Marcin
Jak się suchą zanętę zamelasuje to z zanętą się nic nie stanie. Mam takie wiadra zanęty z sprzed roku i 2 lat i wszystko ok. Jeśli się zamelasuje zanętę już namoczoną to szlak ją trafia bardzo szybko.
Ja to wiem doskonale. Sucha zanęta, suchy pelet, suche zmielone ziarna... i co tam tylko wymyślisz suche może i 4 lata stać.
Zanęta, szczególnie na cukierniczej spożywce ma konserwanty. Pelet ma temperaturę obróbki ponad 300'C. Szczególnie ten dobry pelet. Rozdrobniona kukurydza sucha, nadal ma substancje chroniące ziarno, mimo rozdrobnienia i przerwania powłoki chroniącej ziarno. Zdaję sobię sprawę, że ktoś namoczył śrutę i trzymał ją w piwnicy po zmelasowaniu i mu się przez dwa miesiące nie zepsuła po tym jak zalał ją wrzącym roztworem cukru i wody. Nie wiele drobnoustrojów jest w stanie przetrwać 60'C nie mówiąc o 95'C. Więc traktuje tą próbkę jako wyjałowioną. To są szczególne przypadki.
Mogę pójść dalej. Mam w lodówce od dwóch dni ser z 2002r. Pełnotłusty, twardy. Nadal jest to szczególny przypadek.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka