Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3426444 razy)

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16140 dnia: 08.08.2024, 21:55 »
Sezon w pełni, a ja szukam... szukam dobrej czołówki. Mam dwie, ale pożal się boże. Jedna świeci jakby chciała, a nie mogła, a druga - no ciut lepsza, ale zasięg... No co najmniej niezadowalający.
Macie coś godnego polecenia, o stosunkowo długim czasie świecenia i mocnym strumieniu światła o regulowanym natężeniu?
We wrześniu jadę na 3-dobowe zawody, później 4-dobowa zasiadka na komercji, więc szukam czegoś konkretnego. Czegoś, co nie zrujnuje mi budżetu, ale też nie będzie przysłowiową jednorazówką z bazaru.

Może i kosztuje sporo ale polecam Led Lenser h5r work. Używam już 3 sezon i jestem mega zadowolony na maksymalnej mocy jak poświęcisz na pole to rzepak od razu dojrzewa.
- Arek -

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #16141 dnia: 10.08.2024, 18:17 »
Witam. Czym się różni  Shimano Ultegra XTE 14000 od Shimano Ultegra XSE 14000 ? Bo jak na razie , to wychwyciłem tylko róznicę w kolorze.

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16142 dnia: 10.08.2024, 18:32 »
I to jest jedyna różnica

wytapatalkowane

Offline oloepoczta

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16143 dnia: 10.08.2024, 19:05 »
Sezon w pełni, a ja szukam... szukam dobrej czołówki. Mam dwie, ale pożal się boże. Jedna świeci jakby chciała, a nie mogła, a druga - no ciut lepsza, ale zasięg... No co najmniej niezadowalający.
Macie coś godnego polecenia, o stosunkowo długim czasie świecenia i mocnym strumieniu światła o regulowanym natężeniu?
We wrześniu jadę na 3-dobowe zawody, później 4-dobowa zasiadka na komercji, więc szukam czegoś konkretnego. Czegoś, co nie zrujnuje mi budżetu, ale też nie będzie przysłowiową jednorazówką z bazaru.
Też miałem bazarowe, kupiłem fenix hp25r.
2 diody + czerwone światło. Jak narazie spełnia oczekiwania

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #16144 dnia: 10.08.2024, 21:07 »
Byłem na rybach, na rzece. Łowiłem wędką korum barbel 12 ft 1.75. Nic nie brało postanowiłem i postanowiłam założyć nowy przypon z żyłki 0.13. Miałem ze trzy brania i po zacięciu wyciągałem urwany przypon. Trochę mnie to zdziwiło, bo wydawało mi się, że nawet gdybym zaciął dużą rybę to jednak żyłka ma swoją amortyzacji a i wędką to nie jest sztywna pała. To normalne, czy jednak coś z przyponem nie tak?

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #16145 dnia: 10.08.2024, 23:41 »
Pytania:
1. Wiązane samemu czy gotowce
2. Hak z łopatką czy WBW
3. Długość przyponu
4. Żyłka zleżała czy nowa
5. Na hamulcu czy na otwartym
6. Ile zszedłeś z grubości żyłki do 0,13 mm
7.Gdzie pęka przypon, środek, węzeł czy hak
 :)
 Na Forum już to było poruszone ;)
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #16146 dnia: 11.08.2024, 08:23 »
Sam wiąże haki, ale tutaj to nie miało znaczenia - węzeł bez węzła pękał paręnaście centymetrów przed węzłem a przypon to jakieś 70 cm. Oczywiście jak węzeł bez węzła to hak z uszkiem. Żyłka nowa, ale czy leżała w sklepie to nie wiem, w każdym razie Preston Reflo Power. Tak, hamulec był ustawiony jak trzeba, żyłkę główną mam jakieś 0.26 - nie pamiętam co tam założyłem, ale delikatniej gruntówką dawno nie łowię.

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #16147 dnia: 11.08.2024, 09:51 »
Może szczupak obcinał.  Żyłka 013 to chyba trochę za mało wg mnie. A zaraz po zacięciu czułeś że coś jest na haczyku? 

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #16148 dnia: 11.08.2024, 11:44 »
Daavid

Z tego co napisałeś wynika, że dobrze wykonujesz węzły, bo żyłka nie pękała na nich tylko na części liniowej. :)

Dla najczęściej stosowanych w przyponach węzłów od strony głównej żyłki ich statystyczna wytrzymałość jest mniejsza od wytrzymałości liniowej.
Jednak dla nowego węzła, szczególnie przy małej stromości narastania siły zrywającej może pęknąć odcinek liniowy. Stromość narastania siły przy zacięciu ryby ograniczona jest elastycznością żyłki głównej i wędziska.

Jeśli chodzi o dobór siły zadziałania hamulca do wytrzymałości przyponu, to trzeba mieć na uwadze fakt, że statyczna siła naciągu potrzebna do rozpoczęcia jago zadziałania jest dużo większa od siły dynamicznej podtrzymującej jego pracę. Różnica tych sił zależy od zastosowanego kołowrotka.

Wytrzymałość przyponu nie zależy od jego długości.

Podsumowując.
Wykonaj w domu test wytrzymałości liniowej swojej żyłki przyponowej lub całego przyponu aby sprawdzić czy żyłka ma odpowiednią wytrzymałość.
Marian

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #16149 dnia: 11.08.2024, 11:48 »

Wytrzymałość przyponu nie zależy od jego długości.

Hmm... Jak najbardziej zależy od jego długości. Ale w naturalnych warunkach, nie w laboratorium. Jeśli przypon ma wytrzymałość 1 kg, a my szarpniemy z siłą 1,1 kg, wykonując przy tym powiedzmy ruch na długości 10 cm. To przypon 10 cm się od razu zerwie, a przypon 100 cm nie, bo rozciągliwość żyłki wynosi około 20%. Więc może się taki przypon rozciągnąć przed zerwaniem do 120 cm. A my wykonamy ruch tylko 10 cm.

Edit: Polecam przywiązać sobie do drzewa metr żyłki i spróbować go zerwać. A potem tę samą żyłkę spróbować zerwać, stojąc 20 metrów od drzewa.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #16150 dnia: 11.08.2024, 15:54 »
Temat niezależności siły zrywającej od długości żyłki był już kilka razy dyskutowany i omawiany na forum.

Mówimy o różnych rzeczach. Czym innym jest wytrzymałość na zerwanie, a czym innym problem z zerwaniem spowodowany rozciągliwością materiału.
Przez wytrzymałość przyponu, żyłki itd. rozumie się wzdłużną siłę działającą na dowolny odcinek tegoż po przekroczeniu której następuje jego zerwanie.

Wartość siły zrywającej nie zależy od długości tego odcinka. Siła ta, w skrócie wytrzymałość, jest taka sama dla wydzielonego przyponu jak i dla przyponu pracującego w zestawie. Będzie taka sama dla długości 20 cm jak i dla długości 50 m.

Natomiast praca jaką musimy włożyć w zerwanie długiego odcinka jakiejkolwiek żyłki mimo takiej samej wytrzymałości jest większa niż dla krótkiego. Praca ta jest więc tym większa im większa długość i rozciągliwość żyłki.
Udział przyponu w amortyzację z uwagi na jego długość w stosunku do długości zestawu oraz sprężystości wędziska jest tylko symboliczny.

Marian

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #16151 dnia: 11.08.2024, 16:53 »
Nie ma znaczenia, jak to nazwiemy. Krótki przypon łatwiej jest zerwać tym samym szarpnięciem, niż dłuższy. Tak to działa w terenie. A w teorii różnie bywa. Siła tarcia nie zależy od powierzchni, jednak na łyżwach ludzie jeżdżą, nie na podeszwach.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koko

• Ekspert
« Odpowiedź #16152 dnia: 11.08.2024, 18:00 »
Masz rację, że krótki przypon łatwiej zerwać szarpnięciem niż długi. Dotyczy to jednak przyponu wydzielonego. :)

Mówimy jednak o zrywaniu przyponu w zestawie spowodowane zacięciem dużej ryby. Szarpnięcie pochodzi nie od końca przyponu, ale od końca wędziska. Wędzisko się ugina, a siła przenosi się przez całą długość żyłki głównej, która również się wydłuża podczas tej akcji. Aby w ten sposób zerwać przypon musisz napiąć i wydłużyć całą żyłkę siłą potrzebną do jego zerwania o nieco mniejszej wytrzymałości niż głównej.
Długość przyponu praktycznie nie wpłynie na łatwość  zerwania.
Marian

Offline trotodyl

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16153 dnia: 11.08.2024, 18:12 »
Panowie kupiłem zyłke Shimano  Technium Invisitecie pierwszy raz i do tego przez internet
zyłka jednak nie jest jak na zdjeciach szarobiała tylko lekko fioletowa
zastanawiam sie czy nie zostałem zrobiony w balona
opakowanie było oryginalne według mnie cena tez bez zadnej superpromocji
sprzedawca same dobre recenzje od wielu lat

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #16154 dnia: 11.08.2024, 18:39 »
Wydaje mi się, że miałem Shimano  Technium Invisitecie i szybko z niej zrezygnowałem.