Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1756039 razy)

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #6495 dnia: 07.12.2015, 20:44 »
Dzisiaj spontanicznie wyskoczyłem na kilka godzin na Tamizę w Chertsey. Po drodze zahaczyłem o sklep na Walton on Thames. Zakupiłem chwalone koszyki Guru :) Dzień pochmurny, 13°C.Woda jak zwykla stojąca, poziom bardzo niski. Ok. 10.30 rozpocząłem. Jedno wędzisko z koszykiem, w środku zanęta od Sonu Spicy Meaty, na haku kolejno: białe robaki, kiełbasa czosnkowa, kulki Tutti-Frutti, ananasowe, kryll, pikantna kiełbasa- na ten ostatni jedno branie, a dokładnie jedno przygięcie szczytówki i to wszystkie wrażenia na feeder. Druga wędka: martwa rybka z gruntu, na kotwicach makrela ok.30 cm, po dwóch godzinach zmieniłem na sardynkę ok.25cm. Po następnej godzinie nastąpiło branie. Ryba po wysnuciu ok.2, 3 metrów linki porzuciła sardynkę :( Więcej nic się nie działo. Woda totalnie martwa. ale wróciłem przynajmniej wypoczęty. W tym tygodniu na pewno jeszcze zawalczę, ale pojadę na Ham, albo Hampton Court.
Pozdrawiam
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6496 dnia: 07.12.2015, 21:07 »
W ten weekend zaliczyłem dwie krótkie sesje (2,5h-3h).Dla mnie to były pierwsze takie wypady o tej porze roku.
Warunki: Dosyć ciepło ale wietrznie.
Technika: Method Feeder
Podajnik: Preston - small 15 g
Zanęta: Chleb tostowy oraz chleb tostowy+kurkuma
Przynęty: krążki chleba tostowego, białe robaki, mielonka, dumbelsy Drennana (ananas, krab&krill)

W sobotę musiałem się ostro nakombinować, przerobiłem wszystkie kombinacje "zanęta+przynęta". Jeden karpik(ok 3kg) zameldował się w podbieraku - chleb tostowy z kurkumą+mielonka na włosie. Po drodze były jeszcze dwa, niestety puste brania. W niedzielę pomimo wszelkich starań sesja minęła bez brania - być może ciśnienie już szło w górę. Jednak nie żałuję, co sobie posiedziałem nad wodą to moje :). Najważniejsze jest jednak to,że udało mi się ochrzcić nowe wędzisko zakupione ponad miesiąc temu :D  Zakup w pełni udany, pełna kontrola nad rybą oraz praca kija przyjemna dla oka (akcja progresywna).

Pozdrawiam

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6497 dnia: 07.12.2015, 21:22 »
Ja w niedzielę byłem na 4h. Od 8 do 12. O 11:25 i 11:45 miałem brania na kukurydzę na włosie co dały 2 leszcze 35-40 cm. Zabawa przednia na przyponie 0.10.

Szkoda, że musiałem uciekać o 12 :(

Jutro mam nadzieje od rana będą brania.

Pozdrawiam
Paweł

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6498 dnia: 08.12.2015, 07:26 »
Gratki dla tych co połowili i szacun dla tych co poszli się zmierzyć z wodą w grudniu!  ;)

Ja z Kamiliem (kop3k) w niedzielę wybraliśmy się na nockę na Tamizę. Anomalii ciąg dalszy, tym razem znów miało być 11-12 stopni w nocy, wiatr słabszy ale pozytywny (z południowego zachodu) - jedyny problem to deszcz, który miał przelotnie lekko pomęczyć...
Ja dojechałem po 15 .30 i zacząłem szybkie przygotowania. Zanęta z poprzedniego wypadu,zestaw przynętowy podobny...  Tym razem robiłem testy na zestawach z alarmami (2 kije - Metoda ESP i zestaw z koszykiem) oraz z zestawami umieszczonymi do góry (2 kije - Drennan 7 Avon 1.5 lb i Korum quiver 1.75 lb). Woda niosła - i koszyki 57 gram z Guru idealnie trzymały się dna.
Ogólnie pracowita noc. Brania były, bardzo pozytywne, na prostowanych przyponach 60 cm. Ogólnie odpuściłem sobie dendrobenę i skupiłem się na pelletach. Dodanie małego pakunku na hak było najlepszym podejściem. Z przynęt rządziła pikantna kiełbasa 12 mm. Po prostu działała rewelacyjnie.
Wynik - 9 leszczy, od 50 cm (trzy sztuki w tym rozmiarze złowione zostały nad ranem) po 67 cm (ogólnie większość w granicach 60 cm), do tego wisienka na torcie - dwie brzany - 79 i 80 cm. Obydwie to moje życiówki, pobiłem je dwa razy tej nocy. Ta druga ważyła ponad 12 lb czyli z 5.5 kg, ładny smok. Niestety nie mam zdjęcia bo Kamil walczył ze swoją wielką brzaną w tym czasie i musiałem się spieszyć. Jedna brzana mi się jeszcze wypięła przy brzegu.
Jako ciekawostkę podam, że zestawy z alarmami nie dały żadnej ryby, wszystko było łowione na wędki ustawiane do góry. Muszę dopracować moje zestawy metodowe na wodę ze średnim uciągiem - tutaj to nie zdało egzaminu (kilka brań było).
Mega nocka, najlepsza z moich - tylko te na Trencie były lepsze (a dokładnie tylko dwie)! ;D

Brzanka 79 cm, wyciągnięta z wielkim trudem... Był tam jakiś nagły spadek i jakby rów (5 metrów), w którym zaparkowała ryba i nie mogłem jej ruszyć. Stawałem na palcach i ciągnąłem na maksa i mi się udało... :D

Łopata 67 cm - jedna z moich największych na Tamizie. Tam kryje się na pewno życióweczka...
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #6499 dnia: 08.12.2015, 08:14 »
Lucjanie szacun  piękne rybki :bravo:
Maciek

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #6500 dnia: 08.12.2015, 08:39 »
Nad wyraz udana wyprawa Luk, gratulacje :thumbup: Piękne "torpedy" :thumbup: Taki wyczyn na Tamce to już coś! Oby każda nocka była taka :D
Pozdrawiam
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #6501 dnia: 08.12.2015, 09:06 »
Piękne rybki .

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #6502 dnia: 08.12.2015, 09:19 »
Luk, może lepiej nie pokazuj już tych ryb, bo zamiast zlotu w Polsce przyjedziemy do Ciebie do UK :D ;)
Super rybki! Gratulacje.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #6503 dnia: 08.12.2015, 09:38 »
Ja w niedzielę byłem sobie od 16 do 19 na moim zalewie. Nawet brania nie miałem, ale widzę, że Luk mi je ukradł i coś złowił. Ogólnie kiepski z niego zawodnik, to niech chłopak się cieszy, że czasem coś złapie :P

A tak na poważnie to już mój chyba 3 albo 4 wypad nad tę wodę bez brania. 2 razy zmieniałem miejscówkę, szukam tej ryby i znaleźć nie mogę :/
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6504 dnia: 08.12.2015, 10:31 »
Byłem pierwszy raz na wypuszczance niestety nie obyło się bez błędów i problemow
żyłka po całym sezonie na odległościówkę  okazała się za bardzo skręcona i z poważnymi problemami przechodziła przez przelotki co nie pozwalało na płynny spływ spławika. Chciałem pojechać za bardzo klasykiem i nęciłem samą pinką która nie miała się gdzie zatrzymać i ryby łapałem na 35-40 m od stanowiska musiałem wstawać żeby dojrzeć spławik. w sumie złapałem 7 płotek             
Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #6505 dnia: 08.12.2015, 10:33 »
Gratuluję, Tym co byli nad wodą oraz tym co byli nad wodą i piękne rybki połapali. :bravo:

Wysłane z mojego GT-S5830
Robert

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #6506 dnia: 08.12.2015, 10:34 »
Dyzma ale wybarwiona ta płoteczka :bravo:
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #6507 dnia: 08.12.2015, 11:28 »
Korzystając z pogody i ja w niedzielę wyskoczyłem nad wodę. Zabrałem tylko pickera i mini koszyczki handmade na testy w zimnej wodzie. Jednak pomyliłem szpulę do kołowrotka i zabrałem tą z grubą żyłką 0.16,a miała być 0.12 .  Nie pozostało to bez znaczenia. Przy dość mocnym wietrze i czasami większej fali każdy ruch wody powodował przegięcie szczytówka. Zapasowych tipów też nie brałem więc musiałem sie trochę męczyć. Same brania były delikatne także nie wiem czy po ewentualnej zmianie na mocniejszą szczytówkę były by widoczne. W sumie złapałem 10 łopat i jedną płoć. Może to nie są takie łopaty jak Luka,ale biorąc pod uwagę warunki w jakich przyszło im żyć to i tak są wielkie.
No i ostatni
A to już pierwsze oznaki wiosny.

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6508 dnia: 08.12.2015, 12:20 »
Gratuluje Panowie. Coraz więcej lowicie mimo ze juz zaraz swieta. Chyba musze sie wycofać z tej deklaracji ze juz zakończyłem sezon... Chociaż zona nie będzie zadowolona ;-)
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #6509 dnia: 08.12.2015, 13:47 »
No i super.
Z czego robiłeś te szklane koszyczki?