowego w kształcie kropli pomalowanej w okonia te kanibale dobrze biora u mnie na te mormychy
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #213 dnia: 06.02.2015, 23:00 »
Dzięki Maćku.
Wszystkie je mam w swoim pudełeczku. Tylko ryż mi chyba jeden został.
Nie wiem, może źle robię, ale raczej stosuję większe rozmiary 3,5 - 4 mm.
Ja zakładam mniejsze, to drobnica za często się wiesza.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #214 dnia: 07.02.2015, 00:04 »
Ale wyprawa była i ręka rybą śmierdziała... :)

Tez bym się zaniepokoił na widok tylu wędkarzy. Ciężko później coś zlowić...
Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #215 dnia: 07.02.2015, 09:56 »
ja bym szukał okonia na płyciznach,gdyż grupuje już sie do tarła.my z ojcem zawsze w lutym płycizny obławialismy i takie pasiaki że głowa mała nawet z 80cm głebokości i waliły :fish:  a presja na jeziorach jest ogromna zwłaszcza,że lodu zimą ze dwa tygodnie tylko i każdy chce to wykorzystać :P  oj połowił bym i ja,dodam jeszcze,że mormyszka to jak głowka od szpilki i 3 ochotki,a ruchy kiwokiem znikome delikatnie ,okon tylko przygnie kiwok i siedzi :fish: :P

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #216 dnia: 09.02.2015, 18:52 »
Dzisiejszy wyskok , kolejny raz marina jachtowa 4h łowienia i 2 ryby w tym jeden okonek i płoć 28cm. Co najlepsze że płoć na pieczywko tostowe na włosie:)) piękne branie solidne wygięta szczytówka , samo zacięcie i jest:)) Było sporo brań na chlebek z tym że większość tylko skubnięcia i podciągnięcia , po zacięciach pudło. Stawiam że to drobnica tak podciąga bo tak jak mówiłem ta płoć uderzyła solidnie i zaczepiona za dolną wargę. Niestety fotki nie zrobiłem
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline pawel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #217 dnia: 09.02.2015, 19:06 »
A jakiej wielkości miałeś wałeczek chlebka ?

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #218 dnia: 09.02.2015, 19:07 »
Używałem wycinaka 8mm
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #219 dnia: 09.02.2015, 19:09 »
Dzisiejszy wyskok , kolejny raz marina jachtowa 4h łowienia i 2 ryby w tym jeden okonek i płoć 28cm. Co najlepsze że płoć na pieczywko tostowe na włosie:)) piękne branie solidne wygięta szczytówka , samo zacięcie i jest:)) Było sporo brań na chlebek z tym że większość tylko skubnięcia i podciągnięcia , po zacięciach pudło. Stawiam że to drobnica tak podciąga bo tak jak mówiłem ta płoć uderzyła solidnie i zaczepiona za dolną wargę. Niestety fotki nie zrobiłem
Najważniejsze, że wypad zaliczony :)
A na jakiej średnicy krążki pieczywa łowiłeś?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #220 dnia: 09.02.2015, 19:15 »
Ja używam wycinaków od uszczelek , i tutaj był 8mm czyli średnica krążka też powinna być 8mm.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #221 dnia: 09.02.2015, 19:26 »
Ja używam wycinaków od uszczelek , i tutaj był 8mm czyli średnica krążka też powinna być 8mm.
Pewnie w wodzie krążek trochę napęczniał. Fajnie, że płoć ładna się skusiła :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #222 dnia: 09.02.2015, 19:39 »
No jutro też planuje wypadzik niestety znowu będzie to najprawdopodobniej marina ( lody jeszcze nie puściły) spróbuje pokombinować z mniejszymi krążkami , może zwiększy się ilość zaciętych ryb
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #223 dnia: 09.02.2015, 20:00 »
No jutro też planuje wypadzik niestety znowu będzie to najprawdopodobniej marina ( lody jeszcze nie puściły) spróbuje pokombinować z mniejszymi krążkami , może zwiększy się ilość zaciętych ryb

A na jakiej głębokości łowisz? Pytam bo niewiem na jaki zbiornik na weekend się wybrać o ile pogoda się sprawdzi..

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #224 dnia: 09.02.2015, 20:05 »
Gregorio  sprobuj zrobic wykrojnik z jakiegos starego elementu bata lub grubszej szczytowki.Roboty przy tym niewiele ,wystarczy uciac tak  na 10 cm kawalek i lekko zalamac krawedzie papierem sciernym np.240.Ja zrobilem sobie tymczasowo takie i sie sprawdzaja.Czekam na dostawe wykrojnikow z Drennana w MatchPro,planuja dostawe w polowie lutego.