Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3103391 razy)

Offline pknr1

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 44
  • Ulubione metody: tyczka
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16320 dnia: 29.09.2024, 11:14 »
Kij krótki, raczej do lekkiego wagglera (co nie oznacza tego że na małe ryby). Z lżejszymi sliderami też winien dać sobie radę.

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Pawel
« Odpowiedź #16321 dnia: 29.09.2024, 16:39 »
Mam jeszcze jedno pytanie
Bardzo czesto w angielskich wedkach match i float jest podawana moc zylki. Skad mam wiedziec jaki splwawik bedzie sie dobrze spisywal z ta wedka?
Np
Drennan Acolyte Specimen Float 14FT
Drennan Acolyte Plus 14ft Float Rod
Daiwa Tournament Pro Match BU ;)
Z prochu powstałeś… to wstań i się otrzep

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16322 dnia: 29.09.2024, 18:59 »
Spławik się dobiera do łowiska i warunków, a nie do wędki.
Nie znam tych kijków, ale spławiki 3,4,6,8g i myślę ze nawet 12g obsłużą bez  problemu.
Tomsza

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16323 dnia: 29.09.2024, 19:41 »
Jeżeli potrzebujemy dalekosiężnej katapulty do miotania ciężkich zestawów sliderowych, lepiej sięgnąć do oferty firm kontynentalnych (zwłaszcza włoskich), bo w UK takie łowienie jest mało popularne. Nawet tamtejsze matchówki kategorii "power" są projektowane raczej z myślą o holu silnych ryb (brzana, duży kleń, lin) niż miotaniu ciężkich zestawów.

Domeną brytyjskich matchówek jest klasyczny waggler w angielskim stylu (spławiki do 5 g), lżejszy slider (spławiki do 10 - 12 g) oraz rzeczne zestawy typu stick, avon i bolo (spławiki do 8 - 10 g). Dostępne są oczywiście zarówno modele bardziej finezyjne (np. Acolyte Ultra czy Tournament S), dostosowane do łowienia klasycznego białorybu delikatniejszymi zestawami, jak i modele z większym zapasem holowniczej mocy (np. Acolyte Specimen).

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Pawel
« Odpowiedź #16324 dnia: 29.09.2024, 20:06 »
Jeżeli potrzebujemy dalekosiężnej katapulty do miotania ciężkich zestawów sliderowych, lepiej sięgnąć do oferty firm kontynentalnych (zwłaszcza włoskich), bo w UK takie łowienie jest mało popularne. Nawet tamtejsze matchówki kategorii "power" są projektowane raczej z myślą o holu silnych ryb (brzana, duży kleń, lin) niż miotaniu ciężkich zestawów.

Domeną brytyjskich matchówek jest klasyczny waggler w angielskim stylu (spławiki do 5 g), lżejszy slider (spławiki do 10 - 12 g) oraz rzeczne zestawy typu stick, avon i bolo (spławiki do 8 - 10 g). Dostępne są oczywiście zarówno modele bardziej finezyjne (np. Acolyte Ultra czy Tournament S), dostosowane do łowienia klasycznego białorybu delikatniejszymi zestawami, jak i modele z większym zapasem holowniczej mocy (np. Acolyte Specimen).
Moje wedkowanie splawikowe skonczylo sie 30 lat temu jak jeszcze do szkoly chodzilem :)
Ogolnie jestem typowym spiningista, ale chcialbym sprobowac swoich sil w bialorybie. O ile wedke feederowa juz zamowilem o tyle ze splawikiem mam problemy
Chodzi mi po glowie albo Aventus Guru 13ft, albo Daiwa tournament S 14ft. Chcialbym lowic wlasnie na lekkie slidery tylko nie wiem jak mam dobrac ich ciezar do wlasnie tych wedek :(
Bede lowil glownie w plytkim jeziorze blisko brzegu i na rzece w strefie gdzie nie ma prawie uciagu, tam dalej wlasnie feeder poleci :D

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #16325 dnia: 29.09.2024, 20:30 »
Bede lowil glownie w plytkim jeziorze blisko brzegu i na rzece w strefie gdzie nie ma prawie uciagu, tam dalej wlasnie feeder poleci

Zestawy sliderowe są wskazane jeżeli głębokość uniemożliwia komfortowe zarzucanie zestawami ze spławikiem montowanym na stałe, co oczywiście zależy od długości wędki. Generalnie głębokość < 2.5 m + niewielki dystans (< 15 m) idealnie pasują do klasycznego wagglera w angielskim stylu (spławiki montowane na stałe), który umożliwia także łowienie z tzw. opadu.

Pozostaje kwestia docelowych ryb - na płocie, wzdręgi, krąpie czy umiarkowanej wielkości leszcze odpowiednia będzie finezyjna matchówka kategorii lekkiej, zaś na większe/silniejsze ryby (liny, duże karasie i leszcze, karpie) matchówka kategorii "medium" lub "power".

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16326 dnia: 30.09.2024, 08:08 »
Mam jeszcze jedno pytanie
Bardzo czesto w angielskich wedkach match i float jest podawana moc zylki. Skad mam wiedziec jaki splwawik bedzie sie dobrze spisywal z ta wedka?
Np
Drennan Acolyte Specimen Float 14FT
Drennan Acolyte Plus 14ft Float Rod
Daiwa Tournament Pro Match BU ;)

Na wody płytkie do 2-2.5 m powinieneś używać tylko i wyłącznie spławików typu waggler, montowanych na stałe, gdzie liderem od lat jest Drennan i jego seria Visi Wag, gdzie dobierasz grubość antenki pod siebie (zależnie od tego jaki masz wzrok), waga  spławika zaś wiąże się z głębokością i zasięgiem.

Co do żyłek, to musisz się określić jakie ryby łowisz. Ogólnie przyjęło się, że kije typu match, czyli spławikówki, obsługują cienkie żyłki, tak aby łowić wszystko. To znaczy dzięki sporej amortyzacji kija można na żyłkę 0.16 wyholować karpie do 5 kilo albo i więcej, jednocześnie dobrze odławiając drobnicę. Jeżeli jednak nastawiasz się na ryby większe, jak leszcze, liny a drobnica nie jest głównym celem, to wtedy używasz żyłki 0.18 - 0.20 mm. Na kijach masz podane często grubości żyłek, bo odnosi się to mniej więcej do tego na jakie ryby się nastawiasz. Wielu błędnie uważa, że matchówki są słabe i nie połowi się na nie większych ryb, jednak to nie jest prawda, zazwyczaj dadzą radę rybom bardzo dużym, nie pękną, walnie żyłka. Taki Korum Glide określa siłę kijów na 4-12 lb wytrzymałości żyłki, czyli aż do 0.32 mm! Czyli to kij do łowienia ryb większych. Czyli na podstawie zalecanej grubości żyłki powinieneś widzieć, do jakich ryb są przeznaczone. Te do najcieńszych są raczej bardziej do ryby drobnej, o wiele czulsze, mocniej amortyzujące, tak aby nie spinały mniejszej ryby. Jak spławikówka jest sztywniejsza, to przy małych rybach i hakach bezzadziorowych jest to częstsze i lepiej amortyzuje rybę większą. Jeżeli na delikatną wędkę łowisz ryby większe, przekraczające zalecaną grubość żyłki, ryba męczy się o wiele dłużej, hol się wydłuża, z nim też szanse na wylądowanie jej w podbieraku. Wiele tutaj pomoże kołowrotek, o dobrym hamulcu, jak i korzystanie z braku blokady, gdzie kręcimy korbką w tył. Więc i tu da się dobrze dopasować. Mój Korum Glide 3.60 dobrze holuje karpie, te w przedziale do 2 kilo w podobnym czasie do feedera, lekko dłużej. Ale już mój Greys Torreon 4.5 metra, o wiele czulszy i do mniejszych średnic, wydłuża ten hol mocno, o minutę, dwie. Za to Glide traci wiele małych ryb, a Torreon nie :) To taki przykład plusów i minusów.

Nazwa match odnosi się do słowa zawody wędkarskie, dlatego takie kije są uniwersalne, bo w UK tyczki wchodziły z opóźnieniem, i tutaj do lat 80 wielu łowiło takimi kijami właśnie, często na kanałach, i łowiło się wszystko właśnie. Zawody były bardzo popularne i bardzo dużo wędkarzy tu startowało. I tam liczyło się wszystko, często wygrywało się kilkoma małymi rybkami lub bonusem, dlatego taki kij musiał być pod 'wszystko'.

Ogólnie poradzę ci, że w przypadku spławikówki, o ile nie wchodzisz w coś specjalistycznego, wydawanie sporej kasy nie daje tego co przy feederach, karpiówkach, no chyba, że łowisz na dalekich dystansach (kij nie będzie o wiele lepszy niż jego tańszy odpowiednik, za to lżejszy). Dlatego ja bym kupił coś w klasie średniej jeżeli chodzi o kij, dał zaś więcej kasy na kołowrotek, co już ma znaczenie :) Jak dysponujesz kasą to Acolyte to bardzo dobra seria, ale spokojnie możesz wejść w coś co kosztuje o połowę mniej. Wybór jest spory.

Ogólnie podstawą i dobrym rozwiązaniem uniwersalnym jest kij 3.9 metra. Wersja 3.6 oznacza na wielu wodach mniejsze zasięgi i krótsze zarzuty, mniejszą amortyzację, będzie lepiej za to holował takie karpie lub łowił pod przeszkodami (jak drzewa). Kij dłuższy pozwala na oddawanie dalszych zarzutów, jednak często spowolni cię, bo potrzeba do niego długiej sztycy podbieraka, często wykluczone jest łowienie jak się ma drzewa nad sobą. Stąd często warto mieć dwie wersje kija spławikowego. Dlatego dobierz kij nie tylko pod spławik czy żyłkę, ale o łowiska na których łowisz. O ile zestawy feederowe jak Metoda są proste w wiązaniu od nowa, to przy spławiku zajmuje to dużo więcej. Dlatego mając gałęzie nad sobą i zbyt długi kij można się bardzo denerwować, jak tracimy całość, kilka razy na przykład :)
Lucjan

Offline Kacperw22

• Użytkownik
  • **
  • Pawel
« Odpowiedź #16327 dnia: 30.09.2024, 20:01 »
Dziekuje Panowie, troche to rozjasnilo mi w glowie.
Wiem napewno ze bede lowil przelotowo, co dla splawikowca jest woda plytka dla mnie spiningisty to plycizny :D dlatego napisalem ze bede lowil w plytkim jeziorze. Po za tym pamietam ze nigdy nie lubilem lowic za mlodosci ze splawikiem zamontowanym na stale
Do nastepnego sezonu napewno cos wybiore, max do 15g wyzutu. Kolowrotek juz mam upatrzony z dwoma zapasowymi szpulami zeby ponawijac sobie rozne grubosci zylek
Mam zamiar na spokojnie pobawic sie splawikiem i powoli w trakcie lowienia pewnie bede sobie sie uczyl ;)

Offline Imar

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #16328 dnia: 02.10.2024, 10:18 »
Cześć. Przychodzę do Was z pytaniem o robactwo. Chciałbym spróbować moich sił na zbliżających się zawodach.
Chcę podejść leszczowo do tematu. Glina z zanętą w stosunku 2:1, plus robactwo.
Czy na 4-5 godzinne zawody kupić 250g dendrobeny czy lepiej kupić 500g?
Rozmiar dendrobeny 3, 4, 5? W łowisku jest sporo karpia, leszcza, krąpia, płoci.
Jaką ilość kastera zakupić? 1/2 litra czy 1/4?
Dzięki za pomoc.

Offline koperek

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #16329 dnia: 02.10.2024, 15:52 »
Co sądzicie o karpiowych hakach ESP Cryogen? Zainteresowały mnie zwłaszcza Classic, Para Point i Trig Hammer.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #16330 dnia: 02.10.2024, 16:05 »
Widział ktoś w którymś sklepie haki MCX-4 Matrixa w rozm 10-12-14? Z tego co patrzyłem wymiotło praktycznie wszędzie.

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #16332 dnia: 03.10.2024, 21:11 »
https://allegro.pl/oferta/haczyki-matrix-mxc-4-rozmiar-14-11689748212
Dzięki piwko poleciało. :beer: Co nie zmienia faktu, że je wymiotło z rynku, 12stek na alle nie widać

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16333 dnia: 04.10.2024, 17:38 »
 Zmieniam temat.

Czy w kołowrotku Shimano Aero - w modelu C-5000 powinno-niepowinno się wymienić tuleje na łożyska w knobie i rolce tak jak w modelach Aero BB czy Aero XR ???

Czy ktoś z Was to robił?
C'est la Vie

Offline darkon

• Reputacja: 37
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16334 dnia: 04.10.2024, 18:33 »
Jeśli czujesz taką potrzebę to wymień, ja w 3 szt Aero wymieniłem, w dwóch nie. Nie widzę różnicy po 2 sezonach.

wytapatalkowane