Rozwinę temat po dalszych oględzinach.
Jestem praktycznie pewien że problem leży w 2 elementach. Na zdjęciu i schemacie zaznaczone strzałką czerwoną i zieloną.
Czerwona to jest plastik z dziwną "sprężynką" w środku która nie mam pojęcia do czego służy - z niczym się nie łączy, nie napina się przy przesuwaniu itp
W momencie kręcenia korbką element pokazany zieloną strzałką rusza się powodując blokadę obrotów wstecznych szpuli (zapiera się o tryby w szpuli, jest na nim sprężyna która bardzo dobrze działa. W momencie jak przesuwa się po szpuli wydaje ten nieszczęsny dźwięk. Przy szybkich obrotach albo coś go blokuje albo nie nadąża stukać o szpule.
Żółtym kolorem zaznaczyłem element części plastikowej który powinien chyba blokować tą metalową zapadkę ale widocznie tego nie robi przez co ona stuka. Taka mam teorię natomiast nie wiem co poprawić żeby było dobrze.
Kołowrotek robi tak odkąd go mam (dostałem po kimś) więc jak go rozłożyłem i złożyłem tak samo to błąd pozostał. Może ktoś doradzi co jest źle złożone?
Wydaje mi się ze może odpowiada za to ta sprężyna (kolor niebieski na schemacie) która jest na tym "czerwonym" plastiku a która jak pisałem wcześniej sprawia wrażenie że do niczego nie służy.
Ogólnie poskładane jest wszystko zgodnie ze schematem ale problem jest nadal.
Z góry dzięki za pomoc!