Koledzy bardzo proszę uświadomić mnie dlaczego japoniec jest gatunkiem inwazyjnym. Czy dlatego że się szybko rozmnaża, czy jest jak sumik karłowaty, jest trujący, wydziela gazy, zanieczyszcza wodę, zrywa najmocniejsze zestawy, nie jadalny a może rzeczny potwór który atakuje kapiących się w niejscach gdzie wystepuje. Co za tym przemawia.
Wydaje mi się że boleń to jest dopiero paskuda. Zywi sie każdym gatunkiem ryby byle by był mniejszy trochę. Ile to on drobnicy upoluje tej atrakcyjnie wędkarsko. To jest dopiero wodny przestępca. A japoniec wytrze sie 2-3 razy w roku jest dobrym pożywienieem dla drapieżców w tym i bolenia Wiem że są koledzy wedkarze polujący najczęściej na bolenia ale i są tacy którzy poławiaja białą rybę w tym i japońca który jest naprawde wędkarsko atrakcyjną rybą. Dzieki temu że w dużej ilości japoniec wystepuje w zbiorniku wędkarze mogą fajnie sobie powędkować, drapieznik jest zadowolony a, biorący udzial w zawadach chwalą sobie japońca bo jest cięzki i jak wczesniej napisałem smaczny jest.