Ja także byłem na rybach, wybrałem się w piątek z samego rana skoro świt. nad wodą byłem o godzinie 5, już słonko wstało nad naszą świętokrzyską ziemią.

Rozłożyłem się i rozstawiłem sprzęt

Pelet 2mm Bait-Tech oraz Aqua Allert 2mm i sypka zanęta Bait-Tech z dodatkowo prażonymi mielonymi konopiami. tak jak dzisiaj skuteczne okazało się dambelki Dynamite Baits 10mm Pop Up i dambelki DRENNAN tonące o smaku ananasu. przynęty głęboko nie chowałem w zanęcie, bo na łowisku mam 170 cm głębokości i tak jak na zdjęciu to mi dobrze się tutaj spisuje

A na ten zestaw 56g podajnik E-S-P pelet marine halibut 8mm nowy który testowałem przyniósł mi dzisiaj te większe leszcze w granicach 45 cm a także w końcu karpia, którego nie wyciągnąłem po kilkuminutowym holu, metr przed podbierakiem, zeszedł mi z kija. żal... bo już długo na tym łowisku nie złowiłem karpia. sztywne kije, słabo zacięta ryba, mogłem jeszcze trochę poczekać, pomęczyć go a takto szarpnąłem nim, żeby go podciągnąc na podbierak a on jeszcze zryw i po rybie... ale chociaż widziałem go na oko koło 4 kg, nie duży, karp królewski, ale mówi się trudno, nie będzie zdjęcia zdobyczy.

Znowu te leszcze od 30 cm do 45 cm. zapisywałem sobie w końcu ile sztuk, by mniej więcej wiedzieć ile złowiłem, jak na cały dzień łowienia od świtu do zmierzchu - 27 sztuk leszczy, to nie jest zły wynik na zbiornik, który jest ogólno dostępny wody PZW w tak upalny dzień, jaki był w świętokrzyskim - gorący... ryby bezpośrednio zostały wypuszczone, bo dość już mam tych leszczy, ale cóż zrobić? to brało co brało. wypocząłem, nabrałem kolorów, co jakiś czas wchodziłem do wody i się kąpałem, dużo spiętych ryb, czasem rady nie mogłem sobie dać z dwoma wędkami. oczywiście 4 przecięte przypony, znów przez te raki. szkoda tego karpia, ale cóż zrobić? przyjdzie i na niego pora

Takie brały mi największe do 45 cm

A takie brały mi najmniejsze, coś ponad 30 cm

Dobrze z tą metodą, że nie biorą na nią, na moim łowisku takie do 20 cm, tylko właśnie takie już przeważnie od 30 cm wzwyż
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę