Nie trzeba kombinować ze składem nic, jeżeli będzie półsucha, to powinna zostawiać smugę w wodzie i gubić część po drodze do dna. Przetarta przez sito i lekko nabita do koszyka już przy uderzeniu powinna zostawiać chmurę. Jak pokombinujecie z jej ubiciem, dowilżaniem - tak może smużyć szybciej lub później, czasami dużo drobnicy jest przy powierzchni warto mieć miks robiący mniej 'zadymy'. A później można zmienić przypon na krótszy, bo ryba może podejść do dna.Łowienie z opadu jest fajne, bo trzyma się kij w ręku, a uderzenia są jak przy spinningowaniu
Gratuluję rybek Panowie! |Rubiks, no, no, no... ale łopata! I co teraz? Chyba musisz napisać skargę do sólki Maj, że pracownicy nie przykłądają się do pracy, bo nie odłowili takiej ryby Graty Zbyszek, kosisz i kosisz, szacun! Znowu piękne liny... Michał, łądnie połowione! Staszek, szok! Takiego sandacza przytulić na taki przypon to już coś! \Pyza, super relacja, świetne wyniki i dobre zdjęcia! Dodaj coś do konkursu!Ja wczoraj z Maeiuszem, czyli forumowiczem mańkiem, oddaliśmy się rozkoszy łowienia na rzece Wye. Przez wielu uznawana za najlepszą rzekę w UK, opróćz tego, że jest malownicza jest bardzo... rybna. Klenie, brzany, szczupaki, łososie, pstrągi, węgorze i tak dalej i dalej... Maniek łowi 8 lat na tej rzece i powinien mieć już papiery przewodnika Wyniki były słuszne, na jedną wędkę każdy złowiliśmy razem 50 kleni i brzan (klenie to 50+cm, brzany od 60 do 70+), Mariusz 15 wąsatek i 14 kluch, ja odpowiednio 11 i 10. Plan brzanowo/kleniowy na rok 2015 zrobiłem z normą niczym Bronek Talar (300% procent normy ).Ryby brały i na kulki, i na pellety, nie gardziły mielonką i pastą... Po prostu rewelka!
Dzisiaj od 5 do 9. Ani jednego pyknięcia nawet na miejscówce, na której w 3 godz. przeważnie miałem około 10 ryb... Wszystkie przynęty przeleciałem... daleko, blisko... na końcu nawet jakieś zigrigi wiązałem i z metr nad gruntem łowiłem. Nawet na psie chrupki. Jak w studni.
Ja mam nadzięję bez urazy piszących, jednak ciut sceptycznie podejdę do propozycji Lucjana! Przy dużej presji i obstawionym na max brzegu przy takim podejściu jest bardzo prawdopodobne że połowi sąsiad podemną jakieś 10m!