Autor Wątek: Rod pod czy tripod?  (Przeczytany 2853 razy)

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Rod pod czy tripod?
« dnia: 11.07.2016, 09:48 »
Cześć od dawna zastanawiałem się nad kupnem rod poda lub tripoda jednak do dzisiaj nie wiem które stanowisku byłoby lepsze, bardziej komfortowe i stabilne. Czekam na Wasze opinie i spostrzeżenia.
Wojtek

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Rod pod czy tripod?
« Odpowiedź #1 dnia: 11.07.2016, 09:56 »
Rod pod bardziej stabilny (o ile nie kupisz badziewia) bo ma 4 punkty podparcia. Tripod trochę mniej stabilny z racji mniejszej ilości podór ale jak się prawidłowo rozstawi i zakotwi w podłożu (można wcisnąć nóżki z ziemię) to też jest stabilny. Na pewno tripod nie może być lekki (mój jrc ma ok 4 kg i już jest w miarę stabilny). Na plus dla tripoda - szybciej się rozstawia i składa.
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Rod pod czy tripod?
« Odpowiedź #2 dnia: 11.07.2016, 10:14 »
Dokładnie jak napisał yarousseau , tripod niby szybciej się rozkłada ale czy te 3-5 min. nas zbawi ? Miałem tripoda mam rod poda. Przy większym wietrze trzeba tripoda kotwiczyć lub wieszać jakieś wiaderka z wodą.
Nie kupuj najtańszych bo to chłam zaraz jakiś gwint się zerwie lub nakrętka albo motylek pęknie.
Jeszcze musisz wiedzieć gdzie i jak będziesz łowił, bo nie każdy ma możliwość ustawienia wędzisk pionowo oraz są różne długości nóg.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać