Autor Wątek: Jak konserwować kołowrotek i o niego dbać?  (Przeczytany 151283 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak konserwować kołowrotek i o niego dbać?
« Odpowiedź #45 dnia: 17.01.2015, 06:56 »
Możliwe choć na schemacie jest.I jak swoje kiedyś rozbierałem to w niektórych taki kołek był w osi,i jak go raz zgubiłem to chyba ze szprychy docinałem,ale to nie był kołowrotek spro.
Daniel jeśli dobrze kojarzę to chodzi o poprzeczny kołeczek w osi na którym blokuje się szpula! Ale one występują tylko w kołowrotkach z hamulcem z tyłu!
Arek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #46 dnia: 17.01.2015, 08:22 »
tzn. wiedzialem ze tego trybiku nie ma bo sprzedajacy o tym mi powiedzial. Choc nie wiem jak to mozna zgubic?

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 17.01.2015, 15:26 »
Łukasz sama zębatka ma 0,5mm. Jest tam u mnie jeszcze jedna metalowa podkładka i 2 silikonowe!
Arek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #48 dnia: 17.01.2015, 16:31 »
Tą bez zebatki mam. Plastikowa jest jedna. Musze sie zebrac i zobaczyc jak nawija. Dzieki bardzo :D

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #49 dnia: 04.08.2015, 14:13 »
Tak po malutku przygotowuję grunt do konserwacji moich Sangerów. Do tej pory stosowałem smar http://allegro.pl/smar-do-kolowrotkow-quantum-hot-sauce-i5532804079.html Ale z racji że postanowiłem trochę przykutwić :-[ to zakupiłem http://allegro.pl/smar-do-kolowrotkow-cormoran-zadbaj-o-sprzet-i5028721642.html ! Trochę mnie to męczy bo nigdy go nie stosowałem! Jakieś uwagi od kolegów? Ktoś Cormorana stosował?
Arek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #50 dnia: 05.08.2015, 21:55 »
Arunio - z budżetowych mazideł o nieznanym składzie - to kormoran jest chyba najlepszy (nieźle lepi się) i nie gęstnieje przy zerze za bardzo
jak nie oczekujesz w pracy Młynka masła w maśle w każdej temperaturze i masz wyczucie w mieszaniu z oliwka to zda egzamin

quantum to najlepszy smar jaki widziałem do młynków i wraz z oliwką do spinana jest mega
z budżetowych - ostatnio jechałem na mobilith'cie i też spoko choć bardziej "tempy" i na ośkę trzeba mocno rozrabiać - ale nie ukrywajmy do zastosowań niespiningowych - w pełni wystarczający

ja się trzymam zasady -  litowy do świeższych maszyn , molibden do spracowanych ostro

edit - ortografia :)
Pozdrawiam
Olo

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #51 dnia: 06.08.2015, 09:35 »
Smar przekładniowy do kos mechanicznych i wycinaczy taki stosuje do kołowrotków 

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 06.08.2015, 11:52 »
Powiem wam, że ja używam coś takiego, do smarowania http://www.sklep.romet.pl/produkt/smar-militec-3-do-lozysk,2859.html
Robert

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 06.08.2015, 16:19 »
Dzięki chłopaki za rady ,ja tez używałem sporo róznych smarów. Juz zaczynam żałować że zakutwiłem na tym Quantum. Ale biorąc pod uwagę że moje maszyny rzadko cenowo 200 zyla przekraczają To pojadę tym Cormoranem i przekonam się na żywca! Olo wykładnia niemal że naukowa! :thumbup:
Arek

Offline Robcio

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Genetycznie obciążony - wędkarstwem.
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 11.09.2015, 18:23 »
Witajcie !
Potwierdziły się prorocze słowa naszego mistrza Luka - "łowiąc z klipem na kołowrotku można zaliczyć 'sesję stulecia' z kijem w wodzie ;)". Właśnie wczoraj biegnąc a właściwie pędząc , gnając prawie że lecąc z wyciągniętą ręką jak supermen w locie odprowadzając tylko wzrokiem mojego że tak powiem flagowego feedera (prawie nówka , czwarty raz na nad wodą - jeszcze folia na rękojeści jako że niby jeszcze egzemplarz do testowania :P) Shimano BeastMaster DX 3.60/100g i do tego także prawie nówka jeszcze na gwarancji , wyśniony , wymarzony , zaoszczędzony jedząc kaszkę i ryż - ja tam lubię , kołowrotek Shimano BAITRUNNER DL 4000 FA jak wyskoczywszy z podpórek zsuwa się po skarpie do wody. Tak głupiej miny jeszcze w życiu nie miałem , czułem to. Już nigdy nie odejdę od wędek nie włączając wolnego biegu albo z zaklipowaną żyłką , i uchwyt w podpórce przy dolniku też wymienię - obiecuję.
   Kołowrotek był w wodzie ok. 15-20min. zanim udało się wyciągnąć cały zestaw , bez sprawcy całego zamieszania na szczęście na bez zadziorowym haku na końcu zestawu. A wiadomo gdzie by mi wędkę pociągnął , jeszcze do morza.
  Feeder nie doznał żadego uszczerbku , zdjąłem folie z dolnika bo później by było po korku. Poradźcie co zrobić z kołowrotkiem. Rysy na lakierze podwozia jak blizny na twarzy "prawdziwego" mężczyzny to nie problem - doda mu charakteru - twardziel - "byłem pod wodą". Ale co z wodą? Hamulec w szpuli można otworzyć i przejrzeć ew. osuszyć. Mechanizmy z boku rotora otworzyć dla sprawdzenia czy jest woda. Co jednak z mechanizmem w środku - może jest wśród was kto otwierał Baitrunnery. Czy śrubki skręcające korpus mają zabezpieczenie przed samowykręcaniem (w kołowrotkach Okumy które mam - mają)? Czy korpus jest uszczelniony (na schemacie uszczelki nie ma)? Może kołowrotek otworzyć i zostawić do odparowania wody jeśli tam jest - nie wycieka , kołowrotek leży i jest sucho.  Moim zdaniem stalowe elementynie powinny korodować np. łożyska. A przy okazji czym w/g was smarować rolkę prowadzącą żyłkę - przeczytałem cały i internet 2x i zdania są podzielone , oliwka do urządzeń precyzyjnych czy smar . Na stronie Abu Garcia jest rysunek że oliwa. Dla mnie rolka w Shimano nie jest smarowana oliwą - jeszcze jej nie rozkręcałem - ale raczej czymś gęstszym. Nie należę do osób co mają "dwie lewe ręce" raczej do tych ''złotych rączek'' od prawie wszystkiego (prace remontowe , naprawcze , stolarskie , mechanika nie są mi obce) ale do tej pory ćwiczyłem na starszych modelach , DAM-ach QT , jakaś Okuma. Mam zestaw smar i oliwa Abu Garcia. Mógłbym zrobić test na Shimano Baitrunnerze ST 10000 RA już po gwarancji ale ... Może ktoś miał podobną "przygodę" - jakie macie rady i sugestie dotyczące kołowrotka i podpórek aby znów nie mieć tego głupiego "bezcennego" wyrazu twarzy ??? - nie życzę tego nikomu - wierzcie mi.
Wędkarstwo uzdrawia duszę.
Rob.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 11.09.2015, 18:39 »
15-20 min w wodzie. Nie brzmi to optymistycznie.
Prawdopodobnie czeka Cię rozbieranie, czyszczenie i ponowne smarowanie całego kołowrotka.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #56 dnia: 11.09.2015, 19:21 »
Sam utopiłem Spro Red Arca 10400 na 3 metrach, zanim wyłowiłem wędkę z kołowrotkiem minęło może z 15-20 minut, i nic nie robiłem z kołowrotkiem, kręci jak przed wpadnięciem do wody.

Rolki swoich kołowrotków smaruję oliwką Abu ( bardzo dobra oliwka jak i smar ).

A co do podpórek, to polecam takie ustrojstwo.NASADKA do PODPÓRKI WĘDKARSKIEJ
Osobiście zastanawiam się nad wymianą na metalowe Prologic One Way Rod Rest, chodź te Jaxona spełniają swoją rolę, ale Prologica ładniejsze i chyba się na nie skuszę.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #57 dnia: 11.09.2015, 19:23 »
Mój baitrunner 4000 FA TEŻ uczył się pływać. Ja swojego wrzuciłem na bibule w sól żeby wyciagnelo wodę potem ofc oliwka z daiwy i nie widać różnicy co do zabezpieczenia to nie pamiętam czy mają. Co do podpórek są fajne gripery nie wiem czy to guma czy to jakaś mieszanka sylikonowa ale trzyma na sztywno :)
Coś takiego
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5653136657

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #58 dnia: 11.09.2015, 19:26 »
Sól, to akurat wróg numer 1 kołowrotka.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #59 dnia: 11.09.2015, 19:28 »
Przecież napisałem że na bibule...styczności z nią nie miał za to właściwości higroskopijne pomogly