Ankieta

Czy należysz do PZW?

TAK
169 (79.7%)
NIE
43 (20.3%)

Głosów w sumie: 207

Głosowanie skończone: 17.04.2017, 20:58

Autor Wątek: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?  (Przeczytany 27587 razy)

Offline Paweł H

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?
« Odpowiedź #105 dnia: 30.04.2016, 10:52 »
Na otaczających mnie wodach ryb jest względnie mało. Dajmy na to w Częstochowie "Janusze" bez kart zabierają wszystko co się rusza. Gdy kiedyś zwróciłem uwagę odpowiedź brzmiała - "a bo ja to sb te małe do stawiku biorę". Należę do PZW z powodu małej
liczby łowisk komercjalnych ( w zasadzie to co jest to nazwał bym wiekszość hodowlanymi).

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #106 dnia: 30.04.2016, 11:17 »
Od 4 lat wykupuję pozwolenie na wody PZW ze względu na rzeki, ponieważ w 90% moje wyjazdy są nad rzekę gdzie mogę spotkać bardziej bujną, dziką faunę i florę niż na komercji :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 30.04.2016, 11:29 »
Opłacam od 1992r, a powodem jest Wisła którą mam w odległości 12 km.
Paweł.

Offline Grzesiek1975

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #108 dnia: 30.04.2016, 13:34 »
Opłacam ale tylko dlatego że po drodze do pracy mam dwa jeziorka na których wędkuję.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 30.04.2016, 13:46 »
Bo tak mi się podoba ;D ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #110 dnia: 30.04.2016, 13:53 »
Staś powrócił :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #111 dnia: 30.04.2016, 14:19 »
Tak szybko się mnie nie pozbędziecie :P :P
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #112 dnia: 30.04.2016, 14:20 »
Tak szybko się mnie nie pozbędziecie :P :P

ZG PZW też na to liczy :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #113 dnia: 30.04.2016, 14:28 »
Pewnie jestem ostoją tego związku ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline jerzy133

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 01.05.2016, 15:23 »
Należę do PZW od ponad 30 lat i tylko z tego powodu, że zapewnia mi możliwość do stosunkowo dużej ilości łowisk. Mieszkam w Kielcach i w okolicy jest bardzo mało łowisk komercyjnych, stosunkowo drogich i czynnych przeważnie tylko w dni wolne. Wody należące do PZW - jako łowiska oceniam w skali do 10 najwyżej na 3 - z powodu ich zagospodarowania;
- wyjątkiem są zbiorniki z roślinnością typu grążel, grzybień ( np Borków), lub z wyspami (np Mójcza)-
   te są oblegane -ryba na nich jest i ma szanse przeżyć
- bardzo częste zatruwanie wody i zbyt niskie kary za ten proceder w najlepszym przypadku do 5000 zł
   zalew miedzy innymi: Kielce. Umer, Cedzyna i inne ( wycięcie drzewa bez zezwolenia- jest dużo droższe)
- brak ciszy ; posiadacze skuterów wodnych i motorówek nie płacąc nic za korzystanie z tych wód mogą
   sobie poszaleć do woli-; wiedzą to ci którzy wędkują w lato np Cedzynie i Hańczy.
- częste niszczenie ryb i fauny przez zbyt częste i niekompleksowe tzw remonty zbiorników i związanie z
  tym upuszczanie wody np. zbiornik Cedzyna kilka razy w krótkim czasie

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #115 dnia: 02.05.2016, 14:14 »
Należę od kilkunastu lat. Powód na początku kiedy środkiem transportu był rower jedyne zezwolenie które pozwalało mi łowić w mojej okolicy na większej wodzie . Teraz dzięki niemu ma dostęp do wielu zbiorników i doszedł jeszcze jeden przyzwyczajenie .
Ocena zbiorników na których łowie w okręgu Radom 4 . 

Offline Daniel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #116 dnia: 10.05.2016, 11:50 »
Witam, Należę do PZW ze względu że nie stać mnie na wykupowanie wkładek na wody komercyjne. Często jeżdżę nad wodę i takie koszty by mnie po prostu zjadły, wynika to również z tego że aktualnie studiuję. Na moich wodach ( okręg Koniński) ryb jest względnie mało choć zdarzają się pokaźne sztuki i w sporej ilości niestety jest to rzadkość. Moją decyzją kieruje również fakt, że lubię spędzać czas nad wodą, krótko mówiąc jeżdżę na ryby a nie po ryby, a częste brania są tylko miłym dodatkiem. Wody PZW są moim zdaniem źle gospodarowane nie wspominająć o kontrolach których nie ma praktycznie wcale. Ogromnym problemem są też odłowy "kontrolne" na których wszystkie złowione ryby są zabierane, rybacy w kartę wpisują tylko to co rzeczywiście mogą zabrać. Mimo to liczę na zwiany, które mogłyby wejść w życie jedynie po zmianie zarządu.

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #117 dnia: 10.05.2016, 13:06 »
Nie należę i należeć nie mam zamiaru. Nie lubię projektów w których jako klient jestem zdany na łaskę świadczącego usługę . Polityka PZW mi nie odpowiada i uważam ,że opłacanie składek to strata kasy ,wiadomo jak wyjścia bym nie miał to pewnie z bólem serca bym należał ale ,że nie muszę to mam na nich wyrąbane :)     
Krzychu

Offline Krzysiek_K89

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 12.05.2016, 13:53 »
Należę.Powód to brak jakichś ciekawych łowisk specjalnych,czy komercyjnych w bliskiej okolicy,a łowić gdzieś trzeba,chociaż słowo "łowić" to często za duże słowo. PZW juz na poziomie kół to złodzieje i nieogary... Chociaż,sporo tez sa winni "wędkarze",nie chodzi juz o branie wszystkiego co sie rusza,ale również o stan lowisk,w większości smietniska. Brak kar i częstych kontroli,i jakiejkolwiek edukacji,no ale niektorych sie nie da zmienić.Na plus,ostatnio powstaly w moim okregu dwa łowiska "no kill",super sprawa,bo całą majówkę mialem na prywatność całą sporą zwirownie,gdzie nawet plywaly ryby,gdy poboczne zwirownie byly tak zapelnione,ze nie dalo sie usiąść.Ocena w okręgu Walbrzyskim 3/10!

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #119 dnia: 12.05.2016, 14:24 »
Należę do PZW od 10 lub 12 roku życia. W karcie wędkarskiej zapisane rok wstąpienia 1974 ale coś mi się wydaje, że wówczas kartę wędkarską trzeba było mieć od 12 roku życia czyli w tym roku 40 lat nieprzerwanych składek członkowskich. W mojej okolicy znajduje się kilkanaście jezior, z czego większość należy do gospodarstw rybackich, na których wymagane jest wyłącznie posiadanie karty wędkarskiej. Dużo ludzi z pragmatycznych przyczyn zrezygnowało z członkostwa w kołach wędkarskich. Kiedyś Koło Wędkarskie w mojej miejscowości liczyło przeszło 200 osób, dziś jest w nim góra 50. Na zawodach jest kilkanaście osób. Taka sytuacja jest w większości kół, które nie mają "swojej wody". Ja akurat należę do koła, które takową posiada. Jednak do PZW należę nie z tej przyczyny a fakt, że PGRyb sprzedają zezwolenia bez zróżnicowania - członek PZW - niezrzeszony jest moim zdaniem przegięciem i kolejnym gniotem prawnym Zarządu Głównego PZW, który tego nie wywalczył u ustawodawcy. Skoro nazywam siebie wędkarzem a moją pasję wędkarstwem uważam za obowiązek przynależności do Związku Wędkarskiego i łożenia składek. Co się jednak z tym pieniędzmi dzieje i moja w tej sprawie opinia to już inna bajka.