Autor Wątek: Czy wielkość ma znaczenie...  (Przeczytany 11219 razy)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Odp: II Zjazd Portalu Spławik i Grunt - 2016 - Dyskusja ogólna
« Odpowiedź #15 dnia: 14.06.2016, 12:17 »
Dlatego właśnie piszemy, że to zależy od wody na którą się wybieramy :)

Offline maniek9926

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Graviora manent!
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy wielkość ma znaczenie...
« Odpowiedź #16 dnia: 14.06.2016, 12:58 »
Ja tez w sumie największe swoje ryby złowiłem na najmniejsze przynęty. Na Pacyfiku często gesto karpiarze z kulami 20mm chodzą i sie nudzą ostatnio podczas 6 godzinnwj sesji lowiac na najwieksza moja przynętę 12 mm pompowałem karpia co 10 min natomiast sąsiedzi karpiarze z nudów zaczęli podbierać mi ryby... Największego karpia na Pacyfiku jakiego złapałem 12 kg wziął na pęczek białych robaków związanych na nitce i do włosa, spoko 5-7 kg ryb tak zlapalem :) głównie stosuje 8-10 mm przynęty. Ścigacz ma racje co miękkości przynęty, nie raz gdy nie bylo brań stosowałem miękki pelley haczykowy i odrazu była ryba za rybą:)

Offline jaasieek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Feeder Fans
« Odpowiedź #17 dnia: 14.06.2016, 13:35 »
Mnie bardziej niż wielkość zastanawia zapach przynęty, jestem ciekawy w jakim stopniu ryba potrafi wyczuć zapach małej przynęty. Z podajnika po opadnięciu na dno osypuje się zanęta lub pellet , a na szczycie ujawnia się przynęta, nasuwa się pytanie czy ona pachnie dużo bardziej intensywniej niż zanęta w okół niej ? Nie wiem, ale wątpię i dlatego kształt i tekstura może mieć większe znaczenie.
Na zlocie Maciek z Krakowa pokazał mi swoją najskuteczniejszą przynętę, był to najbrzydszy pellet jaki widziałem, pomarszczony jak kabanos po prostu brzydal. Rybie może się jednak podobać dlatego, że wygląda jak by leżał dłuższy czas w wodzie i uważa go za bezpieczny posiłek a nie kolejną pułapkę.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 14.06.2016, 13:47 »
Mnie bardziej niż wielkość zastanawia zapach przynęty, jestem ciekawy w jakim stopniu ryba potrafi wyczuć zapach małej przynęty. Z podajnika po opadnięciu na dno osypuje się zanęta lub pellet , a na szczycie ujawnia się przynęta, nasuwa się pytanie czy ona pachnie dużo bardziej intensywniej niż zanęta w okół niej ? Nie wiem, ale wątpię i dlatego kształt i tekstura może mieć większe znaczenie.
Na zlocie Maciek z Krakowa pokazał mi swoją najskuteczniejszą przynętę, był to najbrzydszy pellet jaki widziałem, pomarszczony jak kabanos po prostu brzydal. Rybie może się jednak podobać dlatego, że wygląda jak by leżał dłuższy czas w wodzie i uważa go za bezpieczny posiłek a nie kolejną pułapkę.

W mętnej wodzie na 1 m - myślisz że coś widać ? ....... polecam maske i nurkowanie - w wodach o dużej przystości w dzień podkreślam w dzień - to może i tak , ale w mętne oraz w nocy nie kształ , nie kolor - tylko ZAPACH to podstawa!!!

Co do małych przynęt dlaczego żaden z was nie zastanowi się na tym zagadnieniem - podczas pobierania pokarmu karp zasysa ....
koszyk z zanętą to swoista kupka a w kupce czy tez na jej wierzchu jest przynęta - mechanika jest prosta on nie działa ze sztuccami , nie wciaga przez słomkę .... pobierając pokarm jakim jest kupka pelletu , zanęty przy okazji zasysa nasz hak - dlatego zaneta jest bardzo ważna ...
Panowie to moja teza - proszę o zweryfikowanie czy nie bładze ???
Maciek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 14.06.2016, 13:55 »
Jak widać na filmach, nie zawsze nasza przynęta leży idealnie w podajniku. Często w trakcie rozpadu, osuwa się na bok. Wtedy ryba ją dobrze widzi i musi podjąć decyzję, że akurat ten kąsek chce zassać.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #20 dnia: 14.06.2016, 14:00 »
Potwierdzam ostatnio byłem na łowisku z mętną wodą i zapach zanęty MMM sonubites dał mi kilkanaście karpi,  a obok siedzieli dwaj karpiaze i złowili jednego karpia. Mieli co prawda 4 rodzaje zanęty ale typowe na bazie zbóż bez dodatków mielonych peletów.  Zaneta MMM z sonu ma bardzo intensywny rybi zapach i to było kluczem do sukcesu. Jak poszedłem do nich na chwilę to kulek to mieli chyba z 10 rodzajów w kilku kolorach i do tego kilka rodzajów pelet,  ale widocznie ryba nie mogła zlokalizować ich kulek bo zaneta nie wybiła ryb.
Paweł

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 14.06.2016, 14:01 »
A czy obejrzałeś film w realu w sensie woda z kalona , mętna - nie bo 90 % filmów to reklama bądź przynęt , sprzętu , zanęt i musi być czysto przejrzyście  - a czy tak jest w realu .....
i wtedy wpaja nam się że to jest to....
W tym roku mamy ewidentny bum producentów na pop up - kolorowe - pachnące - ( pięknie się prezentują )  czy one na prawde tak działają ???? sam jestem ciekaw jak wasze wyniki ????
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 14.06.2016, 14:05 »
Większość miejsc gdzie poluję na większe karpie ma mętną wodę, szczególnie w trakcie sezonu. Wczesna wiosna lub późna jesień - może jest trochę inaczej. Myślę, że decyduje zapach. Ale inne czynniki też mają pewne znaczenie (kolor, kształt, wielkość) - im czystsza woda tym bardziej. No i zależy od tego jaki karp ma "humor" - niekiedy za dużo zapachu - źle. Lub ma ochotę na inne danie. Stąd mój wniosek - minimum 3 rodzaje linii zapachowych i dobranych do nich przynęt, wszystko razem do koszyczków ESP. Czasem spomb czy proca, a najlepiej łódka elektroniczna, kto wie czy konkurencja mnie nie zmusi aby ją zacząć używać .... :(
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #23 dnia: 14.06.2016, 14:09 »
A czy obejrzałeś film w realu w sensie woda z kalona , mętna - nie bo 90 % filmów to reklama bądź przynęt , sprzętu , zanęt i musi być czysto przejrzyście  - a czy tak jest w realu .....
i wtedy wpaja nam się że to jest to....
W tym roku mamy ewidentny bum producentów na pop up - kolorowe - pachnące - ( pięknie się prezentują )  czy one na prawde tak działają ???? sam jestem ciekaw jak wasze wyniki ????
Maćku, mętność wody nie wpływa na fakt, że przynęta wypada z podajnika i leży obok ;) Jest wielce prawdopodobne, że ryba zasysa ją przez przypadek, generalnie buszując w zanęcie. Ale jest też możliwe, że jednak ją widzi/wyczuwa i dopiero potem decyduje, czy pobrać. W końcu jest jakiś powód, dla którego jedne przynęty działają danego dnia, inne nie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 14.06.2016, 14:17 »
To ja odniosę się do niedzielnych zawodów. Przez godzinę nie mogłem dobrać się do ryb a widziałem, że są w łowisku bo miałem częste otarcia o żyłkę. Kombinowałem na różne sposoby i dopiero gdy postawiłem na żółty kolor przynęty zacząłem mieć brania. Nie ważny był smak ale kolor i wielkość. Raz łowiłem z dna, za chwilę na pop upa i tak przez całe zawody. Kolor żółty otworzył wodę, nawet biały robak nic nie zdziałał.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 14.06.2016, 14:34 »
Michał nie rozumiemy się ja nie pisze o wypadaniu przynęty z podajnika - tak nawiasem mówiąc....
Krzysztofie a czy żółty w mętnej wodzie to nie kolor neutralny ( bezpieczny i czy chemia z kulki czy dambela nie działała na ryby ) ....
zawsze ciekawi mnie jak ryba czuje zapachy w wodzie - dla nas pachnie a w wodzie .... ? ach wiedzieć jak to chodzi pod wodą ?????
Osobiście uważam że zółty to najbardziej bezpieczny kolor ( myslę że serie producenckie w kolorach wypłowiałych nie wzięły się z nieba - cwaniaki cyprynusy , są czujne i trzeba być czujnym co jest dobre)
Maciek

Offline Ścigacz

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 14.06.2016, 14:51 »
Tylko ciekawi mnie jedna rzecz na tym łowisku. Kolor żółty się sprawdza a nic nigdy nie złowiłem tu na kukurydzę hmmmm......

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #27 dnia: 14.06.2016, 14:55 »
Tylko ciekawi mnie jedna rzecz na tym łowisku. Kolor żółty się sprawdza a nic nigdy nie złowiłem tu na kukurydzę hmmmm......

W swoim wędkowaniu kilka mam takich wód gdzie co ciekawe zółty kolor działa , kulki , dumbely działają o smaku kuku - a kuku naturalne  nie ( a chemia kuku tak ot pytanie ...)
Maciek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #28 dnia: 14.06.2016, 15:00 »
Żółty kolor - ok. Kuku - nie.
1. Może zapach decyduje?
2. Łowiłeś na kuku smakowe? Różne Cukki. Łowiłeś na kulki kuku i zanęta kuku? Normalna i zdipowana?
... itd.
Cała masa pytań a co zbiornik inaczej. Ja widzę, że przy 30 paru wyjazdach na rok nie jestem w stanie ogarnąć 3 łowisk. Tak bardzo się wszystko zmienia (w tym smaki ryb) że nie idzie nadążyć ...

;)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 14.06.2016, 15:04 »
Żółty kolor - ok. Kuku - nie.
1. Może zapach decyduje?
2. Łowiłeś na kuku smakowe? Różne Cukki. Łowiłeś na kulki kuku i zanęta kuku? Normalna i zdipowana?
... itd.
Cała masa pytań a co zbiornik inaczej. Ja widzę, że przy 30 paru wyjazdach na rok nie jestem w stanie ogarnąć 3 łowisk. Tak bardzo się wszystko zmienia (w tym smaki ryb) że nie idzie nadążyć ...

Ja przy 12-15 wyjazdach miesięcznie mam zastoje , a ty byś chciał inaczej przy średnio dwóch na miesiąc :P
Feeder & spinning