Autor Wątek: Shimano Rarenium CI4+ 4000 FB do feedera  (Przeczytany 4495 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Shimano Rarenium CI4+ 4000 FB do feedera
« dnia: 03.06.2016, 09:53 »
Hej,
nada się ten kręciołek do feedera 3, 66 do 90g, waga wędziska 198 g. Głównie karp, amur i lin, czyli łatwo mieć nie będzie.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Shimano Rarenium CI4+ 4000 FB do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 03.06.2016, 11:05 »
Jacku, życzyłbym wszystkim takiego kołowrotka przy kijach typu feeder/picker.
Rarenium jest generalnie bardzo chwalony w światku spinningistów, więc pewne jest to, że jego praca spodoba Ci się. O wytrzymałość bym się nie martwił, bo to nie Alivio ani Catana.
Ktoś powie, że szkoda takiego kołowrotka do "gruntówki", ja powiem inaczej: tylko pozazdrościć, nic więcej.
Uprzedzę Twoje pytanie i odpowiem: tak, Shimano Rarenium pracuje lepiej od Shimano Aero Feeder ;)
Jacek

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 03.06.2016, 11:06 »
Pewnie, że się nada choć kołowrotek ten ma niską wagę (240 g), posiadam feedera też 198 g i kołowrotek znacznie cięższy o tego RARENIUM CI4+ 4000 FB i z wyważeniem nadal kiepsko (wędka leci do przodu), ale z drugiej strony to nie spinning, wędka większość czasu spoczywa na podpórkach. Zależy co lubisz, ja do feedera bardziej preferuję kołowrotek z wolnym biegiem, dużo większy komfort nad wodą, idziesz siusiu i nie ma strachu że stracisz kij, można luzować hamulec ale to już większy kłopot. Raz w tym sezonie nie włączyłem wolnego biegu siedząc przy wędce, branie było tak silne i szybkie, wędka spadła z podpórki zanim zdążyłem ją złapać, strach pomyśleć co by było jak byłbym 10m dalej. Za tą cenę Shimano daje już pewną jakość, powinien posłużyć ale ile?, tego nie wiem. 
Sławek

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 03.06.2016, 11:06 »
Kołowrotek do pary z Ultegrą medium?

Rareniumy wg mnie mają lepszą kulturę pracy niż nowe Aero Feeder, wielu ludzi nimi spinninguje, więc nie powinny też rodzić problemów. Z 2 strony, nowy koncept Aero z szeroką szpulą pozwoliłby wykorzystać w pełni walory rzutowe (a te są całkiem, całkiem) wspomnianej Ultegry... Ciężki wybór.
Pozdrawiam
Olo

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #4 dnia: 03.06.2016, 11:24 »
Bebechy ma wyższej klasy niż seria Aero (wyjąwszy najdroższy model AR-C CI4+), a przełożenie nie jest zbyt wysokie, więc zasadniczo powinien się nadać. Brak szpuli zapasowej w komplecie (w razie potrzeby można ją dokupić np. w sklepie "Raven"). Od niedawna użytkuję Rarenium 3000 SFB do lekkiej przepływanki - żadnych przykrych niespodzianek nie zanotowałem, choć oczywiście obciążenia są tu znacznie mniejsze niż przy średnim feederze i amurach :)

Niewykluczone, że Rarenium zostanie zastąpione przez nowe wydanie przedniohamulcowego Stradica CI4+. Obecne (FA) różni się od Rarenium jedynie wyższym przełożeniem oraz uchwytem korbki i kolorystyką - nowy Stradic CI4+ FB, który właśnie wchodzi na rynek, występuje natomiast w wersji z niższym i wyższym przełożeniem: np. w rozmiarze "4000" jest wersja 4.8:1 oraz 6.2:1 oznaczona jako "XG" (waga zbliżona do Rarenium 4000 FB: 230 g)

http://spinreels.com/reels/spinning_reel/shimano_euro/euro-2016-stradic-ci4-fb

Offline masters

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 03.06.2016, 11:51 »
Uprzedzę Twoje pytanie i odpowiem: tak, Shimano Rarenium pracuje lepiej od Shimano Aero Feeder ;)

Heheheh Jaco dobry jestes 8)  :thumbup:

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, co do wolnego biegu to myślałem nad ta opcją, ale zrezygnowałem, bo i tak 90% wędkuje z klipem, wolny bieg by mnie nie uratował ;) jak gdzieś odchodzę to przypinam wędkę do F5R, prędzej żyłkę urwie jak ten fotel ruszy ;)

Kołowrotek do pary z Ultegrą medium?

Rareniumy wg mnie mają lepszą kulturę pracy niż nowe Aero Feeder, wielu ludzi nimi spinninguje, więc nie powinny też rodzić problemów. Z 2 strony, nowy koncept Aero z szeroką szpulą pozwoliłby wykorzystać w pełni walory rzutowe (a te są całkiem, całkiem) wspomnianej Ultegry... Ciężki wybór.

Tak do Super Ultegry 3.66.

Bebechy ma wyższej klasy niż seria Aero (wyjąwszy najdroższy model AR-C CI4+), a przełożenie nie jest zbyt wysokie, więc zasadniczo powinien się nadać. W komplecie nie ma szpuli zapasowej (w razie potrzeby można ją dokupić np. w sklepie "Raven"). Od niedawna użytkuję model 3000 SFB do lekkiej przepływanki - żadnych przykrych niespodzianek nie zanotowałem, choć oczywiście obciążenia są tu znacznie mniejsze niż przy średnim feederze i amurach :)

Niewykluczone, że Rarenium zostanie zastąpione przez nowe wydanie przedniohamulcowego Stradica CI4+ - obecne (FA) różni się od Rarenium jedynie wyższym przełożeniem i kosmetyką. Nowy Stradic CI4+ FB, który właśnie wchodzi na rynek, występuje bowiem w wersjach z niższym i wyższym przełożeniem: np. w rozmiarze "4000" jest wersja 4.8:1 oraz 6.2:1 oznaczona jako "XG" (waga dokładnie taka jak Rarenium 4000: 240 g)

http://spinreels.com/reels/spinning_reel/shimano_euro/euro-2016-stradic-ci4-fb

Fajny ten Stradic, ale cena jego bedzie duzo wieksza jak Rarenium.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #6 dnia: 03.06.2016, 12:01 »
Ultegra to świetny kij, użytkuje od tamtego roku i złego słowa nie powiem, wędka współpracuje właśnie z X-areo, ale ja nie jestem z niego zadowolony, dlatego go nie polecam!
Sławek

Offline masters

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 03.06.2016, 12:08 »
Ultegra to świetny kij, użytkuje od tamtego roku i złego słowa nie powiem, wędka współpracuje właśnie z X-areo, ale ja nie jestem z niego zadowolony, dlatego go nie polecam!

Mialem wlasnie X-areo kupowac, ale ma nie za ciekawe opinie dla tego pytam wlanie o Rarenium.

Offline Pablopg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #8 dnia: 03.06.2016, 12:27 »
Masters posiadam ten kołowrotek tyle że z bestmasterkiem 3.60 medium i jestem bardo zadowolony .
Kołowrotek jeden z najlżejszych w tym rozmiarze dobrze wyważa kija praca maślana, bardo dobry hamulec . Łowienie tym zestawem  to sama przyjemność . Na pewno z Ulegra będzie jeszcze lepiej
Paweł

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 03.06.2016, 16:14 »
Siema ja ze swojej strony polecę ci rzadko wspominanego
Techniuma. 4000 fd który jest troszkę tańszy i minimalnie cięższy ale nadrabia mocą przy tej samej kulturze pracy bije serie areo. Mówie to jako posiadacz bliźniaczego stradica ci4 4000 fd który już tak maślany pod obciążeniem nie jest, dużo lepsza pod tego typu łowienie była starsza biała wersja fc.

Offline masters

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 04.06.2016, 23:09 »
Byłem dzisiaj w sklepie za tym kołowrotkiem i rozmiaru 4000 nie mieli, ale pobawiłem sie 3000 i kilkoma innymi kreciołkami Shimano, wybór padł na Stradic-a CI4+ 4000RA, jego praca w porównaniu z Rarenium 3000 była moim zdaniem o wiele lepsza

Wysłane iPhone przez Tapatalk

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 04.06.2016, 23:28 »
Ładnie wydajesz kasę , ładnie :P
Z poważaniem Marcin

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #12 dnia: 04.06.2016, 23:59 »
Stradic CI4+ RA to pod względem bebechów bliski krewny Stradica FA/Rarenium FB, od których pozytywnie odróżnia się szerszą + zapasową szpulą, zaś negatywnie - nieco mniej precyzyjnym hamulcem, wyraźnie większą wagą i brakiem łożyska w rolce kabłąka.