Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1750323 razy)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #2580 dnia: 18.05.2015, 06:21 »
Gratuluję :narybki: Panowie :bravo:
Robert

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #2581 dnia: 18.05.2015, 07:48 »
No nieźle, aż mi się łezka w oku zakręciła, bo ja w weekend aż dwa razy byłem na komercji i co... Kilka słów wprowadzenia i wszystko będzie jasne. Otóż jest to komercja, blisko Poznania, w Dąbrowie - bywam tam z dwóch powodów 1. blisko 2. mój teściu tylko to miejsce uznaje, a w sobotę mieliśmy małe zawody. Z racji tego, że ja uwielbiam eksperymentować nad wodą, to staram się łowić zawsze na coś innego. Tym razem w ruch poszedł pellet przynętowy w owocowych smakach + deep w proszku. Po kilku godzinach jak się nic nie działo, to poszły w ruch pellety rybne, mieszane, dipowane i wszelkie śmierdziuchy jakie miałem i... nic. Na tej wodzie każda ryba bierze na... robaka  ???  A ja powiedziałem sobie, że nie będę łowić na robaka i koniec. Oczywiście dzień zakończony o kiju, a żeby jeszcze pogorszyć mi nastrój, to pozostali wędkarze złowili na robaka:
- karpia - to całkiem normalne
- karasia - to też
- amura 2 szt - szok
- suma - ogłupiałem bez reszty

Jest to jedyna woda, o której słyszałem, żeby na robaka brała każda ryba...
Obok jest tam woda, w której podobno są liny, jak ktoś wyjmie lina na białego robaka to oszaleję
Robert

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2582 dnia: 18.05.2015, 09:36 »
Pięknie połapaliście. Cudowne łopaty jak tu przy takich rybach pokazać swoje wyniki.
Przez większość dnia padało i wiał straszny wiatr stwierdziłem że przy takiej pogodzie niema sensu nastawiać się na amura i rozłożyłem żywcówkę, jak na złość chyba przez 2 godziny nie mogłem złapać płotki albo mi brała wzdręga albo okoń albo małe leszczyki nić na kotwicę. W końcu złapałem płotkę niestety sporą ale postanowiłem założyć po godzinie miałem branie na zestaw na żywą rybę ale po gruncie ze spławikiem niestety wyciągnąłem poharataną płotkę. Za drugim razem podobna sytuacja tylko wyciągnąłem zestaw bez ryby łowie 1,5 metra od lili nie mogę dać rybie odpłynąć z przynętą gruntowy połów na żywca skoczył się 2:0 dla szczupaka :P
pewnie niewłaściwie buduje zestaw  Natomiast na bata złowiłem po parę sztuk takich ryb jak na foto Na uwagę przede wszystkim zasługuje  karas który wyglądał jak rozdymka pierwszy raz coś takiego widziałem wszystkie ryby wróciły do wody Pozdrawiam kolesia z drugiego pomosty który zobaczył że ja łapię a on nie to przyszedł do mnie na przeszpiegi (jestem do tego przyzwyczajony) ale jak zapytał się czy jak ja wypuszczam te ryby to nie mógł bym mu ich dać bo on jest z kolegą umówiony na wędzenie to mi nerwy pościły i wygoniłem typa z pomostu rzucając kilka K.. i SP... na pożegnanie >:O

Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2583 dnia: 18.05.2015, 10:23 »
Na tej wodzie każda ryba bierze na... robaka    A ja powiedziałem sobie, że nie będę łowić na robaka i koniec.
Witam.
Dąbrowa to łowisko no nazwijmy trudne, że ryba bierze tylko na robaki, jest nie prawdą. Złapiesz rybę na kukurydzę i pellet Red Halibut, sam nieraz tak tam łapałem z wynikam. :)
Robert

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #2584 dnia: 18.05.2015, 13:51 »
Na tej wodzie każda ryba bierze na... robaka    A ja powiedziałem sobie, że nie będę łowić na robaka i koniec.
Witam.
Dąbrowa to łowisko no nazwijmy trudne, że ryba bierze tylko na robaki, jest nie prawdą. Złapiesz rybę na kukurydzę i pellet Red Halibut, sam nieraz tak tam łapałem z wynikam. :)

Robert, masz rację, że nie tylko, bo ja też kiedyś na pellet zapałem tam karpia, ale patrząc z perspektywy ilości i skuteczności połowów, to na 100 złowionych tam ryb 95 pada na robala, lub ew. kanapkę robala z kuku, a reszta na inne wynalazki.
Co do stwierdzenia, że Dąbrowa, to trudne łowisko, to raczej się nie zgodzę, bo co może być trudnego w takim zbiorniku? No chyba, że masz na myśli fakt, że jest tam bardzo mało ryb, bo nimi handlują ;)
Robert

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2585 dnia: 18.05.2015, 17:17 »
Trudne dlatego, że jak nie znasz wody to i ryb tam z marszu nie połapiesz. Po prostu ryba latem wędruje za cieniem a na wiosnę za słońcem. Nie raz spotkałem tam wędkarzy, którzy siadali na wiosnę na samym końcu bo tłumaczyli, że najlepiej im tam latem brały. Większość łowiących nęci tak obficie, że aż strach jak po takiej ilości towaru jeszcze ryba ma mieć apetyt. Jest to moje zdanie i możesz się z tym nie zgodzić. ;)
Co do ilości ryb to trudno mi powiedzieć, bo właścicielem nie jestem. :(
Robert

Offline gilala

• Ekspert
« Odpowiedź #2586 dnia: 18.05.2015, 18:46 »
Trudne dlatego, że jak nie znasz wody to i ryb tam z marszu nie połapiesz. Po prostu ryba latem wędruje za cieniem a na wiosnę za słońcem. Nie raz spotkałem tam wędkarzy, którzy siadali na wiosnę na samym końcu bo tłumaczyli, że najlepiej im tam latem brały. Większość łowiących nęci tak obficie, że aż strach jak po takiej ilości towaru jeszcze ryba ma mieć apetyt. Jest to moje zdanie i możesz się z tym nie zgodzić. ;)
Co do ilości ryb to trudno mi powiedzieć, bo właścicielem nie jestem. :(

Widzisz, tak powinno być normalnie jak piszesz, a na Dąbrowie mam wrażenie, że jest zupełnie inaczej. Jak byłem w niedzielę i pytałem ludzi gdzie łapali, to wszyscy mówili, że na środku, gdzie teoretycznie jest najgłębiej i woda najzimniejsza, a ryba teraz powinna być tam, gdzie najcieplej. Ale wystarczy już tego. Byłem dzisiaj na Bogucinie, bo za dwa tygodnie w sobotę zapisałem się na zawody. Było całkiem nieźle, 6 karpi w 4h, w tym miałem w podbieraku rybę życia, ale niestety bezzadziorowe haki "zadziałały" i karp 60-70 cm, jakieś 10-12 kg odpłynął majestatycznie w toń. 20 minut go holowałem, było warto. Jak zobaczyłem jego pysk, to aż się przeraziłem, bo tam jest taki wysoki brzeg... Niestety przyjdzie mi poczekać jeszcze na nią. Ale walka była przednia - za to lubię ten sport
Robert

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2587 dnia: 18.05.2015, 21:38 »
Gratulacje dla wszystkich którzy połapali na ten weekend :) I mi udało się wreszcie wyskoczyć na rybki. Na początku chciałem jechać na "moje" jeziorko, ale okazało się, że w miejscu w którym chciałem łowić były akurat zawody. Przyjechałem na początku drugiej tury i jak dowiedziałem się, że w pierwszej turze wygrał zawodnik z wynikiem 400 punktów nabitych na uklejkach to zdecydowałem się pojechać na jeziorko obok.
Na miejsce dojechałem około godziny 13 - 14. Kurczę zanim rozłożyłem cały sprzęt minęła dobra godzina... strasznie wypadłem z rytmu od kiedy jeżdżę tak rzadko na ryby. Generalnie moją taktyką na ten dzień były dwa feederki, jeden z zestawem helikopterowym z zanętą płociową z dodatkiem kolendry i konopi mielonych. Jako przynęta była pinka. Do tego do koszyka leciały jeszcze kastery, pellety 4,6 mm i kuku. Druga wędka była uzbrojona z zwykły zestaw gruntowy z koszykiem umieszczonym przelotowo i 25cm przyponem. Tutaj miałem zanętę leszczową z dodatkiem melasy. Przynęty to dendrobena i różne kulki.
Po moich ostatnich zmaganiach z zestawem helikopterowym nie spodziewałem się zbyt wielkich efektów na ten zestaw, moim numerem jeden miał być feeder z koszykiem przelotowym. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że okrutnie się myliłem. Helikopter złożyłem inaczej niż ostatnio i całkowicie dzięki temu wyeliminowałem splątania, dodatkowo wszystkie brania jakie miałem były właśnie na zestaw helikopterowy. Na zestaw z koszykiem przelotowym nie miałem ani brania, nawet po tym jak założyłem na hak pinkę a do koszyka dałem zanętę płociową.
Dzień skończyłem z wynikiem 10 leszczy w wymiarach od 15cm do 43 cm.
Przyznaję się bez bicia, że niestety leszcza zabrałem do domu. Szkoda, że nie trafił się karp, mógłbym podmienić. Reszta ryb bezpiecznie wróciła do wody.

Tutaj największy leszcz.

Jednej płotki, coś między 25 a 30cm (rozgrzewka przed moim fishing-planem :) )

Mam nadzieję, że to płoć a nie jaź... xD

I na koniec trafił się jeszcze maleńki okonek. Ogółem dzień mega udany, fajny odpoczynek nad wodą mimo raczej kiepskiej pogody.
Pozdrawiam
Marcin

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #2588 dnia: 18.05.2015, 21:51 »
Gratulacje wyników dla wszystkich łowiących ,niedzielny wyjazd na PZW  zakończył się wynikiem karpik 40 cm i leszczyk 43 cm  i dwie spinki i urwany przypon :'(
Pozdrawiam
Jacek

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2589 dnia: 18.05.2015, 22:09 »
Gratulacje pięknie połowiliście :bravo: :bravo:
Gienku zaczyna się dziać ...dziś co się działo :fish: :fish: niestety nie miałem ze sobą telefonu ,złowiłem 6 leszczy w przedziale 40-50 cm 2 jazie 37cm i 41 ,miałem kilka spinek były to jakieś większe ryby nie wiem co zawiniło :thumbdown: .Gość obok mnie podrzucał pod moje miejsce jeszcze jak mnie nie było złowił 2 karpie 56 cm i 47 to były moje karpie ;/ zabił obydwa :(
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2590 dnia: 18.05.2015, 23:34 »
Nęć wytrwale, staraj się to robić w czasie gdy jest mało ludzi nad wodą . Cieszę się że moje porady przydały ci się by osiągać wyniki. Teraz najważniejsze by rybę utrzymać w łowisku , niech je traktuje jako stałą stołówkę
Co do spinek - nie martw się, ja mam skuteczność może 70% . Kombinuj z modelami i wielkościami haków , ich kształtem
Teraz też możesz zwiększać ilość wsypywanego towaru bo jest pewne że ryba wyżre
Przerywaj nęcenie w dni gdy przychodzi spore załamanie pogody, ochłodzenie - niestety następny weekend znów ma taki być
Pozdrawiam - Gienek

Offline GrubaRyba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #2591 dnia: 19.05.2015, 12:33 »
Wczoraj znów wieczorna sesja...zaczęło się niefartownie...spiąłem fajnego leszcza i jazia...Wziąłem mocniejszy kij ze względu na dość trudną miejscówkę gdzie spodziewałem się prosiaka...i chyba stąd te spinki...Później było już lepiej cztery jaśki wyjęte...wielkością nie powalały...35-38cm i karp na okrasę...baryła 8kg...i tu mocniejszy kij się spisał...Łowisko PZW, łowiłem na metodę....
Miejsce zanęciłem 1 l sfermentowanej kukurydzy, 0,5 l lekko podfermentowanego grochu, 0,5 l konopii i dwie garście pelletu. Zanętę wrzuciłem spombem. Donęcałem kuleczkami z 2mm pelletu z procy...Pozdrawiam

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #2592 dnia: 19.05.2015, 12:34 »

witam wszystkich, gratulacje dla łowców!
18 - tego maja też wybrałem się na ryby, oczywiście byłem po nocnych zmianach, musiałem jakoś wykorzystać jeden dzień wolnego. spakowałem graty i do autobusu. nad wodą byłem późno, o 9 zacząłem wędkowanie. zdecydowanie za późno... z ciekawych ryb 3 wyholowane leszcze, powyżej 40 cm i około 10 leszczyków mniejszych od mojej blachy, jak dla mnie niewarte uwagi. wody PZW nie zawsze się łowi ciekawe ryby. czasem tak jak dziś, trzeba zadowolić się tym co jest. duży wiatr, spadające ciśnienie, więc brało to co brało. większość brań przedrzemałem, ponieważ w nocy byłem w pracy, a ze względu na wiek - oczy same się zamykały. do mixu użyłem peletu 2 mm i 3 mm Aqua Aller, trochę zielonej zanęty Bait Tech, trochę zmielonej kukurydzy i czerwonego peletu - duże kawałki, tak jak na zdjęciu. przypon trochę dłuższy niż standard - 12 cm, żyłka 0.19 mm, haczyk 8 drennan oraz podajnik 45 g i 56 g. najskuteczniejszą okazały się dambelki żółte o zapachu orzechu tygrysiego, zaś czerwone, które były skuteczne ostatnio na karpie, w dzisiejszym dniu okazały się bezużyteczne. wszystkie te leszczyki, zwłaszcza większe, zapinały się za górną wargę - jak na zdjęciu. wędkowanie zakończyłem w miarę dobrze, kilka wyciągniętych ryb, dużo niezaciętych brań i częściowo podrzemałem.
pozdrawiam wszystkich, miłego dnia :thumbup:

ps. pozdrowienia dla ziomka Łukasza, ładny karpik :bravo:
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2593 dnia: 19.05.2015, 13:28 »
Gratuluje łowcą ! GrubaRyba jak zawsze pozamiatane ! :D
Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2594 dnia: 19.05.2015, 14:54 »