Autor Wątek: Jaki feeder kupić?  (Przeczytany 12935 razy)

Offline erwin_f

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
Odp: Jaki feeder kupić?
« Odpowiedź #30 dnia: 15.07.2016, 07:21 »
Jaki feeder wybrać w budżecie do 400 zł na wody stojące gdzie jednak trzeba rzucić 50 i więcej metrów? poławiane ryby to leszcze, karpie tak do 3-4kg.
Trabucco Sygnum TXL Supreme Feeder 360 MH
Trabucco Selektor XS Master Feeder 360 - 90g
Daiwa Windcast Method Feeder 3.60m do 80g
Cormoran GF Method Feeder 3.60m up to 80g
Dragon Mega Baits BLACK SHADOW Feeder 3.60m 80g
Który z nich jest szybszy? Ma służyć zamiennie do metody i klasycznej gruntówki z koszyczkiem.
Najbardziej skłaniam się ku Trabucco i opinie o tych dwóch feederach najbardziej mnie interesują.
Pozdrawiam

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 15.07.2016, 09:36 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2477.msg63558#msg63558 
To mój opis jednego z kiji.
Właściwie nic więcej dodać.
Przy dalekich rzutach, podajniki max do 50g. By komfortowo machnąć.
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 15.07.2016, 09:57 »
Jaki feeder wybrać w budżecie do 400 zł na wody stojące gdzie jednak trzeba rzucić 50 i więcej metrów? poławiane ryby to leszcze, karpie tak do 3-4kg.
Który z nich jest szybszy? Ma służyć zamiennie do metody i klasycznej gruntówki z koszyczkiem.
Najbardziej skłaniam się ku Trabucco i opinie o tych dwóch feederach najbardziej mnie interesują.
Pozdrawiam
Tu masz opis i porównanie dwóch wędek spośród wymienionych co prawda Trabucco do 75 g.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2896.0

i opis użytkownika Daiwy i Trabucco.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5011.msg152203#msg152203

Sam pozbyłem się Trabucco Selektor 360/75 i jestem zadowolony, że znalazł się ktoś kto to kupił.

Polecam Daiwę Windcast Method Feeder.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 15.07.2016, 10:37 »
Radek dlaczego pozbyłes się selektora?
Marcin

Offline erwin_f

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: 15.07.2016, 11:03 »
Pozdrawiam
Tu masz opis i porównanie dwóch wędek spośród wymienionych co prawda Trabucco do 75 g.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2896.0

i opis użytkownika Daiwy i Trabucco.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5011.msg152203#msg152203

Sam pozbyłem się Trabucco Selektor 360/75 i jestem zadowolony, że znalazł się ktoś kto to kupił.

Polecam Daiwę Windcast Method Feeder.

Przeczytane :D
Daiwa na pewno odpada szukam raczej czegoś o akcji semiparabolicznej - pełnej paraboli raczej bym nie chciał ale tez akcja szczytowa w tego typu wędce mnie nie przekonuje - także pewnie Dragon też odpada.... (z doświadczeń ze spinningami tej firmy raczej zawsze były to pałki :P )

Co do Trabucco albo jestem ślepy albo nie ma różnicy w akcji między Sygnumem a Selectorem.

Może tańszy Trabucco Precision XT Feeder Pro 360 90g?..

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #35 dnia: 15.07.2016, 15:18 »
Jako,że zaliczyłem już wymiany 2 Selektorów,mogę coś dodać,bo ostatnia wymiana, to właśnie Sygnum TXL.
Sygnum jest sztywniejszy niż Selektor i czuć to od razu,przy pierwszym kontakcie.
Jest to wędka o szybszej akcji (wg mnie) - tzn szybciej się wygasza po zarzucie.
Sygnum ma mocniejsze przelotki,o większej średnicy.Dłuższą rękojeść,dzięki czemu lepiej oddaje się rzuty(przynajmniej mi). Blank jest grubszy,i ma większy zapas mocy. Ugięcie wędki jest nadal progresywne. Przy mniejszych rybach pracuje głównie część szczytowa, przy lepszym okazie pracuje także środek, przy dużej rybie... nie wiem póki co :P
Lepsze wykonanie-tu nie mam pewności,ale 2 Selektory ,które miałem miały podobne"skazy" i na tej podstawie stwierdzam,że Sygnum wykonanie ma lepsze.
Całkiem przyjemnie dobrane szczytówki(4 szt, w Selektorze są 3) o wyczuwalnej różnicy między nimi.
Wędka jest lepiej wyważona i dzięki dłuższej rękojeści można ją fajnie zbalansować odpowiednim kołowrotkiem.
Minusy :
- nadal lipne(takie mam odczucie) mocowanie kołowrotka,delikatne,małe,nie budzące zaufania
- rękojeść z taniej korkowej taśmy(chociaż wykonanie nieco lepsze)
- bardzo kiepski oryginalny "pokrowiec" (niewielki to minus,przynajmniej jak dla mnie),w Selektorze jest dla odmiany zdecydowanie ładniej wykonany i z lepszego materiału.

Poza tym jest jeszcze Sygnum XPS Competition.Ten z kolei jest jeszcze sztywniejszy(ale nadal progres) ,z większym zapasem mocy,z lepszym nieco osprzętem,taki bardziej pod duża rybę.
Czesiek

Offline RamiX

• Nowy użytkownik
  • *
  • C&R
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #36 dnia: 16.07.2016, 21:59 »
Dzisiaj pierwszy test kija drennan Acolyte ultra 10ft jak na razie wyciągnąłem na niego 15 leszczy w granicach 35-46 cm. Zobaczymy może dziś w nocy coś większego siądzie :D

Offline erwin_f

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #37 dnia: 18.07.2016, 14:14 »
Czy ktoś z forumowiczów posiada feeder z serii Dragon Mega Baits Black Shadow ?

Offline Manfred1979

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #38 dnia: 18.07.2016, 22:39 »
Czy ktoś z forumowiczów posiada feeder z serii Dragon Mega Baits Black Shadow ?
Ja co prawda nie posiadam, ale na Targach je mocno oglądałem. Interesował mnie ten 3,3 oraz 3,6 w zastosowaniach do metody.
Ogólnie - genialne kije. Starannie wykończone, po prostu piękne. W mojej opinii ten 3,3m jednak jest ciut za sztywny do metody. Tzn. dawał radę, ale ja szukałem czegoś bardziej spolegliwego. Ten dłuższy 3,6m był bardziej spolegliwy i prawie go kupiłem. Jednak... ostatecznie oba przegrały z Drennanem S7. Jednak Black Shadowy gorąco polecam - no chyba że lubisz kluskowate kije, to wtedy musisz jednak poszukać czegos innego.

Podobnie jak Ty - porównywałem go do TXL. Na szczęście Drennan rozwiązał mój dylemat, bo między Dragonem a Trabucco trudno byłoby wybrać.