Autor Wątek: Kij brzanowy vs ciężki feeder  (Przeczytany 12223 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Kij brzanowy vs ciężki feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 06.01.2015, 11:30 »
Przy feederach często nie ma się czucia większej ryby. Znam to doznanie - gdy nie wiadomo co sie holuje. Może byc ryba nikczemnie mała lub 4 kilowy leszcz!
Zgadzam się z tym i ta cecha strasznie mnie denerwuje w feederach. Ja łowię głównie ciężkimi feederami, które mają 200 (397cm) i 210 g (390cm) wyrzutu i ten efekt jest w nich spotęgowany, ale chyba nie ma alternatywy na silny nurt.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline jozef.wielki.98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #16 dnia: 06.01.2015, 12:22 »
Poczytałem sobie o kijach brzanowych i o feeberowych i mam takie skojarzenie,wZakopanem na Krupówkach można zobaczyć narciarzy ze sprzęntem za kilkanaście tysięcy ale oni nie mieli tego sprzętu na nogach,tu jest to samo.Jestem starym wedkarzem i myśle że liczy sie pmysłowość i spryt a nie te nowoczesne duperele

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 06.01.2015, 18:20 »
[...] wZakopanem na Krupówkach można zobaczyć narciarzy ze sprzęntem za kilkanaście tysięcy ale oni nie mieli tego sprzętu na nogach,tu jest to samo.Jestem starym wedkarzem i myśle że liczy sie pmysłowość i spryt a nie te nowoczesne duperele
Być może jednak, na Krupówkach niektórzy z tych, co mają super drogi i technologicznie nowoczesny sprzęt, jeżdżą na nim, dzięki czemu robią to lepiej i daje im to lepszy komfort jazdy etc. Nie mówię, że wszyscy, ale niektórzy na pewno. Podobnie tutaj. Dobry sprzęt pewnie pomaga zaawansowanym wędkarzom (i nie mówię tu w żadnym wypadku o sobie) osiągać lepsze wyniki. Bo pomysłowość i spryt dotyczy również rozwiązań sprzętowych. 
Darek
Lub po polsku:

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #18 dnia: 06.01.2015, 19:18 »
Tak jak niektórzy słusznie zauważyli, specjalistyczne kije dedykowane, tj: brzanowe, karpiowe, sumowe, sandaczowe, okoniowe, itp. są konstruowane i budowane pod kątem opinii (wytycznych) wędkarzy ekspertów specjalizujących się w połowie danego gatunku. Wędki feederowe, są to kije bardzo uniwersalne i w większości przypadków dają radę, jednak komfort wędkowania nie ten sam. Tak może śmiesznie porównując - podobnie jest z bronią myśliwską, samochodami, itd...

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #19 dnia: 06.01.2015, 19:41 »
to tak jak z kijem okoniowym.specjalna szczytuweczka,wiecej przelotek,krotka rekojesc,delikatna akcja,zeby okonkowi z pyszczka sie nie wyrwalo.jak ktos lowi duzo okonia to bedzie polecal takiego kijka,ale ktos moze pow ,    na karpiowy tez sie da!,no tez sie da,ale czy bedzie taka sama satysfakcja?      tak samo jest zkijem brzanowym ;)

Offline jozef.wielki.98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #20 dnia: 06.01.2015, 21:58 »
Jak pisałem jestem starym wędkarzem ale reformowalnym sam mam osiem wedek ,ale to jest tak że jak sobie umilisz jedną,dwie wędki i fajnie sie nimi łowi to nie jest ważny jest komfort łowienia,ważne jest wyzwanie i satysfakcja że dałeś rade złowić na to co masz

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 06.01.2015, 22:56 »
Ja też tak mam, że nie specjalnie zmieniam sprzęt. Gdzieś już pisałem, że mam od dwudziestu lat kołowrotek Shimano, o zmianie którego wcale nie myślę. Podobnie, mniej więcej od 7 lat łowię spinningiem Team Dragon, którego nie mam ochoty zastępować żadnym innym i nim głównie łowię. A wędek spinningowych mam kilka. Przez lata łowiłem tylko tą metodą. Ale ludzie poszukują. Jeżeli to doskonali ich umiejętności i sprawia im satysfakcję, to czemu nie?
[...] ważne jest wyzwanie i satysfakcja że dałeś rade złowić na to co masz
To oczywiście też prawda. Mam znajomego, który swojego rekordowego sandacza wyciągnął na aluminiową wędkę kupioną na bazarze od Rosjan. Inny w podobny sposób złowił na wakacjach swojego życiowego lina. Ja sam miałem kiedyś frajdę złowienia lina na wakacjach na kij leszczynowy z wystruganym spławikiem z kory.
Darek
Lub po polsku:

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19.02.2015, 02:20 »
To inaczej, dziś zaryzykowałem i kupiłem kij brzanowy Martin Bowler Big River Barbel 12ft 1,75LB, a łowie głównie na wodach stojących na jeziorach w PL, rzucam bardzo daleko (od 40 do 70m) na koszyk.

Mój przyłów to głównie ryby o wielkości od 1kg do 7kg  a  ulubioną była jest i będzie Daiwa Heavy Feeder.

Cały czas się zastanawiam, czy to było do końca przemyślany pomysł, szukałem kija 4,20 plus a kupiłem co kupiłem, w rękach ona leży idealnie, na sucho też fajnie, ale czy zda egzamin?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #23 dnia: 19.02.2015, 23:04 »
Porządny kij!
Spokojnie się śmignie 70 metrów.
Moim zdaniem bogaty kij!
Pozdrawiam
Mateusz

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19.02.2015, 23:21 »
Trochę się bije z  myślami mimo wszystko, bo miał być feeder z najwyższej półki a kupiłem wynalazek jak dla mnie :) Dzięki za słowa pocieszenia, bo w nocy chciałem go oddać...

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #25 dnia: 19.02.2015, 23:34 »
No nie. Przed wypróbowaniem nad wodą nie ma co oddawać!
Wiadomo, każdy ma inne preferencje co do pracy kija, więc nie wiem jak Ci się spodoba podczas "roboty", ale mi akcja tego kija się podoba. Moc jest naprawdę spora! Wykonanie też jest super. To też wysoka półka.
Pozdrawiam
Mateusz

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19.02.2015, 23:38 »
Zostawiam go  nie chcę już marudzić, za rok będzie zakup  i tak nowego feedera, a ten przynajmniej da sobie radę z 10kg, chociaż na zestawy które łowię mogą czasem wcześniej strzelić niż wyjść z wody :)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #27 dnia: 28.02.2015, 09:00 »
Ja tez mialem sporo wiekszych ryb na feederze i musze Wam powiedziec,ze mialem doskonala kontrole nad nia. Jesli blank jest klucha to ryba bedzie tanczyc po swojemu a my do konca nie bedziemy wiedziec co ciagniemy.
Za prace kija odpowiada jego blank a nie drgajaca szczytowka, ktora ma pokazac jedynie branie.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Szymon82

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • C&R
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 01.12.2015, 21:41 »
KONGER CARBOMAXX HEAVY FEEDER 360/150 a cos takiego sie nadaje??
Nie szaty zdobią człowieka

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #29 dnia: 01.12.2015, 23:21 »
Cały czas się zastanawiam, czy to było do końca przemyślany pomysł, szukałem kija 4,20 plus a kupiłem co kupiłem, w rękach ona leży idealnie, na sucho też fajnie, ale czy zda egzamin?

Grendziu, nie grzesz!  😇