Autor Wątek: Jaka jest różnica pomiędzy Baitrunerem DL 4000 FA a FB?  (Przeczytany 8855 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jaka jest różnica pomiędzy Baitrunerem DL 4000 FA a FB?
« Odpowiedź #15 dnia: 31.08.2016, 16:10 »
jakoś nie mam przekonania do DAM, sentyment jest ale nie jestem pewien czy to takiej samej klasy sprzęt co w latach 90-tych, już z sentymentu naciąłem się na wędzisko Cormoran o czym pisałem w wątku o feederze z dużymi przelotkami
Kije Cormoran. Owszem , jeszcze można pałać sentymentem. Ale kołowrotki? Zawsze były wątpliwej jakości. To subiektywna opinia.
Arek

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 31.08.2016, 16:38 »
jakoś nie mam przekonania do DAM, sentyment jest ale nie jestem pewien czy to takiej samej klasy sprzęt co w latach 90-tych, już z sentymentu naciąłem się na wędzisko Cormoran o czym pisałem w wątku o feederze z dużymi przelotkami
Kije Cormoran. Owszem , jeszcze można pałać sentymentem. Ale kołowrotki? Zawsze były wątpliwej jakości. To subiektywna opinia.
nie naciąłem się na kołowrotek Cormorana tylko na kij i właśnie obawiam się że kołowrotki DAM to już nie to samo i nie chcę się naciąć jak w przypadku wędziska
poproszę o konkretne propozycje tylko poparte własnym doświadczeniem nie że ktoś słyszał itp. łowienie głownie rzeka Bug, Wieprz koszyki max ok 60 gr, co do ceny to kwestia drugorzędna, nie mam też parcia na markę
Wojtek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 31.08.2016, 16:45 »
Kołowrotka Dam, nie umiem osobiście polecić.Mam jedynie doświadczenia z początku lat 90tych. Ale co do wersji Calyber? Jest tu niezły opis naszych forumowych Ekspertów w temacie!
Cześka i Kamila. Jeśli to dla kolegi będzie mało? To już nie zrozumiem obiekcji.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 31.08.2016, 16:53 »
Panowie, nie wiem o jakich luzach mowa, ale moje DL-ki mają na koncie po kilkadziesiąt  dużych leszczy, brzan i kleni, zwijają zestawy ciężkie, często z nurtu. Żaden DAM im nie dorówna raczej. Są właśnie solidne, mają super hamulec, dobrze regulowany wolny bieg, są głośne przy wybieraniu żyłki. Póki co są idealne, pomimo ciężkich warunków służby u mnie.

Zapewniam, że delikatne to one nie są. To na razie w swojej klasie numer jeden, nie widzę lepszych, noże jakieś modele dwa razy droższe. Zakup DLa to naprawdę świetna lokata pieniędzy!
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 31.08.2016, 16:58 »

Ja też do DAMa nie mam przekonania,po dziś dzień,więc raczej nie ma nic niezwykłego w tym co piszesz ;)
Co do przeszłości ,firma trzymała lepszy poziom,i kilka modeli było naprawdę godnych uwagi,ale kilka....
Firmy nie zamierzam bronić,ale Calyberka tak.
Calyber trafił w moje ręce nieco przypadkowo,ale jak się mu przyjrzałem i rozebrałem,to zakupiłem też dla siebie.
To kawał mocnego młynka.Baitrunner z metalu,co się rzadko zdarza.Na dodatek nie jest specjalnie wielki (ok 450g) ani też drogi - 300-350zł regularna cena. Hamulec jest bardzo mocny i się nie zakleszcza,wolny bieg ma sporą regulację,mocy nie brakuje,dobrze układa żyłkę.Ma też swoje wady,ale tego nie da się uniknąć.W razie jakby co ,to odsyłam do recenzji.
Tak czy inaczej jest to swoisty rodzynek wśród badziewia DAM - ok sorki jak kogoś obrażam,ale niewiele dobrych produktów Dam aktualnie ma na rynku :/
Jeśli chodzi o Calybry to rzekomo Okuma maczała w tym palce,i wiele wskazuje na to,że tak było.

Co jeszcze spośród niezbyt wielkich baitrunnerów?

Ja widzę jeszcze Okumę Trio SRS Baitfeeder stosownej wielkości ,40?, 50?
Trochę nieprzyjemnie pracuje "na sucho",ale nie sugeruj się tym do końca,to mocny młynek,bardzo sztywny mimo dziwnej budowy,ma bdb hamulec,ogólnie dopracowana maszyna. Wytrzyma niejeden forsowny hol ,nurt i inne przeciążenia.

Pozostaje jeszcze Penn.
Slammer LL
Spinfisher LL
Dość nowy Fierce LL ,którego można nabyć w wielkości nawet 2500 ;)
Wszystko to metalowe mocne maszyny,stworzone do orki i katowania.Wiadomo,że to już nie ta jakość co niegdyś,ale tak można by rzec o niemal każdej firmie.

Jeśli lubisz Shimano to najlepszym kandydatem jest Baitrunner D (lub B) ,którego można dostać również w wielkości 4000,więc nie będzie potężną krową.
Baitrunner DL to w porządku młynek,ale jest taki bardziej "finezyjny". Stąd częste ,ciężkie łowienie,niekoniecznie mu służy ;)

Oczywiście nie musisz mnie słuchać,to tylko sugestie;) Każdy ma swoje "widzimisię".
Ja na rzekę brałbym coś co wytrzyma wiele i nie spowoduje frustracji nad wodą,albo żalu,że po roku są luzy,kłopoty z mocą,niepokojące sygnały..

Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 31.08.2016, 17:01 »
Panowie, nie wiem o jakich luzach mowa, ale moje DL-ki mają na koncie po kilkadziesiąt  dużych leszczy, brzan i kleni, zwijają zestawy ciężkie, często z nurtu. Żaden DAM im nie dorówna raczej. Są właśnie solidne, mają super hamulec, dobrze regulowany wolny bieg, są głośne przy wybieraniu żyłki. Póki co są idealne, pomimo ciężkich warunków służby u mnie.

Zapewniam, że delikatne to one nie są. To na razie w swojej klasie numer jeden, nie widzę lepszych, noże jakieś modele dwa razy droższe. Zakup DLa to naprawdę świetna lokata pieniędzy!

Na DL wiele złego nie powiem.Wiem jednakże,że już nieraz kasowałem w nich luzy i wymieniałem roklekotane łożyska.
Jest jeszcze bardzo istotna kwestia,która może wiele tłumaczyć. Zakup na polskim rynku i zakup na angielskim....
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 31.08.2016, 17:39 »
Panowie, nie wiem o jakich luzach mowa, ale moje DL-ki mają na koncie po kilkadziesiąt  dużych leszczy, brzan i kleni, zwijają zestawy ciężkie, często z nurtu. Żaden DAM im nie dorówna raczej.
Subiektywna i pochopna opinia Luk. Co do Dama? Niech Kamil da tobie pokręcić, ja go nie znam. Ale co do DL? (mam)
Myślę że Emcast(miałem) na rzekę, spokojnie bije go mocą przekładni na łeb.
Odsprzedałem, żałuję!
Arek

Offline meteo76

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 31.08.2016, 19:15 »
a Daiwa Ninja da rade? bo znalazłem, za 179 PLN model 4000, shimano exage 4000? za 299\pln
Wojtek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 31.08.2016, 20:10 »
Panowie, nie wiem o jakich luzach mowa, ale moje DL-ki mają na koncie po kilkadziesiąt  dużych leszczy, brzan i kleni, zwijają zestawy ciężkie, często z nurtu. Żaden DAM im nie dorówna raczej.
Subiektywna i pochopna opinia Luk. Co do Dama? Niech Kamil da tobie pokręcić, ja go nie znam. Ale co do DL? (mam)
Myślę że Emcast(miałem) na rzekę, spokojnie bije go mocą przekładni na łeb.
Odsprzedałem, żałuję!

Arek, nie jest pochopna. Kilka lat szukałem takich kręciołów. Skręcanie żyłki, kultura pracy, wygoda, moc, praca pod dużymi obciążeniami (rybami), trwałość, zasięg, rozmiary, wygląd - póki co w tym przedziale cenowym i klasie (kręcioł z wolnym biegiem 4000)  nie znalazłem lepszego młynka, a miałem ich już sporo. Nie wiem czego można chcieć więcej.

A Kamil dał mi do rąk tego Dama, pokręciłem nim. Wrażenie? Kołowrotek z poprzedniej epoki.

Jeżeli policzę sesje z zeszłego roku, to te DLki miały na koncie po około 30 brzan i kleni każdy, plus po kilkadziesiąt leszczy, do 4 kilogramów. Tak więc jeżeli prezentują się tak jak teraz, i nie ma w nich żadnych słabych punktów, to uważam je za super.

I jeszcze jedno. Niewiele kołowrotków ma tak dobry hamulec przedni , bardzo czuły. Jestem na to wyczulony, zwłaszcza przy brzanach, które wymagają długiego i uważnego holu. Taki Sonik na przykład ma  'normalnie' czuły hamulec, i muszę kontrolować rybę co chwila kręcąc i dopasowując jego ustawienie. Przy DLach jest to minimalne, hol jest pewny, i kij uzupełnia się idealnie z kołowrotkiem.

Niestety, ta konstrukcja jest tylko przy kręciołach 2500 i 4000. Z jakiegoś powodu większe modele mają już hamulec z tyłu, co mi totalnie nie odpowiada.

A Ninja? Meteo, radę da, ale nie ma wolnego biegu, i ma gorszy klip. Ale na wody stojące będzie OK. Ale na nocki bym go nie chciał...
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 31.08.2016, 20:17 »
Oby jak najlepiej, i jak najdłużej służyły tobie Lucek.Inaczej odbieramy widocznie , przynajmniej moc. I to Baardzo inaczej.
Kołowrotek to indywidualny wybór. Dla mnie ? DL, to fajna maszynka, ale nie , pod duże obciążenie i nurt.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 31.08.2016, 20:27 »
A dla mnie? Idealny - ale dostępny tylko w rozmiarze 4000, a na rzeki często trzeba 6000. Ten większy rozmiar jest lepszy do orki takimi 120 gramowymi koszykami, lepiej doważa mocniejsze kije, zwłaszcza karpiówki.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 31.08.2016, 20:30 »
A dla mnie? Idealny - ale dostępny tylko w rozmiarze 4000, a na rzeki często trzeba 6000. Ten większy rozmiar jest lepszy do orki takimi 120 gramowymi koszykami, lepiej doważa mocniejsze kije, zwłaszcza karpiówki.
Czemu nie podwiesisz Emcasta?
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 31.08.2016, 20:40 »
Mam Black Widow - nie pasuje mi całkowicie, to podobna chyba konstrukcja.

Teraz już mam ustalona raczej stajnię - para DL 4000, para Soników 6000 i dwa big pity 65 Wychwooda. Na wszystkie okazje. Nie chce mi się już szukać i sprawdzać...
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 31.08.2016, 20:44 »
I niech służą! Widow/Emcast. To, to samo, co ST, do DL. Trochę tylko jestem w rozterce. Pisałeś że DAM to archaizm.
Pozwól, że choć nie miałem go w ręku, bardziej zaufam w temacie, Cześkowi i Kamilowi.
Na mój rozum? Nie bez przyczyny podrożał od niedawna o 100%
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 31.08.2016, 21:01 »
Arek, co do konstrukcji się nie wypowiadam, bo może jest i trwała. Ale ten DAM co ma Kamil to naprawdę model sprzed kilkunastu lat. Już na pierwszy  rzut oka widać, że to tańszy model. Zresztą Kamil miał z nim jakieś drobne problemy o ile pamiętam. Z moich znajomych każdy kto kupił DL-ki jest z nich bardzo zadowolony. Sam mam i dlatego z czystym sercem polecam innym. Kilka lat szukałem takiej maszynki.
Lucjan