Tu pozwolę sobie założyć wątek, co do kołowrotka jak w temacie! Sporo na ten temat napisano! Jak dla mnie? Większość opini jest oparta na teorii!
Na dziś/ Nie odnoszę się do trwałości! A jedynie do funkcjonalności i odbioru namacalnego!
Nawijak był ze mną na wodzie dziś po raz pierwszy! Sugerując się przełożeniem,(za to zapłaciłem)Kołowrotek powinien bezoporowo zwijać średni zestaw(60g)! Tak ,jak dla mnie nie jest! Opór ,moze nie jest duży, ale wyraźnie wyczuwalny. Ma się wrażenie że nie do końca zanęta wyszła z koszyka ! Spasowanie elementów ? Jest zadowalające! Podwójna korbka,niezmiernie pomocna! Ale jak dla mnie? Przepłaciłem za ten nawijak co najmniej stówkę! Po ownie? Nie dał bym więcej jak 250 pln! Na dziś dla mnie jest tyle wart! i to jak się ktoś uprze!
PS
Maciek! Miałeś sporo racji!
Jeśli chodzi o mnie, to wyraziłem opinie na temat tego kołowrotka, ale napewno nie na podstawie teorii, tylko kołowrotek został wielokrotnie sprawdzony w boju. Arek ty jesteś niezadowolony wydając na ten młynek max. 330zł, co ja mam powiedzieć dając ponad 600zł za X-areo i ten to dopiero stawia opór przy zwijaniu, DL jest lepszy od niego prawie pod każdym względem, nawet żyłkę nawija lepiej bez dodatkowych podkładek regulacyjnych, może czasami za dużo oczekujemy od Shimano?. Ja przepłaciłem co najmniej 300zł.!
Sławku, niezadowolony to za dużo powiedziane. Ciut rozczarowany, to będzie dobre określenie 
Arku ja myślę że, człowiek co by nie kupił będzie ciut rozczarowany, jesli wyda trochę więcej kasy, gdy mógł wydać mniej.
Fakt jest taki że za markę też się płaci, a marka jednak coś gwarantuje
Pewnie że nie jest to mercedes w kołowrotkach- ale i mercedesy stoją na poboczach

a tu już niestety kasy trzeba wywalić,
Myślę że kołowrotek jak na mój gust jest super, choć i ja byłem rozczarowany jak mi kabłąk nie zamykał za każdym razem.
Ale i to rozpracowałem bez przeróbek- po prostu kabłąk nie zamyka tylko w jednej pozycji przy otwarciu.
W innych pozycjach zamyka bez problemowo
Jeśli kabłąk jest otwarty w stronę korbki wtedy jest problem przy zamknięciu- brak mu rozpędu żeby zaskoczył
Posiadam też 4000 DL 2 sztuki i nie narzekam