Autor Wątek: Ostatnia akcja weteranów  (Przeczytany 6445 razy)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Ostatnia akcja weteranów
« dnia: 08.05.2016, 14:49 »
    W piątek o jedenastej byłem już gotowy do boju. Z zamrażarki wyjąłem dwa litry wyborowej, owinąłem folią aluminiową i wrzuciłem do plecaka. Na  dole ekipa już czekała, zaraz dostałem zimne piwko, ledwo usiadłem i musiałem strzelić karniaka, potem oczywiście drugiego. Nad wodą byliśmy za pół godziny, z samochodu wyszedłem już dość mocno w humorze.  Ustawiliśmy stolik, grilla , zaczęliśmy rozstawiać wędki i mieszać zanętę. Cały czas, jak wolny elektron Kolega Gienek krążył między nami i polewał,  humory nam dopisywały. Jasiu rzucał kawałami, atmosfera była świetna. Potem przyszła kolej na namioty , ognisko, pośpiewaliśmy trochę przy rytmach gitary, w końcu byliśmy kumplami z wojska.
Nawet się nie obejrzeliśmy, jak nastał wieczór. Już dość dobrze zaprawieni, wsiedliśmy z Ryśkiem do pontonu z zamiarem wywiezienia zestawów i zanęcenia łowiska. Po dopłynięciu do naszej górki , jakieś sto metrów od brzegu, wsypaliśmy ziarna, zostawiliśmy markera i zestawy. Potem jeszcze raz, drugi,  i do pół godziny każdy z nas miał wywiezione. No to jak sidła zostały zastawione,  wszyscy kumple z wojska na miejscu, to pozostało tylko się napić. Podjąłem ze swojego plecaka drugi litr wyborowej i zająłem się pracą wolnego elektrona. Kiełbaska, pieczona karkóweczka, opowieści z armii i kupa innych wspomnień wyszła z nas tego wieczoru.
Rano, zerknąłem na zegarek, był założony na prawym nadgarstku. Próbowałem wydać polecenie mojej ręce, aby uniosła się i zbliżyła do oczu, jednak ból całego ciała był tak wielki, iż impuls myślowy był mocno zakłócany. Powoli i delikatnie podniosłem głowę, zadrżałem a po plecach przeszedł mnie zimny dreszcz z siłą i prędkością błyskawicy. Chciałem zakląć, ale zorientowałem się, iż nie mam języka!
Boże ! Ktoś mi wyciął język! Krzyczałem w myślach. Po chwili kopania w gębie brudnymi łapami, okazało się , że jednak jest, tylko przykleił się do podniebienia ze względu na dość mocne odwodnienie organizmu.
Wyszedłem z namiotu i zobaczyłem Gienka. Leżał na masce samochodu , w samych slipach, w chmurze żyłki i z wielkim kołowrotkiem w ręku. Podszedłem bliżej, cofnęło mnie! Gieno musiał się bić z gównem i atakował rzygami , pomyślałem. Odór był okropny, jeszcze ta żyłka, normalnie jakby tkwił w niewielkim cumulusie uplecionym z karpiowej linki w kolorze khaki. Sprawdziłem czy żyje, żył i oddychał. Drżąc, na nisko ugiętych kościach udowych i trochę kolanach,  podszedłem do bagażnika samochodu w poszukiwaniu jakiegoś mokrego płynu. Gdy wsadziłem rękę w barłóg, prosto na mnie wyleciała kaczka, prawie się posikałem ze strachu. Ptaszysko wzleciało w powietrza i strasznie gdakało. W tym samym momencie zauważyłem, że Gienek zaczyna machać do mnie z maski kołowrotkiem! Trochę mi zajęło, zanim zorientowałem się, iż biedny kaczor jest zaplątany w żyłkę Gienka. Próbował odfrunąć ale nie mógł, gdyż linka krępowała mu nogi i szyję. Uwalniając biednego ptaka, po cichutku płakałem. Wyobrażałem sobie Gienka, jak w nocy pijany w trupa walczy z biednym kaczorem zaplątanym w jego żyłkę. Z daleka to mogłoby wyglądać , jakby ktoś bardzo szczęśliwy puszczał latawca w nocy. Wiedziałem jednak po załączonym obrazku, że w tamtej chwili Gieno nie był najszczęśliwszym człowiekiem. Cały czas leciały mi łzy i cichutko kwiliłem, na ten moment nie byłem w stanie normalnie się śmiać, ze względu na wszechogarniający ból każdego centymetra kwadratowego mojego ciała. Załatwiłem sprawę ptaka, napiłem się wody i poszedłem szukać pozostałych żołnierzy. Dłuższą chwilę szukałem, zacząłem więc wołać. Wtedy na chwilę obudził się Eugenio, rzucił coś w stylu ‘’ morda w kubeł kocieeee !’’ i ponownie opadł z sił, jakby trafiony pociskiem z karabinu snajperskiego. W tym momencie, poprzez szyby samochodu, gdzieś daleko zauważyłem nasz ponton. Poszedłem bliżej i sparaliżowało mnie. Janek leżał goły w pontonie, za nim przyklejony na łyżeczkę Rysiek! Obudziłem ich w żołnierskim stylu i koty otworzyły oczy. Jeden spojrzał na drugiego, wyskoczyli jak oparzeni. Udało mi się głośno zaśmiać, chciałem powiedzieć im kilka soczystych słów, dobitnie podsumowując tą sytuacje ale gdy spojrzałem im w oczy , to nie miałam serca tego zrobić. Panowie bez słowa poszli w stronę obozowiska. Kapral Eugeniusz obudził  się na dobre i wołał, że zaraz zdechnie jak mu nie damy piwa!
Niestety, atmosfera mocno się popsuła. Kochankowie, nie odzywali do siebie. Gienek, starał sobie przypomnieć co robił w nocy i dlaczego tak śmierdzi. Ja, odkryłem, że po ubiegłej nocy potrafię zginać się w kościach udowych. Siedzieliśmy około godziny w takiej zadumie, gdy  Eugenio oświadczył, iż nasza górka wystaje z wody. Na początku, potraktowałem to, jako pijackie halucynacje. Spojrzałem jednak na wodę i zacząłem się głośno śmiać. Cała drużyna podeszła do mnie, i wszyscy jak jeden, na całe gardła śmialiśmy się do rozpuku.
Okazało się, że w nocy otworzono śluzy zbiornika i jak nigdy dotąd, spuszczono sporo wody.
W tej chwili, nasza główka wystawała nad powierzchnię około dwudziestu centymetrów. Wokół niej pływało kilka kaczek, które wyjadały nasze ziarna , zanęty i przynęty.
Wiedzieliśmy wszyscy, że to koniec naszej wyprawy. Wieczorem, gdy już wszyscy doszliśmy do siebie, zrobiliśmy porządek, spakowaliśmy manele i pojechaliśmy do domu. Od tamtej pory, już nigdy w takim składzie nie pojechaliśmy na ryby.

Opowiadanie do konkursu.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
Odp: Ostatnia akcja weteranów
« Odpowiedź #1 dnia: 08.05.2016, 14:59 »
Czytając to miałem wrażenie, iż jest to relacja z 2 zlotu SiG :D
Pozdrawiam
Mirek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 08.05.2016, 15:16 »
Ludzie, kolejny maruder :)
Jędrzej, ja Cię miałem za spokojnego gościa, a tu takie akcje ;)
Jacek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 08.05.2016, 15:23 »
Jędrzej :bravo: :bravo: :bravo:, że przeżyłeś :D :D :D
Zbyszek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.05.2016, 15:27 »
:bravo: :thumbup:
Pozdrawiam - Gienek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #5 dnia: 08.05.2016, 20:58 »
Dobre Jędrzej , to Tragikomedia :) :) uśmiałem się :bravo:
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline beton

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #6 dnia: 08.05.2016, 21:06 »
Bez komentarza :thumbup: :bravo: ;D

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 08.05.2016, 21:08 »
Jędrzej to są tzw  stawy pozorne
Występują po spożyciu odpowiedniej ilości magicznej wody :)

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #8 dnia: 09.05.2016, 06:31 »
To opowiadanie jest lepsze niż kawa z rana. :thumbup:

Uśmiałem się.

Gienek puszczający latawiec mnie rozwalił.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #9 dnia: 09.05.2016, 06:48 »
:bravo: :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 09.05.2016, 07:23 »
Rewelka!  :bravo: :bravo: :bravo:  Czy to fikcja? :D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #11 dnia: 09.05.2016, 07:44 »
Rewelka!  :bravo: :bravo: :bravo:  Czy to fikcja? :D

Najprawdziwsza prawda :)

Offline Wodnik Szuwarek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #12 dnia: 11.05.2016, 08:25 »
Można chlać na rybach, sam też od kielicha/piwka nie stronię, ale żeby po pijaku pływać po jeziorze to już przesada... nawet tylko na potrzeby opowiadania.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 11.05.2016, 08:32 »
Można chlać na rybach, sam też od kielicha/piwka nie stronię, ale żeby po pijaku pływać po jeziorze to już przesada... nawet tylko na potrzeby opowiadania.
Wyluzuj, widać że Wojsku nie byłeś :P  Super Opowiadanko na śniadanko :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Wodnik Szuwarek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #14 dnia: 11.05.2016, 08:39 »
Wyluzuj, widać że Wojsku nie byłeś :P  Super Opowiadanko na śniadanko :)

Tak się składa, że jestem żołnierzem i jak pisałem nic nie mam do wypicia (również na rybach) kielicha czy dwóch. Jednak jakiś umiar, szczególnie jak się pływa obowiązuje. Nie podoba mi się opowiadanie i o tym napisałem. Tyle.