Autor Wątek: Taktyka nęcenia leszczy w rzece  (Przeczytany 32307 razy)

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
Odp: Taktyka nęcenia leszczy w rzece
« Odpowiedź #45 dnia: 17.09.2016, 22:28 »
Nie powiem, podjarałem się trochę  filmikami Luka z rzecznymi leszczami na pellet. Ja dam mu jeszcze 2 szansy w tym roku, pokończę wszystkie zaczęte paczki. I wtedy zobaczę, czy robić dalsze zapasy na przyszły sezon. Do tej pory pellet to dla mnie jak na razie tylko woda stojąca.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 17.09.2016, 22:31 »
Każdy kowalem swego losu.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jędrekk

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • C&R
« Odpowiedź #47 dnia: 18.09.2016, 11:29 »
Dzięki za odpowiedź. Jest parę powodów dla których chcę trochę poeksperymentować z gliną. Po pierwsze chcę ograniczyć do minimum podawanie sypkiej zanęty ze względu na drobnice. Glina będzie mocno smużyć, owszem, ale nie ma żadnego smaku i wartości kalorycznej więc pomyślałem że nie będzie wabić drobnicy. Drugi powód to taki, że jak próbowałem robić tak jak napisałeś, to towar się czasem klinował w koszyku i wracał na brzeg. Może to kwestia budowy koszyka, z tego co widziałem Ty używasz koszyki z tworzywa sztucznego, takie gładkie. Ja używam standardowego druciaka i towar nie zawsze chce wypaść.

Plastikowy koszyk czy metalowy raczej większego znaczenia nie ma, to że zanęta nie opuszcza całkowicie twojego koszyczka, to błąd w jej przygotowaniu, przemoczona staje się jak kamień i przestaje pracować, zalega w koszyku, lub za mocno przelana melasą lub inną substancją klejącą daje taki efekt.

Pisząc, że towar się klinował w koszyku miałem na myśli gruby towar (pellet) a nie zanętę którą zaklejałem z obu stron. Pellet pęczniał i klinował się w otworkach druciaka. Mogę się tylko domyślać że z gładkim koszykiem byłoby inaczej.

Kamil - dobry test, szkoda że na drugiej wyprawie nie miałeś pelletu, ciekawe czy by zadziałał. Podając taką ilość mięsa w drugim przypadku zdziwiłbym się gdybyś nie miał dobrego wyniku. Trafiłeś w dziesiątkę ze składem. Szkoda tylko że tak dużo roboty w przygotowaniu tego wszystkiego. Ja jestem z natury leniwy i dlatego  tak zaciekawił mnie sposób z pelletem w PVA, który jest dużo prostszy i chyba tańszy. 10 kiełbasek PVA robię przed TV w domu, a nad wodą tylko rozrabiam method mix ze spożywką w ilościach raczej śmiesznych. Wyniki nie są powalające ale 2 ostatnie wypady były raczej udane jak na moje standardy.

Offline KaZuYa88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #48 dnia: 18.09.2016, 12:58 »
Łowię na Odrze 2 lata i ciągle się uczę , ale w tym roku kolegów biłem na głowę  4 wyjazdy około 100 sztuk leszcza , może nie wielkie łopaty , ale Zawsze coś ... Stosowałem zanęte Sonu MMM+ tańszą  , pellety , fluo do tego troszkę pinki i grubego  to wszystko ładowałem do zwykłego koszyczka bez żadnej gliny i kul ... Nęciłem tylko to co w koszyczku ...Wcześniej męczyłem się z gliną rózne zanęty , konsystencje kul ... Ręce odpadały od przecierania a wyniki kiepskie , może ja coś robilem żle nie wiem ...
PW Niby wszystko pięknie super  , ale wlaśnie teraz chcę potestować i nęcić groch, kuku, pellet 6,8,10 mm. Forumowy kolega Artur Kraśnicki ładnie ostatnio połowił właśnie tym sposobem ... Tylko teraz jakiś pellecik , który zainteresuje Odrzańskie Łopaty , może ktoś poleci jakiś nie drogi a warty uwagi ...

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #49 dnia: 18.09.2016, 13:29 »
Skład składem ale chyba tutaj i miejsce odegrało dużą rolę . Co roku jesienią w okolicach tego płytkiego odcinka robię wyniki. Wszyscy siadają teraz na głębszych rynnach a ja mam przynajmniej luźno. U mnie też pellet się klinował dlatego trzeba napełniac koszyk z dużym luzem w środku i musi on być już odpowiednio wcześniej namoczony. Glinę i zanęte przygotowywuję zazwyczaj w domu parę godz przed wyjazdem . Glina z zanętą wcale tak drogo mi już nie wychodzi jak kiedyś. Glinę kupiłem z olx po 1 zł za kg, zanęty z promocji , melasa tez z olx , żwirek sitko i na żwirówkę polną. Na przyszły rok muszę opatentować tylko jakiś pojemnik do produkcji białego grubego i do przodu. Będzie trzeba się skupić bardziej na budowie zestawu. Dochodzą do mnie już słuchy, że zaczynają gryźć pomału prosiaczki pow 3 kg. A z pelletem tak jak wspominałem muszę się jeszcze dużo nauczyć.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #50 dnia: 18.09.2016, 14:46 »
Łowię na Odrze 2 lata i ciągle się uczę , ale w tym roku kolegów biłem na głowę  4 wyjazdy około 100 sztuk leszcza , może nie wielkie łopaty , ale Zawsze coś ... Stosowałem zanęte Sonu MMM+ tańszą  , pellety , fluo do tego troszkę pinki i grubego  to wszystko ładowałem do zwykłego koszyczka bez żadnej gliny i kul ... Nęciłem tylko to co w koszyczku ...Wcześniej męczyłem się z gliną rózne zanęty , konsystencje kul ... Ręce odpadały od przecierania a wyniki kiepskie , może ja coś robilem żle nie wiem ...
PW Niby wszystko pięknie super  , ale wlaśnie teraz chcę po testować i nęcić groch , kuku , pellet 6,8,10mm Forumowy kolega Artur Kraśnicki ładnie ostatnio połowił właśnie tym sposobem ... Tylko teraz jakiś pellecik , który zainteresuje Odrzańskie Łopaty , może ktoś poleci jakiś nie drogi a warty uwagi ...
Teraz byłem na nocce i używałem pelletu nie dawałem na noc żadnych kul zanetowymi tylko wystrzeliwalem go z procy zapach wanilia
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline KaZuYa88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #51 dnia: 18.09.2016, 15:14 »
PW Niby wszystko pięknie super  , ale wlaśnie teraz chcę po testować i nęcić groch , kuku , pellet 6,8,10mm Forumowy kolega Artur Kraśnicki ładnie ostatnio połowił właśnie tym sposobem ... Tylko teraz jakiś pellecik , który zainteresuje Odrzańskie Łopaty , może ktoś poleci jakiś nie drogi a warty uwagi ...
Teraz byłem na nocce i używałem pelletu nie dawałem na noc żadnych kul zanetowymi tylko wystrzeliwalem go z procy zapach wanilia

Arturze  jak nie tajemnica to gdzie nęcisz z prądem czy pod prąd ... Między główkami (klatka) ?  i co na to nurt  nie wyniesie pelletu i kuku  w cholerę?

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 18.09.2016, 16:01 »

Arturze  jak nie tajemnica to gdzie nęcisz z prądem czy pod prąd ... Między główkami (klatka) ?  i co na to nurt  nie wyniesie pelletu i kuku  w cholerę?
Na noc nęcę w klatkę żeby nie wyniosło.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 18.09.2016, 16:33 »

To nie pellet tylko granulat. Bądżmy precyzyjni.

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 18.09.2016, 17:58 »
Bądźmy precyzyjni każdy pellet to granulat :D :P
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 18.09.2016, 18:17 »
Dobrze powiedziane :)
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #56 dnia: 19.09.2016, 00:54 »

W wędkarstwie pelletem określamy ekstrudowany produkt, zaś granulatem ten w postaci dłuższych wałeczków. Ekstrudat oznacza się o wiele większą trwałością i bardziej równymi kształtami, są to typowe baryłki. Ma dłuższy czas rozpuszczania, można nim lepiej nęcić, zwłaszcza z procy, używać w podajnikach do Metody. Lepiej tonie i trzyma się dna - na rzekach. Granulat rozpuszcza się o wiele szybciej, z racji kształtu trudno nim nęcić procą, używać w gruncie w pellet feederach, Metodzie. Służy do robienia dywanów zanętowych głównie.

Warto rozróżniać obydwa te typy, jeden i drugi jest pelletem, ale ekstrudaty są o wiele lepsze i skuteczniejsze, jak i droższe.

Oto przykłąd granulatu:

Oto ekstrudat:
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 19.09.2016, 10:00 »
Dokładnie. Ekstrudy robione są pod ciśnieniem. 140-160'C później jest to schłodzone.  Granulat to papka obrabiana w temp. około 300'C jak odparuje jest momentalnie schładzana. Dlatego robiony pod ciśnieniem pellet jest równy, a granulat chropowaty.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #58 dnia: 09.10.2016, 17:27 »
Dzisiaj kolejna nocka na Narwi zaliczona. To co tam widziałem dzisiaj to był amok żerowania leszczy . Praktycznie cały brzeg łowił. Najlepsi dociągali do 30 szt ( 1-1,5 kg ) w przeciągu paru godzin . Ja na leszcza nastawiłem się w nocy czego efektem były 2 szt. Prawdziwy koncert zaczął się rano prawie równocześnie na wszystkich stanowiskach. Ja odpuściłem sobie w tym czasie feederowanie i  pływałem pontonem za szczupłym i sandaczem, w między czasie obserwując  wszystkich na odkrytym brzegu. Dzisiejszy dzień poświęciłem też echosondzie i nauce obsługi nią. I tak podczas pływania zauważyłem :
- leszcze brały zarówno na płytkiej i jak głębszej wodzie
- brania następowały średnio co ok 5 - 20 minut u tych najlepiej łowiących i ok godz u tych "wolniejszych"
- pomimo przyboru wszyscy rzucali jak najdalej
- hałas w niczym nie przeszadzał

Po pływaniu zrobiłem rekonensas po  stanowiskach i zauważyłem lub dowiedziałem sie:
- ci co łowili najwięcej używali uwaga czerwonego pieczywka , zawsze skuteczniejsze było żółte tak zgodnie twierdzili ale taki był dzień że ryba chciała odmiany
- zapachy do zanęt ci co najwięcej łowili jechali na bardzo słodko i owocowo - zanętę dopali w czasie łowienia i co jakiś czas zmieniali aromat jak dłuższy czas nie było brań
- przypony od 70 cm
- dużo pinki w zanęcie
- nikt nie nęcił kulami z ręki

Dzień leszcza

Offline wkz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 09.10.2016, 17:41 »
Pływając ze spinem również zauważyłem dzisiaj i wczoraj na dwóch różnych jeziorach dużą aktywność leszczy, były spławy i dużo bąblowania.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka