Autor Wątek: Sport-Fishing.pl  (Przeczytany 22295 razy)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Sport-Fishing.pl
« Odpowiedź #30 dnia: 11.03.2025, 15:42 »
Tak

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #31 dnia: 11.03.2025, 15:45 »
Tak
Skoro zamknął sklep (firmę) to jak niby ma to zrobić? Czy ja czegoś nie rozumiem?
Miałem taki przypadek ze sprzętem komputerowym, napisałem do producenta, który kazał odesłać do dystrybutora sprzętu na polskę i wszsytko poszło gładko, chociaż na początku dystrybutor mi napisał, że sprzęt był kupiony w innym sklepie, ale wyjasniłem co i jak.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #32 dnia: 11.03.2025, 16:15 »
Czego nie rozumiesz? Przecież ponosisz odpowiedzialność za swoje zobowiązania w trakcie prowadzonej działalności gospodarczej nawet po jej likwidacji. W przypadku np. jednoosobowej działalności gospodarczej, to odpowiadasz za te zobowiązania nawet całym swoim majątkiem. Jeżeli zostały spełnione warunki rękojmi, bądź gwarancji (w tym drugim przypadku jeżeli gwarantem był sprzedawca, a nie producent) i zostały zachowane właściwe terminy, to takie zobowiązanie nadal istnieje. Nie znika ono magicznie z chwilą likwidacji sklepu, bo gdyby było inaczej, to już dziś miałbyś w Polsce tysiące sklepów handlujących de facto totalnym złomem, które stosowałyby niskie ceny kusząc tym samym konsumentów, a potem po kilku miesiącach i sprzedaniu całego "złomu" likwidowałyby się na potęgę. Producenci byliby zachwyceni handlem w takim kraju, gdyby musieli wówczas ponosić odpowiedzialność :)   BTW w swojej sprawie mogłeś skorzystać z gwarancji wystawionej przez producenta.