Autor Wątek: Podejrzany Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90 g  (Przeczytany 9073 razy)

Offline Paweł W.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
Odp: Podejrzany Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90 g
« Odpowiedź #15 dnia: 16.12.2016, 10:14 »
Witam,

Odświeżę wątek, ponieważ kupiłem dokładnie taki kijek i zastanawiam się nad jedną rzeczą - oznaczenie na szczytówkach (zastanawiam się, czy dostałem szczytówki z odpowiedniej serii tych BeastMasterów). Mianowicie szczytówka ma w opisie "AX" - feeder jest "DX".

Oczywiście szczytówki, które przyszły z wędką pasują do niej.
Po przejrzeniu wątków dotyczących BeastMastera wnioskuję, że chyba powinny być szczytówki z oznaczeniami DX (na forum znalazłem info o innych średnicach wewnętrznych przelotek zależnie od typu). Z drugiej strony w sieci (np YT) znalazłem filmik, na którym gościu pokazuje rozpakowanego BeastMastera DX (tylko większy cw) i załączone szczytówki to też AX. Na stronie sklepów w Czechach i UK też widzę tylko szczytówki z oznaczeniem AX.
Jak to jest? Czy do Shimano BeastMaster DX Feeder 12' Precision 90g powinny być fabrycznie dołączone szczytówki oznaczone AX czy DX? Mógłby ktoś, kto posiada ten kijek, sprawdzić i odpowiedzieć?

Pozdrawiam,
Paweł

Offline Brzydal

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 16.12.2016, 10:54 »
Wszystkie moje szczytówki Shimano mają oznaczenie AX. A kijki mam z serii BX, CX. Dzięki temu mogę sobie przekładać szczytówki jak chcę pomiędzy kijkami.
Ważniejsze jest to ostatnie oznaczenie SGSD i NGSD które mówi Ci o średnicy przelotek na szczytówce i średnicy samej szczytówki.

W skrócie:
SGSD - małe przelotki, mała średnica
NGSD - normalna przelotka, mała średnica

Moim zdaniem to plus, że mają jedną serię szczytówek pasującą do kolejnych wersji wędzisk. Bo wiesz, że raczej na pewno dostaniesz zapasowe, a nie tak jak ja do jednego Browninga już nie mogę dostać szczytówki bo już tej serii nie robią :/
Tylko żeby jeszcze te szczytówki Shimano były tańsze, to by było super. Chociaż na szczęście jeszcze żadnej nie złamałem przez 3 lata a tylko dokupiłem dodatkowe.

Pozdrawiam

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #17 dnia: 16.12.2016, 11:04 »
Są to uniwersalne tipy, w które Shimano od dłuższego czasu wyposaża rozmaite serie feederowe - nazwa tipów ("Super Tip AX") pozostaje taka sama niezależnie od serii/generacji feedera.

Offline Paweł W.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #18 dnia: 16.12.2016, 11:10 »
Dziękuję za informacje - po prostu byłem trochę zaskoczony rozbieżnością tych symboli (bałem się, że sprzedawca się pomylił, ale skoro tak ma być to OK).
 :beer: