Autor Wątek: Feeder czy karpiówka  (Przeczytany 22562 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Feeder czy karpiówka
« Odpowiedź #30 dnia: 12.10.2016, 21:17 »
Ty pożałujesz 25 zł i będziesz żałował zaraz po zmontowaniu zestawu, po czym odsprzedasz za pół ceny.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 12.10.2016, 21:19 »
Ze swojej strony podpowiem, że i feederem i karpiówką się da daleko zarzucić. Jeżeli jednak chcesz łowić, cytuję:  'płoć, lin, leszcze ale tez większe karpie do 6kg' - to na pewno nie potrzebujesz karpiówki, bo się do tego nie nadaje.

Lucjan

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 12.10.2016, 21:21 »
Ja bym wszedł w Medalista, ale 90 g.
Konger, mimo dla wielu wędkarzy ma odpychającą "nazwę", ale jeśli chodzi o wędziska to na prawdę mają dobrze to zrobione.
Dodam tylko tak w nawiasie, że w swojej ofercie Konger ma droższego kijka do feedera/methody niż popularne Drennany.
Z poważaniem Marcin

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 12.10.2016, 21:23 »
Konger, mimo dla wielu wędkarzy ma odpychającą "nazwę", ale jeśli chodzi o wędziska to na prawdę mają dobrze to zrobione.
Dodam tylko tak w nawiasie, że w swojej ofercie Konger ma droższego kijka do feedera/methody niż popularne Drennany.
Czy droższy oznacza, że lepszy?
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 12.10.2016, 21:26 »
Dodam tylko tak w nawiasie, że w swojej ofercie Konger ma droższego kijka do feedera/methody niż popularne Drennany. [/b]
Czy droższy oznacza, że lepszy?

Fiffi nie będziemy zaśmiecać i mącić chłopakowi w głowie . Każdy łowi i kupuje to co na kogo stać .
Z poważaniem Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #35 dnia: 12.10.2016, 21:33 »

Porównujmy raczej najdroższe modele, tak jest uczciwiej dla wszystkich. Konger jeszcze trochę musi dorzucić do ceny swoich topowych feederów (najdroższe modele - około 750 zł),
żeby osiągnąć "poziom" Drennana (około 1200 zł) ;)

Tak jak kocham Kongera za wędziska spinningowe, to w temacie tanich feederów raczej leżą :)
Jacek

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 12.10.2016, 21:48 »
Autor odrzuca każda inną markę, a pyta niby o inne marki. A wracając do pytania.
Miałem Mikado, mam shimano, matrixa i trabucco- polecam te ostatnie

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 12.10.2016, 21:57 »
Po prostu ustawiając na alledrogo przedział od 120 do 200 zł wyskakują same Mikado, Jaxony i Kongery. Są też jakieś DAMy i Mistralle których nie znam. Są tez Cormorany, które mnie zainteresowały np. te:

http://allegro.pl/na-rzeke-cormoran-sportline-feeder-mhf-360-40-120g-i5915934199.html
http://allegro.pl/dynamiczny-cormoran-profiline-feeder-360-120g-i5672737116.html

Także to nie tak, że tylko i wylącznie interesuje mnie Konger. Ogranicza mnie budźet. Wiadomo, że jak bym mial 1500 na wedke to brałbym te ulubione przez Luka Drennany czy tam Prestony :P

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #38 dnia: 12.10.2016, 22:03 »
Nie rozumiem dlaczego gościowi, który chce łowić na tradycyjną gruntówkę wciskacie feedera, a więc wędkę wyspecjalizowaną do tego aby pokazywała brania szczytówką.
To tak, jakbyście kupowali auto sportowe do jazdy po mieście, albo terenówkę na wycieczki podmiejskie. Można, ale wystarczy tańszy "zwykły" miejski samochód który na dodatek mniej pali.
W tym przypadku wystarczy zwykła gruntowa wędka, ewentualnie wędka tele (choć nie uznaje teleskopów) do 100 zł, a wy rozwodzicie się z feederami za 250 zł.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 12.10.2016, 22:21 »

Porównujmy raczej najdroższe modele, tak jest uczciwiej dla wszystkich. Konger jeszcze trochę musi dorzucić do ceny swoich topowych feederów (najdroższe modele - około 750 zł), żeby osiągnąć "poziom" Drennana (około 1200 zł) ;)

Tak jak kocham Kongera za wędziska spinningowe, to w temacie tanich feederów raczej leżą :)

No sorry Jacek ale nie będę porównywać (najdroższe modele Kongera - około 750 zł) do Acolyte, bo ludzie z forum by mnie zjedli . No i raczej Acolyte nie jest popularnym modelem w Polsce jeśli chodzi o sprzedaż, tylko nieliczni mogą sobie na to pozwolić. Bardziej mi chodziło o Chucker-a.

Chłopak chce wędzisko do 200 zł i to z przesyłką, a nie 1200 zł :P Ale kto wie, może jeszcze kilka postów i jego budżet wzrośnie i będzie mógł sobie pozwolić na Drennana 8)

Z poważaniem Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 12.10.2016, 22:43 »
Witam potrzebuje wędki na grunt tak do 200zl ale nie wiem czy kupic feeder czy karpiowke. Ryby jakie bede lowic to ploc, lin, leszcze ale tez wieksze karpie do 6kg. Lowiska to stawy komercyjne i jeziora, rzeki raczej odpadaja. Wydaje mi sie ze karpiowka bedzie za sztywna na takie ryby wiec sklaniam sie bardziej do feedera ale takiego mocnejszego ktory ma 150g cw. Dlugosc tez mnie zastanawia bo nie wiem czy 3,6m bedzie ok czy raczej 3,90m Jak to jest z feederami przy wyrzucie? Daleko da sie nimi rzucic? Karpiowka wiem ze tak ale taki gietki feeder...

Znalazlem takie cuda na allegro.

KONGER Maxer Feeder 360 150g
http://allegro.pl/wedka-konger-maxer-feeder-360-150g-gruntowe-i6123355711.html

KONGER CARBOMAXX Team Feeder 360 do 150g
http://allegro.pl/konger-carbomaxx-team-feeder-360-do-150g-od-smok24-i5956476062.html

KONGER SPIRADO FEEDER 360/150
http://allegro.pl/wedka-konger-spirado-feeder-360-150-gruntowa-wedki-i6494434052.html

KONGER - MEDALIST FEEDER 360/150
http://allegro.pl/konger-medalist-feeder-360-150-wyprzedaz-i6491746955.html

Mikado i Jaxon mnie nie interesuje. Moze cos z Cormorana.
Z tych modeli brałbym medalista ale jak masz trochę więcej sianka polecam Albiona super seria
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 12.10.2016, 22:47 »
Albion kosztuje sporo, także odpada wiec raczej zostanę przy Medalist ewentualnie jeszcze takiego Cormorana wynalazłem :)
http://allegro.pl/cormoran-speciland-medium-heavy-feeder-3-60-120g-i5915028674.html

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 12.10.2016, 22:51 »
Albion kosztuje sporo także odpada, więc raczej zostanę przy Medalist ewentualnie jeszcze takiego Cormorana wynalazłem :)
http://allegro.pl/cormoran-speciland-medium-heavy-feeder-3-60-120g-i5915028674.html
Jeśli chodzi o Kongera też bardzo fajne kijki są z serii Impact i połowę tańsze od Albiona :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 12.10.2016, 22:59 »
Właśnie spławikówkę kupiłem z serii impact na wyprzedaży - Konger Impact Match PRO 3,90m 40 g i teraz czeka do wiosny aż ją użyję :)
Boshe znowu piszę o Kongerze :P serio to nie jest żadna reklama :P
Piszę, że nie chcę nic z Mikado i Jaxona, bo mam po wędce z każdej tej firmy i jakoś mi nie pasują. Pewnie dlatego, że są to jakieś bardzo niskie modele i mają już z 15 lat :P Właśnie czytam opinie o tych firmach i faktycznie droższe modele są polecane i godne uwagi :)

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 12.10.2016, 23:01 »
Albion kosztuje sporo także odpada wiec raczej zostanę przy medalist ewentualnie jeszcze takiego cormorana wynalazłem :)

Mam tego Cormorana ale CW 150 g, wygrałem na zawodach i zostawiłem, szału nie ma przy karpiu 10 kg na komercji kij zachowywał się poprawnie przy mniejszych rybach już jest gorzej (sztyl od miotły).
Dla mnie to wędzisko na duże ryby, ale może ten 120 g jest inny.