Autor Wątek: Wczesnowiosenna zanęta do metody? Co polecacie?  (Przeczytany 28518 razy)

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Wczesnowiosenna zanęta do metody? Co polecacie?
« dnia: 09.01.2015, 19:26 »
Koledzy mam prozbe  jako ze robie juz zakupy na rozpoczecie sezony(jak pogoda pozwoli to polowa, koniec lutego) zastanawiam sie jaka zanete wybrac do metody jako ze na pozna wiosne i lato jakis plan zanet juz mam to kompletnie nie wiem co uzyc na we wczesnych okresach az juz sie woda ogrzeje, pogoda ustabilizuje i rybki zaczna juz intensywnie zerowac...   wybralem kilka  ale niewiem czy nadadza sie one na jeszcze jak by nie patrzec zimne okresy. Moze jeszcze dodam ze u mnie klimat jest taki ze aktualnie deszcze non stop praktycznie temperatura od 3 do nawet 8 stopni czasami nocne przymrozki do -4 pod koniec lutego kiedy planuje ruszyc na rybki powinno byc lepiej według mojej obserwacji klimatu przez kilka lat jaki i pogody dlugo terminowej na ten rok moge stwierdzic ze od polowy lutego bedzie sie juz stopniowo ocieplac pod koniec lutego poczatek marca bedzie juz wiosna na calego:)
A wiec tak zanety ktore mi sie spodobaly ale niewiem czy sie nadadza:
COMMERCIAL FISHERIES "METHOD FEEDER CARP"-Sensas
SWIM STIM AMINO ORIGINAL GROUNDBAIT-dynamite Baits
DYNAMITE SWIM STIM METHOD MIX-dynamite baits
Envy Green Hemp & Halibut Mehod Mix lub Halibut Merine Method Mix-bait tech
Lub moze cos z sonubaitsa tylko co tyle tego jest? :D
tak jak pisalem  plan na zanety do stosowania i testowania jak bedzie cieplo jakis mam ale na wiosne totalnie niewiem co wybrac?

Pomoze ktos z kolegow? Bede wedkowal  na zbiorniku zaporowym  powstalym na bylej kopalni piachu ponad 100ha glebokosc srednia 3-6 metrow. Nie zalezy mi aby przyciagalo jakis konkrety gatunek...

Jesli troche chaotycznie napisalem to dopytywac o szczegoly nie jestem dobrym pisarzem wiec wybaczcie jesli jest to malo spojne :)
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wczesnowiosenna zanęta do metody? Co polecacie?
« Odpowiedź #1 dnia: 10.01.2015, 09:42 »
Jak masz dostęp do Dynamita to wejdź w Swim Stima. Obojętnie jakiego, moźe być zielony. Jak dla mnie to najlepsza zanęta na rynku, jednak opakowanie 1 kg i brak podajnika sprawia, że Match Mix z Sonubaitsa jest lepszy. Jednak przemiał jest idealny w DB...

Aby zanęta nie była zbyt sycąca - wybralbym sobie jakiegoś rozcieńczacza z tańszych zanęt płociowych w ciemniejszym kolorze. Trochę konopi ewentualnie i jest dobry miks. Tak naprawdę nie zdzialasz wiele tutaj rodzajem zanęty - bardziej miejscem w którym łowisz. Na zaporówce są zawsze płytsze miejsca, trzeba wybrać te, które dostają najwięcej słońca, jak również mają 'dobry wiatr'. Zaporówki są duże - ale ryba nie bedzie wszedzie, ważne aby ją odnaleźć. Często wystarczy siadać tam gdzie łowią inni :)

Lokując podajnik w to samo miejsce i kombinując z przynętami powinienieś mieć odzew. Ryba powinna już wyruszać na cieplejsze, nagrzane płycizny. Po zimie jest głodna więc opcja średni podajnik jest rozsądna.  Jeżeli masz odzew u leszcza i płoci, to nawet po zaklipowaniu żyłki i oznaczeniu odległości - przeniósłbym to na drugą wędkę, aby samym koszyczkiem wprowadzać wiecej ziaren co jakiś czas.
Ja mam czasami w marcu 'urwanie głowy' - ryba potrafi naprawdę żerować jak wściekła...

Ja bym polecał Ci spróbowanie łowienia dwiema wędkami - jedna to Metoda, a druga to zestaw helikopterowy z koszyczkiem lub zestaw z koszykiem. Możesz w ten sposób donęcać miksem wzbogaconym o ziarna, ewentualnie posiekaną dendrobenę, martwą pinke, białe. Na haku możesz mieć pół dendrobeny... Dla mnie często ten rodzaj zestawu sprawdza się lepiej. Łowiąc w jednym miejscu  można świetnie dopełniać całość właśnie lącząc te techniki.

Jest jeszcze chleb tostowy. Musze zgrać film gdzie wszystko o nim jest - i mam nadzieję że w Polsce będzie się sprawdzał. Jego mieszanka z zanętą może być  'bombą' i strzałem w dziesiątkę... :)

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.01.2015, 09:54 »
Lucjan na moich wodach jakiś czas temu bardzo mocno wyciśnięty moczony suchy chleb był bardzo dobry do niego dodawało sypkiej zanety  i zaneta do koszyka była gotowa
Maciek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #3 dnia: 10.01.2015, 10:03 »
Luk to czekamy na jakis pokazowy filmik o Chlebku :D
Krzysztof

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 10.01.2015, 17:13 »
Dzieki Luk za tak obszerna odpowiedz! O taka odpowiedz mi chodzilo ! :) 
Wybiore SWIM STIM AMINO ORIGINAL GROUNDBAIT lub DYNAMITE SWIM STIM METHOD MIX i ta jest dostepna w 2kg opakowaniach troszke taniej wychodzi. Dodam zanety marcel van den eynde turbo black bo akurat mam jej ponad kilo z zeszlego sezonu zeby zanete przyciemnic i aby rozcieńczy i platki owsiane zmielone zeby troszke lepiej sie kleiła ;) (jestem przewrazliwiony na punkcie tego ze zaneta nie dociera w calosci do dna zbiornika szczegolnie przy metodzie mi sie to "nasila" takie troche to smieszne sam niewiem z czego to sie wzielo :D )  ewentualnie jakis dodatek zapachowy...
Powiedz mi jeszcze czy w tym okresie mozna juz probowac ze slodkimi  atraktorami do zanet i slodkimi przynetami naprzyklad kulki czy pelety tuti-fruti czy truskawka... czy raczej stawiac na smrodki lub nawet pozostawic zanete o takim aromacie jaki ma "orginalnie" a  kulki czy pelety stosowac  w bardziej naturalnych i malo intensywnych zapachach?     Wiecej pytan niemam wszystko juz wiem :)

Dzieki jeszcze raz za poswiecony czas :)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #5 dnia: 10.01.2015, 17:39 »
Tutaj masz filmik jak pracuje Dynamite Swim Stim                                                                                                                                                                                                                                                         
Maciek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 10.01.2015, 19:37 »
nieźle wypada  w tescie ..
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 10.01.2015, 19:43 »
Sam Swim Stim ma strasznie mocny zapach, zależy ile dasz go do miksu. Ja lubiłem doprawiać go wodą z aromatem truskawkowym z DB. Myślę, że wiele rzeczy się będzie sprawdzać. Nie ma kłopotu z mieszaniem słodkich rzeczy z rybnymi. U mnie daje to efekty.
Lucjan

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #8 dnia: 12.01.2015, 22:06 »
ViS !!a co z miksem Luka nie sprawdzi się wiosną?
Mateusz

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 12.01.2015, 22:10 »
Na jednym lowisku moze sie sprawdzic a na innym nie... warto miec cos na zapas a przede wszystkim warto probowac i testowac nowe rzeczy. W moim przypadku jest tak ze ja  miks Luk'a juz znam i wiem czego moge sie spodziewac na swoich lowiskach   ,  teraz czas poszerzac  horyzonty :) 
a przede wszystkim chcialem zasiegnac rady bardziej doswiadczonych z wiosennymi polowami metoda...

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 12.01.2015, 22:35 »
ja nie powiem wiecej  bo sam bede raczkował w metodzie od marca :D sprzet mam, przynęty,zanęty tez,teraz tylko czekać. W ubiegłym sezonie tylko raz byłem z metodą na rybach i to krótko, bez efektywnie, także to będzie moja szansa w 2015 :)
Krzysztof

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 12.01.2015, 22:38 »
Metoda jest super ;) wciaga jak narkotyk :D heheh ;) Trzymam kciuki za ten sezon z metoda :)

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #12 dnia: 12.01.2015, 22:47 »
Ja w tym sezonie będę testował miks Luka ,mam nadzieje że się sprawdzi.
Mateusz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 12.01.2015, 23:01 »
Ja już przetestowałem naprawdę sporo zanęt i pelletów do metody

Jest wiele dobrych zanęt do metody, ale też nie można przeceniać znaczenia samej zanęty.
Sonubaits Match Method Mix
Bait-Tech Envy Hemp Halibut Method Mix
Dynamite Baits Method Mix Swim Stim
to moje podstawowe zanęty i nie wydaje mi się, żeby eksperymentowanie z innymi dało spektakularnie lepsze efekty.
Choć oczywiście można pokombinować, ale jedynie w celu ograniczenia kosztów.

Sposób przygotowania zanęty, sposób nabijania podajnika, sposób zarzucania zestawu - tu najwięcej pracy włożyłem.
Na początku pewne rzeczy nie wychodzą, ale i tak łowienie jest bardzo fajne, więc zachęca do udoskonalania techniki :)
Pozdrawiam
Mateusz

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12.01.2015, 23:03 »
Metoda jest super ;) wciaga jak narkotyk :D heheh ;) Trzymam kciuki za ten sezon z metoda :)
Konopie i mak wciągają,wciągają