xt sw sensor - to stosunkowo nowy kij i niewiele jest opinii, o solidnych recenzjach nie wspominając.
Precission picker - ma super dobre opinie. Było o nim sporo na naszym forum - poczytaj! Ma super akcję. Chciałem go sobie kupić, ale jedyna rzecz która mnie zraża do niego to słabej jakość guma na górnej części rękojeści (przejedź po niej czymś ostrym, albo chociaż paznokciem...) oraz skandalicznie cienka warstwa korka (a w zasadzie okleiny korkowej) na rękojeści. Ale generalnie to super kij!
Wspomniany powyżej Windcast to super kij, ale w mojej ocenie do stosunkowo małych ryb które chcesz poławiać na metodę - on nie zapracuje zbyt głęboko. Windcast zaczyna pracować głębiej pod trochę większymi rybami. Pytanie jakiej akcji oczekujesz? Ja do metody polecam kije głębiej pracujące. Uwzględniając ryby które chcesz łowić w mojej ocenie Widncast nie jest najlepszym wyborem, choć generalnie to extra kijek. Trabucco Precission o wiele głębiej pracuje.
Co ci tu jeszcze można polecić... Choć nie lubię Mikado to Black Draft zbiera pozytywne oceny, choć ja nie mogę się do niego przekonać. No i perfidnie często wypadają "porcelanki" z przelotek. Jest też Mikado Tsubane - niższa półka Mikado, ale ładnie, głębiej pracuje od Black Drafta. Na temat wypadających przelotek nic nie słyszałem w tym modelu

Shimano Aernos - ludzie chwalą. Dla mnie do metody jest za sztywny. Natomiast bardzo mi się podobał Shimano Nexave CX - szkoda, że już tak trudno dostępny...
Ogólnie sam rozważam zakup kolejnego pickera w tej długości - cały czas czekam na Drennan Ultralight Mini Feeder 9ft 10ft - niestety cena w PLN może być ok. 500/600zł co trochę studzi moje zapały. Poza tym ma być dostępna w PL dopiero jesienią. Rozważam też Browninga COMMERCIAL KING2 WAND XL 2.70 - ale ma mało opinii. Chyba jednak ten zakup przełożę na przyszły rok - może producenci coś nowego nam pokażą.