Autor Wątek: Kapitan sportowy koła PZW - obowiązki  (Przeczytany 12126 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kapitan sportowy koła PZW - obowiązki
« Odpowiedź #15 dnia: 24.05.2016, 23:22 »
Jean myślę że obecność dzieci podczas koszenia zbiornika jest zbędna  (zbyt duże ryzyko)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 24.05.2016, 23:57 »
To był przykład, nikt nikomu nic nie nakazuję a pozbieranie papierków raczej żadnemu dziecku nie zaszkodzi :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 25.05.2016, 00:01 »
No ale ja widzę tylko, że zbiornik jest zarośnięty a nie brudny ;(

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 25.05.2016, 00:08 »
A gdzie to widzisz? daj namiary to popatrzę :) jeśli jest zarośnięty to i pewnie jakieś śmieci się znajdą , ja tak wychowuje młodzież i tak bym ten "problem" rozwiązał a Ty widzisz to inaczej .

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 25.05.2016, 00:16 »
Koledzy wędkarze znów proszę o pomoc ,jak w temacie chodzi o obowiązki kapitana sportowego, sprawa wygląda następująco . Za jakiś czas w naszym kole będą organizowane zawody wędkarskie na stawie który jest mocno zarośnięty, czy kapitan sportowy musi sam wykosić w koło cały staw czy jest na to jakaś procedura
Pogrubiłem i podkreśliłem bo chyba umknęło .
Moim zdaniem jeżeli organizowane są zawody dla juniorów to jest mega plus łapa w górę :thumbup:
Natomiast jeżeli olewa się przygotowanie zbiornika to pokazuje jedynie stosunek rodzica i PZW do dzieci.

Jeżeli wszystkie drogi pomocy zawiodą proponuję pogadać z burmistrzem niech podeślę chłopaków na dwie godziny z wykaszarkami wzamian za wzmiankę w artykule.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2063
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 25.05.2016, 00:42 »
Ja myślę, że nie trzeba się tutaj spierać. Zawody organizuje koło, i to one powinno zadbać o dobry stan łowiska. Po to jest prezes, zarząd - aby tego dopilnować. Jak? Zależy od sposobu w jaki koło działa. Wykoszenie trawy to wcale nie taki długi czas pracy, jednak dobrze by było, aby przed zawodami dla dzieci pokosić brzegi, usunąć szkło, puszki, które stanowią pewne zagrożenie dla najmłodszych. To nie powinna być 'broszka' kogoś z kapitanatu, bo oznaczałoby to, że koło jest po prostu kiepskie. Na pewno są fundusze, aby nimi mądrze gospodarować. Jak już ktoś napisał - jeżeli opłaci się z nich takie przygotowanie, to mniej będzie kasy na inne rzeczy. Zależy to więc od kierujących kołem - których wybrali wędkarze znów, jak się zarządza kasą i wykonuje pewne prace... Czy chcą płacić czy tez zrobić coś samemu. Rodziców bym do tego nie mieszał, bo wcale nie muszą wędkować. Oni chcą aby pociechy były bezpieczne - i tutaj koło musi stanąć na wysokości zadania.

Lucjan

Offline Mareo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 25.05.2016, 08:50 »
Koledzy ale nikt nie mowi o odwolaniu zawodow tak sie sklada że jestem w tym zarządzie koła o tym w jaki sposób ono funkcjonuje nie będę pisał bo to nie miejsce na to, padła propozycja aby wprowadzić obowiązek odpracowania jakiejś ilości godzin lub za to zapłacenie , ale nie widzę podstawy prawnej do wprowadzenia czegoś takiego , łatwo też powiedzieć zarząd do roboty tak właśnie robi większość wędkarzy ,sam nie robi a innemu każe

Wysłane z mojego OV-Solution 10II przy użyciu Tapatalka

Marek

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 25.05.2016, 09:01 »
padła propozycja aby wprowadzić obowiązek odpracowania jakiejś ilości godzin lub za to zapłacenie , ale nie widzę podstawy prawnej do wprowadzenia czegoś takiego
A co z funduszem na organizacje zawodów ??
Co ze składką na wywóz śmieci na podstawie ustawy śmieciowej  ??
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2063
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 25.05.2016, 09:05 »
Mareo - po to jest zarząd, aby takie sprawy rozwiązywał :) Nie jest po to aby kosić trawę, ale aby załatwić skoszenie trawy. Wędkarze zas wybierają zarząd, aby takie sprawy jak skoszenie trawy załatwił ktoś. Nie ma się co zżymać - ludzie garnąć się do roboty nie chcą, znam ten temat dobrze. Brać chcą - dawać już nie tak bardzo. Dlatego zawczasu trzeba to ogarnąć. Jak nie ma komu - trzeba sypnąć grosza z klubowej kasy...
Lucjan

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 25.05.2016, 09:13 »
Koledzy ale nikt nie mowi o odwolaniu zawodow tak sie sklada że jestem w tym zarządzie koła o tym w jaki sposób ono funkcjonuje nie będę pisał bo to nie miejsce na to, padła propozycja aby wprowadzić obowiązek odpracowania jakiejś ilości godzin lub za to zapłacenie , ale nie widzę podstawy prawnej do wprowadzenia czegoś takiego , łatwo też powiedzieć zarząd do roboty tak właśnie robi większość wędkarzy ,sam nie robi a innemu każe

W moim byłym kole , było właśnie tak , ze każdy musiał odpracować społecznie bodajże 10h , jeśli nie chciał to płacił 50zł.

Nie było tam problemu , aby przyjść wykosić trawę, wyrwać trochę trzcin szczególnie jak były organizowanie zawody MMD .
Wiadomo, ze dużo osób olewa sprawę i ma w du.... czy coś się dzieje w kole czy nie .
nie ma co się zrażać tylko nawet w garstkę coś działać, bo frajda dzieciaków  jest bez cenna ;)
Feeder & spinning

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 25.05.2016, 09:16 »
Dzień doberek Wszystkim. :)
W moim Kole Wędkarskim uchwalona została praca społeczna w wymiarze 8 godzin rocznie. Czyn odbywa się w dwóch terminach - wiosennym i jesiennym. Podczas tychże prac remontuje się pomosty, sprząta brzeg jeziora, wykonuje prace remontowe stanicy wędkarskiej. Dla tych, którym nie chce się pracować jest alternatywa - 8 złotych za godzinę płatne przy wykupieniu karty. Te 64 złote wielu mobilizuje do brania czynnego udziału w czynie. Oczywiście osoby biorące udział w organizacji zawodów wędkarskich mają zaliczony czyn (mimo to na czynach pojawiają się także).
Tak też w opisanym w tym wątku przypadku wina leży po stronie źle rozumianych bądź źle sprecyzowanych przepisów koła. Członkostwo w Kole Wędkarskim wiąże się nie tylko z przywilejem korzystania z wody należącej do Koła ale także z obowiązkami spoczywającymi na wszystkich członkach a nie tylko Zarządzie Koła. Jeżeli tego członkowie nie rozumieją to świadectwo, że Zarząd nie daje sobie rady z wypełnianiem funkcji. Prace społeczne na rzecz Koła mogą zostać uchwalone przez Zarząd na zebraniu a nie tylko na Walnym Zgromadzeniu Koła.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 25.05.2016, 09:52 »
ale nie widzę podstawy prawnej do wprowadzenia czegoś takiego , łatwo też powiedzieć zarząd do roboty tak właśnie robi większość wędkarzy ,sam nie robi a innemu każe

Kolego Kapitanie Sportowy, proponuje poczytać Statut PZW zarządowi twojego Koła, większość kół ma do odpracowania " czyn społeczny" u mnie 8 godzin ( 32 zł ) z tego są pieniążki na sprzątanie, koszenie i wywóz śmieci .
Osobiście znam ten problem bo co roku organizuje zawody dla Dzieciaków i na początku sam lub wraz  kilkoma rodzicami przygotowałem łowisko teraz po kilku latach sami dzwonią i pytają czy pomóc ;D

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #27 dnia: 25.05.2016, 10:01 »

STATUT POLSKIEGO ZWIĄZKU WĘDKARSKIEGO
§ 54
7) zobowiązywanie członków koła do wykonywania pracy na rzecz koła lub wniesienia
ekwiwalentu.
Nie rozumiem jak niema podstaw ??
Krzysztof

Offline Mareo

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 25.05.2016, 10:06 »
Przyznaje nie wiedziałem że jest taki zapis ,dzięki

Marek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 148
« Odpowiedź #29 dnia: 25.05.2016, 21:18 »
Przepraszam ale musiałem to napisać ....
Przyznaje nie wiedziałem że jest taki zapis ,dzięki

kolejny przykład znajomości statusu, regulaminu itd . I to członek zarządu...
Grzegorz > Kołobrzeg