Autor Wątek: Podest wędkarski DECATHLON - czy warto ?  (Przeczytany 22797 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Podest wędkarski DECATHLON - czy warto ?
« Odpowiedź #15 dnia: 12.01.2015, 14:53 »
Maniek nie chcę generalizować,ale dla zwykłych użytkowników nie robi różnicy czy kij waży 200 czy 230 gram,bo mając do czynienia tylko ze szklakiem lub kompozytem zwykły węglowy np. jaxon czy york to skok ewolucyjny jak przejście z elektrona radzieckiego na plazmę lub led,a czy to będzie hd czy nie to już nie ważne. Po co komu telewizor full hd 50" w dwu metrowym pokoju,to jest przerost formy nad treścią. To samo dotyczy wędkarstwa. Są pewne granice po przekroczeniu których nasze umiejętności i wiedza nie są w stanie wykorzystać owych super właściwości sprzętu. Lans który miałem na myśli dotyczy szczególnie młodych zawodników nie koniecznie wiekiem i tych wirtualnych,którzy rzadko wychodzą z domu od komputera .
Też jestem zwolennikiem kupowania raz,a dobrze,bo tylko bogatego stać na kupowanie dwa razy,ale kupuje też chińszczyznę jak wiem jak ją mogę w 100% wykorzystać. Np.podajniki do methody firmy Browning po małej adaptacji jak wycięcie środkowego żeberka i zamianie kretlika na łącznik Drennana do szybkiej wymiany przyponów niczym nie ustępuje np. Prestonowi czy Drennanowi, a cena o połowę mniejsza i szczególnie jak liczymy się z utratą to po co przepłacać. Foremkę też możemy poprawić i nie jest gorsza od tych w/w firm. Mam i te firmowe tylko na te łowiska na których łapałem w zeszłym sezonie ich szkoda. Wiem,że nie można oszczędzać na żyłce czy haczykach,ale już hamulec w kołowrotku jest mniej istotny. Pokazuje to angielska szkoła.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 12.01.2015, 15:50 »
Elvis nie przesadzaj :) Akurat Browning ustępuje Drennanowi i Prestonowi i to mocno - chociażby tym, że nie masz wyboru wielkości, różnicy gramatur (a to ważne jał łowi sie pod wyspą) i sam podajnik nie nabiera tyle towaru ile powinien. Sam łowiłem tymi podajnikami Avanti i wiem jak ajest różnica.

Co do kosza - ja za wszystko zapłaciłem 360 funtów z akcesoriami. Ale kosz to Mercedes - i nie mam zamiar sie przesiadac przez długie lata. Jeżeli uzywac go będe 10 lat (nier widze potrzeby zamiany na coś innego, olewam modę ;) ) - to wyjdzie mi, że mam sprzęt za który płacę 36 funtów za rok. A jest tutaj wszystko. Ktoś kupujący kosz za 70 funtów - wyda pieniądze za coś z czego nigdy nie skorzysta porządnie, będzie się denerwował. I kupował ponownie - i relatywnie wyda dwa razy więcej pieniędzy. Tak więc w pewnych wypadkach warto pomyśleć o inwestycji. Tym bardziej jak się ma rodzinę! ;)

O ile wędka, kołowrotek, czy torba to 'małe' piwo - to kosz lub wygodne siedzisko, rzeczy typu parasol czy namiot, tyczka - warto kupowac raz a dobrze. Pomyślałbym nawet o zakupie ratalnym - rozłożenie dużej kwoty na małe miesięczne płatności tak nie 'boli'. Nie piszę tego bo namawiam kogoś do zakupienia czegoś - ja po prostu stosowałem półśrodki - i wydałem na to masę kasy tak naprawdę. Kilka foteli, kilka wózków, kilka namiotów, kilka parasoli - tyle mam tego bo próbowałem 'oszczędzać'.

Co do samego łowienia to mój znajomy  na wspólnych sesjach, wędkując w ten sposób co ja, miał gorsze wyniki. Jak dla nie przegrywał juz samą organizacja łowiska - kosz dawał mi ogromną przewagę i komfort - on zaś uzywał taniego fotela, podpórek karpiowych zamiast podpórek feederowych... Niby małe różnice a jednak. Dlatego są rzeczy gdzie nie warto ryzykować i kupować byle czego.

W innych przypadkach się z Toba zgadzam. ;)
Lucjan

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12.01.2015, 16:27 »
Może faktycznie Browning ustępuje Prestonowi czy Drennanowi ale głównie ceną,bo jest przeszło  o połowę tańszy .   Co do wagi to są akurat różne ,a rozmiar faktycznie taki sam. Ale ogólnie też się z Tobą zgadzam.

Offline di-stefano

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #18 dnia: 12.01.2015, 22:55 »
Też zastanawiałem się nad kupnem fotela Prestona ale te śruby mnie zniechęciły. Posiadam wiele rzeczy Prestona (min wędki) i uważam je za dobrze przemyślane i dobrej jakości. Mam też problem z wyborem siedziska, czy to ma być fotel, czy seatbox. Sugerując się tym co napisał Luk, choć nie podjąłem jeszcze ostatecznej decyzji to najbliżej mi do :
https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Absolute/ABST17-Absolute-COMPACT  lub https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Absolute/ABST17-Absolute-COMPACT
Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mnie zachęcić lub zniechęcić do kupna któregoś z w/w siedzisk.
Pozdrawiam

Offline di-stefano

• Nowy użytkownik
  • *

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #20 dnia: 12.01.2015, 23:00 »
Jezeli chcesz lowic tyczka, to oprocz krzesla oda swietnie sie sprawdza.Ja osobiscie wybralbym absolute compact.

Jak widac na filmie nie wszedzie podnozek jest koniecznym akcesorium,zalezy od stanowisk na ktorych bedziemy lowic.Swietna kompaktowa alternatywa dla krzesel np.Koruma.

Offline di-stefano

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 12.01.2015, 23:03 »
Dzięki za filmik już go widziałem, nie łowie na tyczkę tylko feederami i wagglerem

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 12.01.2015, 23:08 »
Jeśli kolega lubi też zaliczać nocne lub dłuższe wyprawy, to nie wiem czy cokolwiek zastąpi wygodny fotel z regulowanym oparciem!A jeśli jedynie sesje kilkugodzinne to można się zdecydować na którąś propozycję Prestona jeśli koszty nie są aż tak ważne!
Arek

Offline di-stefano

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 12.01.2015, 23:17 »
Kiedyś karpiowałem i wiele nocek spędzałem nad wodą, aktualnie to najczęściej kilkugodzinne wyprawy. W razie dłuższej zasiadki posiadam fotel karpiowy.

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #24 dnia: 13.01.2015, 10:31 »
Gozdawa dał promo na Oneboxa http://sklep-wedkarski-gozdawa.pl/siedzisko-onbox-x4s-seatbox.html
Ciekawe czy też poniszczony  8)

Offline Myszon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #25 dnia: 27.07.2015, 11:18 »
Mam kosz caperlana id poczatku sezonu. Moja waga tj. 90kg wymusiła poniekąd wymiane 2 kostek koszt około 17 zł. Ogólnie  kosz spełnia swoje zadanie conajmniej przyzwoicie

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline Dzidek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #26 dnia: 27.07.2015, 11:43 »
Ja też zastanawiam się nad kupnem fotela do feedera firmy Caperlan co o tym myślicie https://www.decathlon.pl/csb-feeder-adjust--id_8318577.html

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 27.07.2015, 13:43 »
wygląda fajnie...

Offline pankowaty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #28 dnia: 27.07.2015, 13:47 »
Ja już zamówiłem, przyjdzie mi w tym tygodniu. Po weekendzie będę wiedział, jak się sprawdza.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 27.07.2015, 13:52 »
Ja też zastanawiam się nad kupnem fotela do feedera firmy Caperlan co o tym myślicie https://www.decathlon.pl/csb-feeder-adjust--id_8318577.html
Nie widzę powodu by się nie sprawdził! Jeśli nie podpórki, to jako fotel z wygodnym stoliczkiem!!
Arek