Przymierzam się do zakupu kołowrotka do feedera. Będę go używał na komercjach oraz rzekach o dużym uciągu, rzadziej na wodach PZW. Będzie mi służył raczej do połowu większych ryb (1 kg+) na koszyczki do 80 g + zanęta. Na oku mam 2 modele:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/ryobi/6087-ryobi-ecusima-4000.html
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/trabucco/17209-trabucco-qosmio-feeder-4000.html
Mieliście styczność z tymi kręciołami? Może polecicie coś innego w cenie do 200zł?
Ecusima raczej za mała, musiałbyś (jeśli już) skusić się na większy model ,następny jest 6000 i z kolei raczej zbyt potężny.
Trabucco jest dość słaby,co widać też na 1-wszy rzut oka , mam na myśli stosunek wielkości szpuli i rotora do napędu.
Osobiście wybrałbym "wielkościowo" coś, co waży między 400 a 500g . Dużo to ,czy mało, nie wiem. Ale cięższy koszyczek, do tego nurt,więc lepiej by młynek był mocniejszy.
Jeśli miałoby to być coś z wolnym biegiem ,to faktycznie Baitrunner ST może podejść,prócz niego:
-Okuma Travertine/Tactic (bardziej obstawiałbym Travertine).
-Daiwa Black Widow (nie jest to jakiś szał,ale mieści się budżecie,a sporo osób kręci już nimi ładnych parę lat,więc...).
-Spro Freeliner XR (lub XS-czasem zdarza się w niskiej cenie)/Black - nie są to modele zbyt popularne,ale w takiej kategorii cenowej dość ciekawa opcja.
-Fox Eos
-Anaconda Xcovery(dość ciekawa opcja w tej cenie,bo ma ślimakowy posuw).
Z przednio-hamulcowych:
- Ryobi Arctica - często można dostać w dość okazyjnej cenie 200-230zł (korpus alu)
- Daiwa Procaster/Revros/Ninja/Megaforce - mają ze sobą więcej wspólnego niż mogłoby się wydawać, tak czy inaczej różnią się ilością łożysk i przełożeniem, trwałość...hmmm...zapewne prędzej czy później złapią trochę luzów.
- Daiwa Legalis (niedawno widziałem wlk 4000 za 199zł , zwykle są droższe-od 300zł) - niepodważalny atut to aluminiowy korpus!
- Spro Custom/Cresta Match&Feeder - napędowo zbliżone do Passiona,dość ciekawe opcje jeśli chodzi o wielkość/masę ,są to jednak dość nowe konstrukcje i ciężko jednoznacznie powiedzieć jak zareagują w perspektywie czasu i ciężkiej pracy,w każdym razie znam paru nabywców i są zadowoleni,zwłaszcza chwalą stosunek cena/jakość.