Autor Wątek: Feeder na Odrę do 400 zł  (Przeczytany 11733 razy)

Online marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Feeder na Odrę do 400 zł
« Odpowiedź #15 dnia: 28.09.2016, 20:06 »
Ja na rzekę z Daiwy polecam Daiwa Procaster heavy Feeder 150 g, sam od trzech sezonów posiadam dwa takie feedery.
Wędka sztywna przy zarzucie, a jednocześnie w trakcie holu większej ryby zaczyna pięknie pracować środkowy skład kija.
Łowię na Wiśle i używam najgrubszej szczytówki, która bez problemów sygnalizuje branie uklei czy małego krąpia pozwala też na rzuty 120 g koszykiem. Można też łowić koszykami dużo mniejszymi np. 30-40 g i nie trzeba zmieniać szczytówki na cieńszą (chyba, że łowimy na wodzie stojącej).
Co ciekawe mam bardzo mało spięć ryb w trakcie holu, mógłbym powiedzieć, że ryby nie spinają się w ogóle (chyba, że to też zasługa haczyków).
Feeder jest bardzo starannie wykonany i jak do tej pory pomimo intensywnego użytkowania - w sezonie średnio 3 razy w tygodniu wszystkie elementy działają perfekcyjnie. Mam długość 3,6 m i jak dla mnie jest to długość optymalna.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 28.09.2016, 20:07 »
Na mój gust to dwa różne kije i nie da się tego połączyć, ale mogę się mylić. Leszcz wymaga innego traktowania i sandacz innego chociażby na sposób połowu.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 28.09.2016, 20:13 »
Arek

Online marcopolo

« Odpowiedź #18 dnia: 28.09.2016, 20:45 »
A co byście polecili o akcji wybitnie szczytowej dł. 3,6- 3,9 m i do 150 g. Budżet ten sam. Chciałbym pogodzić leszcze z sandaczami .

Też tak myślałem kupując swoje feedery, szybka wymiana koszyka na ciężarek, przypon z dużym hakiem, martwa lub żywiec i mam wędkę na sandacze, a nawet sumy będę mógł łowić :D.
Efekt jest taki, że w ciągu trzech sezonów nie zrobiłem tak ani razu.
Trafiały się przyłowy sandacza, a nawet wymiarowe sumki ale przy połowie leszczy na robaka.
Idąc na leszcze wolałem się koncentrować na leszczach i szkoda mi było czasu na ciągłe przezbrajanie sprzętu bo na sandacza musiałbym założyć grubszą żyłkę.
Chyba, że jesteś pewny, że ciągłe robienie zestawów leszcz/sandacz nie będzie dla Ciebie problemem
Ja doszedłem do wniosku, że nie tędy droga i w tym sezonie kupiłem dwa kije Korum Barbel i do nich kołowrotki Daiwa Emcast.

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #19 dnia: 28.09.2016, 21:24 »
stas1- od dawna łowię sandacze na fileta feederem. Mam już wysłużone Yorki z przyciętymi szczytówkami , które wypadałoby już zmienić na coś bardziej nowoczesnego i lżejszego. Coś co pokaże delikatne branie, a będzie bardzo szybkie w momencie zacięcia. Mam też Daiwę Procastera, ale tym kijem nie idzie go dobrze zaciąć (na leszcza z kolei doskonały). A jeżeli chodzi o zmianę zestawu to kwestia 5 min wymiany szpuli na grubszą . Choć czasami przepinam tylko oliwkę i hak wiążę do głównej . Okazy sandaczy na co dzień się nie trafiają, a na leszczowym rzecznym sprzęcie w tych miejscach co łowię myślę, że przyłów można spokojnie wyholować.

Online marcopolo

« Odpowiedź #20 dnia: 28.09.2016, 21:56 »
Mikado Golden Bay Feeder 140g bardzo sztywny i mocny feeder typowa szczytowa akcja.
Łowiłem na niego przez jeden sezon ale sprzedałem ze względu na jego bardzo dużą sztywność i szczytową akcję, zacięcie przenosił błyskawicznie zwłaszcza, że miałem długość 390 i do połowu sandaczy stosowałem plecionkę jednak już do połowu leszczy i innego białorybu średnio się nadawał...mała przyjemność z holu, ze wskazaniem brań nie było problemów, sandacze łowiłem zacinając od razu przy pierwszym ugięciu szczytówki i procent skutecznych zacięć był bardzo duży około 80 procent.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 29.09.2016, 05:27 »
stas1- od dawna łowię sandacze na fileta feederem. Mam już wysłużone Yorki z przyciętymi szczytówkami , które wypadałoby już zmienić na coś bardziej nowoczesnego i lżejszego. Coś co pokaże delikatne branie, a będzie bardzo szybkie w momencie zacięcia. Mam też Daiwę Procastera, ale tym kijem nie idzie go dobrze zaciąć (na leszcza z kolei doskonały). A jeżeli chodzi o zmianę zestawu to kwestia 5 min wymiany szpuli na grubszą . Choć czasami przepinam tylko oliwkę i hak wiążę do głównej . Okazy sandaczy na co dzień się nie trafiają, a na leszczowym rzecznym sprzęcie w tych miejscach co łowię myślę, że przyłów można spokojnie wyholować.
Każdy ma swoje przyzwyczajenia i preferencje , nie neguję.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline kamilsr

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #22 dnia: 29.09.2016, 12:39 »
Dzięki za podpowiedz. Będę musiał pomacać tego Goldena

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 902
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #23 dnia: 18.01.2021, 20:38 »
Małe odgrzewanko ;). Podobnych wątków znalazłem kilka, ale wybrałem akurat ten 8). A więc...

Robię powoli małe przygotowania do łowienia feederem w wodach Odry, w okolicach Wrocławia i Brzegu Dolnego. Zaznaczam, iż potrzebuję kijów do ciężkiej orki w samym nurcie, na odcinkach na których użycie koszyków min.120g+towar to norma. Do łowienia w klatkach, zatoczkach czy warkoczu mam patyki, które spokojnie obsłużą ok.100g (koszyk + towar) i są w miarę czułe. Mam też brzanówki Korum Barbel 13ft 2,5lb, które poradzą sobie z masą ok.230g, ale sygnalizacja brań mniejszych ryb jest znikoma. Są to świetne kije, ale raczej do łowienia większych ryb oraz w nocy z alarmami. Pomyślałem więc, że chciałbym mieć kije o dużej mocy, które jednocześnie pokażą właśnie brania mniejszych ryb, czyli ciężkie feedery.
Interesują mnie kijki w dł.3,9m z masą do 300g i CW 150-200gr, najlepiej w budżecie do 400zł, ponieważ będą użyte kilka razy w roku (mam nadzieję, że nie :beg:) podczas wyjazdów nad Odrę, bo w moim regionie mogą się nie przydać :-\. Nie chciałbym też, aby to były trzonki od szczotki, jakaś finezja holu mile widziana ;).
Ogólnie lubię minimalizm designu i nie tylko, więc tym razem wpadły mi w oko kije z dzieloną rękojeścią (w stylu karpiówek). Przykładem niech będą:

Trabucco Precision RPL Extreme Distance Feeder 3,9m 180g

https://skleptrabucco.pl/pl/p/Trabucco-Precision-RPL-Extreme-Distance-390-180-g/6942

Trabucco Trinis FX Advanced Power Feeder 3,9m 160gr

https://www.ebay.com/itm/TRABUCCO-TRINIS-FX-ADVANCED-POWER-FEEDER-13ft-3-90m-HH-160gr-New-Model-Rod-/303306571788

Trabucco Precision RPL Barbel Carp Feeder 3,9m 150g

https://sklepdrapieznik.pl/feedery-i-pickery/31113-trabucco-precision-rpl-barbel-carp-feeder-39-150g.html

...i pewnie kilka podobnych.
Wiem, że czepiłem się tu włoskich patyków, ale przejrzałem wiele innych firm i zawsze coś mi nie pasuje - CW, wygląd, cena :facepalm:.
Może podpowiecie jakieś ciekawe miecze do trudnych, odrzańskich zadań...

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Badzar

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #24 dnia: 18.01.2021, 21:11 »
Od siebie mogę polecić Ci
https://angryfish.pl/feeder/wedka-by-dome-master-carp-pro-390lc
Sam posiadam ten patyk, spokojnie poradzi sobie z 150g koszykiem plus zanęta. Do tego nie jest sztywny jak kij od szczotki. Bardzo zadowalająca jakość wykonania.
Pozdrawiam
Michał

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 18.01.2021, 21:33 »
Dzięki Badzar :beer:, brałem pod uwagę ten kijek. Widzę, że ma solidne przelotki, również te na szczytówce. Mam prośbę - czy mógłbyś w wolnym czasie (nie ma pośpiechu), zmierzyć średnicę blanku nad uchwytem kołowrotka oraz na końcu piankowego dolnika? Z góry dziękuję.

Offline Badzar

• Reputacja: 55
« Odpowiedź #26 dnia: 21.01.2021, 15:36 »
Blank nad mocowaniem 17mm
Koniec piankowego dolnika 27mm
Rozmiar szczytówki 3mm
Jeśli byś potrzebował jeszcze jakiś wymiarów pisz śmiało.
Pozdrawiam
Michał

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 21.01.2021, 15:46 »
:thumbup: :beer:.

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 21.01.2021, 20:27 »
Witajcie. Poszukuję feedera na Odrę, łowię głównie w okolicach Wrocławia, Urazu oraz Lubowa. Ryby jakie poławiam to głównie klenie i leszcze, czasami może się też trafić przyłów w postaci brzany. Liczę na waszą pomoc :D

Cześć ja gorąco polecam kije, które męczyliśmy w zeszłym roku na naszej Odrze w fazie testów. W tym roku pojawiły się w ofercie Robinsona - River Feeder SX3. Typowe rzeczne feedery o szczytowym ugięciu. Dwie długości: 3,60 i 3,90 m oraz trzy cw. 90,120 i 150 gram.

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 21.01.2021, 20:28 »
Tu na filmie na ten kij Jędrzej holuje grudniową brzanę (drugi hol na filmie)