Autor Wątek: Feeder z dużymi przelotkami do łowienia plecionką  (Przeczytany 15197 razy)

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
Odp: Feeder z dużymi przelotkami do łowienia plecionką
« Odpowiedź #30 dnia: 08.08.2016, 11:54 »
Ja mierzę odległość z nawoju kołowrotka. U mnie nawój to 104cm. Wystarczy pomnożyć przez ilość obrotów korbki przy ściąganiu i wynik jest wystarczająco wiarygodny. Co do oceniania odległości na oko to rzeczywiście łatwo się pomylić. Ostatnio nad wodą odwiedził mnie kolega. Nie wędkuje, ale codziennie przez 8h pływa "służbowo" po tej wodzie. Wyczucie więc powinno być. Obserwując moje rzuty stwierdził, że to będzie jakieś 100m tymczasem miałem wtedy na klipie odmierzone równe 50m...

Offline Darson82

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 20.08.2016, 15:54 »
Nie wiem nic o wędkach jakie przedstawiłeś, nie miałem ich w rękach wiec się nie wypowiadam, sam szukam mocnego feedera na Wisłę, do zastosowania z grubymi żyłkami, co się z tym wiąże posiadającym duże przelotki    w tym chyba co najważniejsze szczytowe. Od pewnego czasu mój typ to cormoran speciland,  wyrzut od 150 do 230 g. http://allegro.pl/wedka-cormoran-speciland-feeder-3-60-230g-odsmok24-i6015121144.html  Szukam modelu długości 4,20 cm, 230 g,  czytałem że taki występuje.

To ja dodam coś od siebie jeśli chodzi o wędkę Cormorana. Zachęcony opiniami o tym feederze zakupiłem go na znanym portalu ze sklepu w Łomiankach.
Mój kijek ma 3,9m i jest do 150g. Po otrzymaniu paczki postanowiłem złożyć kijek i pomachać nim na sucho. Do tego momentu nie zauważyłem żadnych niepokojących rzeczy. Niestety w trakcie "testu" zauważyłem, że coś niedobrego dzieje się w szczytowej części w którą wkłada się wymienne szczytówki. Po bliższych oględzinach okazało się, że blank po prostu rozpada się w oczach...
https://zapodaj.net/59c1a30f424c2.jpg.html

Wędkę zareklamowałem i nie bez problemów udało mi się dostać nową (taką samą). Spodziewałem się, że być może wędka doszła do mnie już z jakąś wadą, którą się ujawniła u mnie.....ale niestety popełniłem błąd bo zamiast gotówki wybrałem wymianę. Kilka dni temu dotarła do mnie nowa wędką, którą zabrałem na ryby. I możecie mi wierzyć lub nie ale w czasie ściągania zestawu (pod prąd i zielskiem na koszyku) wędka po prostu złamała się praktycznie w tym samym miejscu.... >:O
Nie wiem z czego jest zrobiona ta wędka ale widać, że jest to bubel i szmelc jakich mało. Nie wiem co teraz zrobię bo nie wiem czy ten sprzedawca w ogóle znowu będzie chciał uznać mi reklamację. Niemniej przestrzegam wszystkich przed kupnem tego modelu.

https://zapodaj.net/9f4db4885a900.jpg.html

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 20.08.2016, 16:23 »
Na pierwszym zdjęciu wygląda to tak, jakby ktoś na nią np. nadepną. Ten fragment blanku jest zmiażdżony.  Może partia wędek gdzieś leżała i np. coś na nią najechało?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Darson82

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 20.08.2016, 17:20 »
Na pierwszym zdjęciu wygląda to tak, jakby ktoś na nią np. nadepną. Ten fragment blanku jest zmiażdżony.  Może partia wędek gdzieś leżała i np. coś na nią najechało?

Też tak myślałem.... ale nie 2 razy pod rząd :/ na tym pękniętym blanku widzę teraz bardzo wyraźnie jak cienki on jest. To po prostu nie ma prawa bezproblemowo ciskać koszykami do 150g. Mam porównanie z innymi moimi feederami i po prostu to jest zbyt cienkie żeby bezpiecznie łowić.... Już nawet zacząłem myśleć, że ten pękający fragment wędki jest z jakiejś innej partii( np. wybrakowanej), ale tak raczej nie jest.

Nic to...zapewne w normalnym kraju i tym przypadku sprzedawca bez zająknięcia przyjąłby reklamowany towar. Ale w Polsce to pewnie mam w plecy tą kasę. No nic, pomyślę jeszcze.

pzdr

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #34 dnia: 20.08.2016, 17:47 »

To ja dodam coś od siebie jeśli chodzi o wędkę Cormorana. Zachęcony opiniami o tym feederze zakupiłem go na znanym portalu ze sklepu w Łomiankach.
Mój kijek ma 3,9m i jest do 150g. Po otrzymaniu paczki postanowiłem złożyć kijek i pomachać nim na sucho. Do tego momentu nie zauważyłem żadnych niepokojących rzeczy. Niestety w trakcie "testu" zauważyłem, że coś niedobrego dzieje się w szczytowej części w którą wkłada się wymienne szczytówki. Po bliższych oględzinach okazało się, że blank po prostu rozpada się w oczach...

Wędkę zareklamowałem i nie bez problemów udało mi się dostać nową (taką samą). Spodziewałem się, że być może wędka doszła do mnie już z jakąś wadą, którą się ujawniła u mnie.....ale niestety popełniłem błąd bo zamiast gotówki wybrałem wymianę. Kilka dni temu dotarła do mnie nowa wędką, którą zabrałem na ryby. I możecie mi wierzyć lub nie ale w czasie ściągania zestawu (pod prąd i zielskiem na koszyku) wędka po prostu złamała się praktycznie w tym samym miejscu.... >:O
Nie wiem z czego jest zrobiona ta wędka ale widać, że jest to bubel i szmelc jakich mało. Nie wiem co teraz zrobię bo nie wiem czy ten sprzedawca w ogóle znowu będzie chciał uznać mi reklamację. Niemniej przestrzegam wszystkich przed kupnem tego modelu.

Pokaż zdjęcia sprzedawcy.
Fotka wcześniejszej wędki z widoczną "skazą" ,która była powodem wymiany, chyba potwierdza aktualne zdarzenie.
2 razy coś nie tak, w tym samym miejscu,to jak dla mnie "dziwny zbieg okoliczności" :-\
Jeśli sprzedawca będzie miał jakieś obiekcje,to dla mnie mało rozumny człowiek i warto odezwać się do producenta czy dystrybutora przedstawiając sytuację.
Gdy jednak zauważy problem,poproś o zwrot pieniędzy lub zaproponuj wymianę na inny sprzęt,na inny patyk itd.
Jestem dobrej myśli.
Tak czy inaczej lepiej spróbować coś wskórać niż godzić się ze stratą.
Czesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #35 dnia: 20.08.2016, 18:10 »
Należy przy tym pamiętać, że sprzedawca też człowiek i na swoim sklepie chce zarobić na rodzinę. A cwaniaczków nie brakuje, co złamali wędkę drzwiami w aucie i reklamują, że im się sama złamała.
Najlepiej tę sprawę rozwiązać wspólnie z serwisem Cormorana chyba...
Krwawy Michał

Offline meteo76

• Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 20.08.2016, 18:37 »
Nie wiem nic o wędkach jakie przedstawiłeś, nie miałem ich w rękach wiec się nie wypowiadam, sam szukam mocnego feedera na Wisłę, do zastosowania z grubymi żyłkami, co się z tym wiąże posiadającym duże przelotki    w tym chyba co najważniejsze szczytowe. Od pewnego czasu mój typ to cormoran speciland,  wyrzut od 150 do 230 g. http://allegro.pl/wedka-cormoran-speciland-feeder-3-60-230g-odsmok24-i6015121144.html  Szukam modelu długości 4,20 cm, 230 g,  czytałem że taki występuje.

mam tak samo z moim tylko ja mam model o cw 120 g
dostałem go od żony na urodziny i jakoś nie miałem okazji na niego łowić więc przeleżał od sierpnia do wiosny następnego roku pierwszy wyjazd i podczas zarzutu dokładnie w tym samym miejscu pękł, więc ja do sklepu reklamacja itd, po miesiącu nowy kijek w domu pierwszy wyjazd na ryby i to samo, gwarancja już przepadła więc dałem go do kolesia który naprawia wędki i powiedział mi że nie da się tego naprawić bo fabrycznie w miejscu gdzie jest dawana omotka jest zbyt mocno ściśnięte i jest on w tym miejscu owalny więc żadne naprawy nie pomogą bo będzie on pękał ciut poniżej
a ja na początku myślałem że żona go przeklęła bo zbyt często mnie nie ma w domu ;)
Wojtek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #37 dnia: 20.08.2016, 18:50 »
Reklamujcie!

Sprzedawca ma zawsze utopioną kasę w towarze. Cormoran uzna mu to, bo nie widzę aby było inaczej, jeżeli pęknięcia są w tym samym miejscu, to aż wstyd, ze firma nie wycofuje takiej partii, o ile jest jak mówicie z grubością blanku. Tak więc nowy kij przyjdzie i będzie po problemie, trzeba tylko na niego poczekać.
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #38 dnia: 20.08.2016, 18:57 »
Sęk w tym, że tam chyba cała partia jest zje...ana. Powinni to wycofać ze sklepów. W Lidlach i innych Carefourach czasem robią takie akcje, jak się zorientują, że jakiś sprzęt jest wadliwy.
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #39 dnia: 21.08.2016, 08:58 »
Wtedy firma powinna dać inny model w zamian lub zwracać szybko kasę. Jeżeli czegoś takiego nie robią i siedzą cicho, to wielki - dla Cormorana!
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #40 dnia: 21.08.2016, 10:10 »
Cormoran jak dla mnie teraz to dolna półka sprzętu wędkarskiego. Stare sponingi seria coramid carbon to majstersztyk ale firma się gdzieś pogubila niestety....

Offline marian190975

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 22.08.2016, 21:14 »
Dzięki Panie :beg: za forum bo już prawie stałem się "szczęśliwym" posiadaczem tego modelu. 

Offline Darson82

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 25.08.2016, 23:48 »
Cóż, dzięki moi mili za porady. Zgłosiłem problem sprzedającemu lecz ten następnego dnia roboczego wziął urlop do któregoś tam września... Cóż, chyba pora rozglądać się za nowym feederem, byle z dużymi przelotkami :)

Offline MaciejK

• Reputacja: 41
« Odpowiedź #43 dnia: 26.08.2016, 13:46 »
A może obejrzałbyś sprzęt Anacondy? Mam dwa feedery z serii Pro-T, pałowate, ale mają powiększone przelotki na szczytówce. Dadzą radę,  z tym że jak większość feederów na rynku mają stosunkowo małe przelotki wejściowe - tj. od strony kołowrotka. Z plecionką problem jest mniejszy, bo ona inaczej układa się podczas schodzenia ze szpuli, ale problem jest, niespecjalnie pomaga zwiększanie rozmiaru kołowrotka. Najlepiej byłoby przezbroić tę pierwszą, ew drugą przelotkę, założyć coś większego, ew. na wyższej stopce. Tylko że po czymś takim jest po gwarancji. Ja pod łowienie "long range" z plecionką wybrałbym delikatniejsze karpiówki.

Offline Jumperradom

• Reputacja: 14
« Odpowiedź #44 dnia: 05.12.2016, 14:53 »
Witam kolegów
Mam ten sam problem, a dokładnie jest ich dwa, ponieważ w moim przypadku jest to dwie wędki, własnie Cormorana, które rozsypały się w tej samej wspomnianej przez kolegów części . I tu jest moje pytanie , czy idzie gdzieś dokupić to cześć, dodam że wędziska są po gwarancji i nie wchodzi w grę reklamacja. Byłbym wdzięczny za namiary.
Tomek