Autor Wątek: Moja pierwsza przygoda z method feeder  (Przeczytany 15885 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Moja pierwsza przygoda z method feeder
« Odpowiedź #30 dnia: 05.07.2016, 17:06 »
Mikado i Jaxon robią dobre podajniki. Fakt, że zerżnęli od Drennana ale mi się jeszcze żaden nie rozpadł. Wersja large na pewno będzie lepsza.
A u mnie 1 z 6 koszyków drennana się rozpadł :D

Jak chcesz tak czy tak wydać 300 zł na sprzęt to może lepiej dołóż do wędki i kołowrotka .
Co do wędki, to jak dobrze pamiętam to polecano tu Daiwe tylko nie pamiętam modelu
A co do kołowrotka to na forum był polecany  Drennan Red Range FD to jest chyba ten http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-drennan/13848-kolowrotek-drennan-red-range-feeder.html
Jak dobrze pamiętam to Luk też z niego korzysta.
Mateusz "Majcher"

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 05.07.2016, 17:09 »
Mikado i Jaxon robią dobre podajniki. Fakt, że zerżnęli od Drennana ale mi się jeszcze żaden nie rozpadł. Wersja large na pewno będzie lepsza.

Jak chcesz tak czy tak wydać 300 zł na sprzęt to muże lepiej dołóż do wędki i kołowrotka .
Co do wędki, to jak dobrze pamiętam to polecano tu Daiwe tylko nie pamiętam modelu
A co do kołowrotka to na forum był polecany  Drennan Red Range FD to jest chyba ten http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-drennan/13848-kolowrotek-drennan-red-range-feeder.html
Ale ja pisałem, że żaden Mikado i Jaxon mi się nie rozpadł ;-) Drennan zresztą też ale je mało używam.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #32 dnia: 05.07.2016, 17:17 »

Jak chcesz tak czy tak wydać 300 zł na sprzęt to muże lepiej dołóż do wędki i kołowrotka .
Ale ja pisałem, że żaden Mikado i Jaxon mi się nie rozpadł ;-) Drennan zresztą też ale je mało używam.
Tak wiem.
 Kiedyś gadałem ze sprzedawcą w centrum wędkarskim. Według niego to że koszyki drennana się rozpadają jest winna klientów i złego opakowania. Pojedyncze koszyki bez foremki sprzedawane są w foli bez zabezpieczeń i często spadają klientom z półek jak po nie sięgają. Przy upadku z 1,5 -2 metrów na twardą podłogę odpada dolna cześć koszyka lub delikatnie odstaje co powoduje ze jak przeciąga się żyłkę to nie idzie ona wzdłuż rurki tylko wychodzi bokami.

Edit: Przepraszam, myślałem o tym kijku http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=222.0
Mateusz "Majcher"

Offline Huberto

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #33 dnia: 05.07.2016, 18:02 »
Teraz już idzie przesyłka jutro będę na nią czekał. Czym sie różnią te podajniki Small i Large mają takie same gramatury. Jakie znacie dobre zanęty do metody?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 05.07.2016, 18:07 »
Panowie, ostatnio widziałem, że sporo ludzi używa wielkości small. O tej porze roku w grę wchodzić powinien tylko i wyłącznie rozmiar large. Aby łowić z utrzymaniem tempa, trzeba miejscówkę donęcac po braniu lub odłowionej rybie. Małym podajnikiem zrobić tego nie sposób.

Dlatego Huberto wchodź tylko w te duże, małe zaczynają się od października dopiero, lub nawet od listopada.
Lucjan

Offline Huberto

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 05.07.2016, 18:41 »
Zamówiłem smalla, więc będzie odłożony na jesień. Może kupie large, chyba że nie będą mieli, to wezmę z Jaxona. Jakby nie mieli z Drennana, to który z Jaxona mam wziąć?

Offline bartekmat

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #36 dnia: 05.07.2016, 21:03 »
Polecam podajniki mikado w rozmiarze L, wielkość porównywalna do Larga z Drennana. Cena w miarę atrakcyjna, foremka dobrze wykonana. Ja, łowiąc pickerami do 40 g c.w., używam podajników 20 g pod feedera do 90 g i łowienie na większych odległościach używam 40 g. Przerabiałem już kilka tańszych podajników i Mikado mi najbardziej spasowało.

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #37 dnia: 05.07.2016, 21:40 »
A ja w ogóle nie używam podajników small. Zamiast nich stosuje podajniki typu pellet feeder. Nie wiem, czy w takim przypadku jest sens posiadania koszyków wielkości small? No bo jeżeli w lecie stosuje large, wiosna/jesień pellet feeder, to kiedy czas i miejsce na small?
Damian

Offline daniel_lisek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
    • Kanał YouTube
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 05.07.2016, 22:00 »
Kołowrotek i żyłkę dokupię wsklepie wędkarskim. Budżet na kołowrotek to max 110 zł. Juz zamówiłem zamówienie za 305 zł. Musze jeszcze to przed mamą ukryc bo jak zabaczy cene to zemdleje chyba..  Mam aby 16 lat. Następny zakup za miesiąc to matchówka
Pokrowiec, który zamówiłeś, mam podobny, wygrałem na zawodach i nie polecam takich giętkich pokrowców bez usztywnienia i bez wzmocnionego dolnika, bo się robią dziury po prostu.
Na igle i wiertełku mogłeś zaoszczędzić, zamiast 24 zł można kupić za 4 zł z przesyłką, a za 20 zł kupić mini kulki ;)
W Drapieżniku nie ma tanich podajników Jaxon/Mikado, ale są na pewno w większości sklepach w Twoim mieście, ja używam dużych z zieloną foremką o gramaturze 20 g, dobre zanęty do metody robi Sonubaits, ostatnio na sesji przetestowałem zanętę Lorpio do metody o smaku kryla, w połączeniu 50/50 się sprawdziła.

PS
Mieszkam niedaleko Drapieżnika, ale jeszcze nigdy tam nie byłem ??? bo mam swój inny zaufany sklep w Białymstoku, gdzie są tanie rzeczy, np. podajniki Mikado, ale też pellet Sonu, pellety i kulki Ringersa ;)
NAJLEPSZE OKAZJE NA ALI: https://goo.gl/viY1ZQ
GRUPA NA FB "Sprzęt Wędkarski z AliExpress": https://goo.gl/azfNb5

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #39 dnia: 06.07.2016, 06:32 »
Offtop
Mówisz o tym małym sklepiku, co prowadzi taka sympatyczna dziewczyna? Zawodniczka zresztą? Skręca się zaraz za przystankiem autobusowym na parking, sklep jest w budce. Nie pamiętam adresu, ale kumpel zawsze mnie tam ciągnie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline daniel_lisek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
    • Kanał YouTube
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 06.07.2016, 06:54 »
Tak, prowadzi ta sympatyczna dziewczyna ze starszą Panią, mały sklepik ale wszystko w nim jest co potrzeba.
NAJLEPSZE OKAZJE NA ALI: https://goo.gl/viY1ZQ
GRUPA NA FB "Sprzęt Wędkarski z AliExpress": https://goo.gl/azfNb5

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #41 dnia: 06.07.2016, 06:57 »
:)
Krwawy Michał

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 06.07.2016, 09:36 »
Sympatyczna dziewczyna dźwignią handlu :P

Jeśli chodzi o podajniki to nie ma teraz co się bawić w maluchy. Na mnie właśnie czeka paczka z podajnikami XL od ESP.
Marcin

Offline Huberto

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 06.07.2016, 16:43 »
No panowie wreszcie przyszła paczka. Po rozpakowaniu wszystko ok. Wędka jak dla mnie cudo. Tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem że wziąłem 3,90 m. Ale jestem zadowolony. Zamówiłem podajnik do methody 25 g small a przyszedł large. Pewnie pomyłka ale jak wy piszecie  że teraz aby large to dla mnie to cud z nieba.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #44 dnia: 06.07.2016, 16:57 »
W Drapieżniku lepiej wiedzą, czego potrzebujesz :D
Krwawy Michał