Autor Wątek: Ostrzeżenia i obserwacja użytkownika  (Przeczytany 28406 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Ostrzeżenia i obserwacja użytkownika
« dnia: 24.10.2016, 09:53 »
Nie wiem gdzie to umieścić a dotyczy mojej reputacji to pisze tutaj.
Jeśli któryś z szanownych moderatorów lub administratorów przypina mi ładny zielony napis " Obserwowany" a ja jakoś nie lubię być śledzony :D to  może by wypadało napis co, jak i dlaczego?!
 Niestety powoli dochodzę to przekonania że chyba Pyza miał racje :D :P
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Ostrzeżenia i obserwacja użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: 24.10.2016, 09:57 »
Gdzie ten napis i co on oznacza?

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 24.10.2016, 10:24 »
Pozwoliłem sobie "poszperać "w moich wypowiedziach i jak widzę moje porównania do sklepu drapieżnik oraz zanęt Sonu i z "UK" zostały usunięte. Pewnie moderator ma na to wytłumaczenie -" były nie na temat " szkoda że tylko dotyczą zawszę tego samego sklepu i tych samych marek.
Staś twoja wypowiedź jeśli się nie mylę tez została usunięta :o
Dla dobra mojego oraz moderatorów  za radą Pyzy robię sobie przerwę ( nie obraziłem się )
Pyrsk ludkowie   
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.10.2016, 10:38 »
No to nieciekawie.... >:O

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 24.10.2016, 10:43 »
Ja nic nie kasowałem jakby co... Zniknęły jakieś wpisy?

Nie myślcie, że kasujemy tu jakieś wątki, bo nam nie pasują. Na pewno jeżeli coś zostało skasowane, to tylko dlatego, że wypowiedzi były ostre. Staramy się teraz unikać konfliktowego i konfrontacyjnego charakteru wypowiedzi, może w związku z tym coś wyszło?

Wszystko wyjaśnimy, jak zaszła pomyłka to przepraszamy :-*
Lucjan

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 24.10.2016, 10:44 »
Czy ktoś może to jakoś sensownie wytłumaczyć? Bo kumam że nie ma "niezależnych" mediów, forów, środków przekazu itd... ale "cenzura" ?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 24.10.2016, 10:49 »
Panowie, spokojnie. Wszystko wyjaśniamy. My tu naprawdę każdego dnia wykonujemy kilkadziesiąt, często kilkaset czynności i coś komuś mogło się "kliknąć".

Tu nie ma żadnej cenzury. Usuwamy tylko posty o obraźliwej treści. Mogło dojść do jakiejś pomyłki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #7 dnia: 24.10.2016, 10:59 »
Spoko :) Po prostu wpadł mi wątek na maila i tak szybko zareagowałem. Ale niemniej jednak fajnie jakby udało się wyczyścić sytuację ...

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #8 dnia: 24.10.2016, 11:49 »
Posłużę się w dyskusji moim przykładem... bo też wypowiadałem się krytycznie o drapieżniku i posty nie zniknęły.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=521.375

Mimo to, przyznałem się do tego później, zweryfikowałem swoje zdanie bo drapieżnik zachował się okej. Od tego czasu dokonałem wielu zakupów w sklepie i każde kolejne potwierdza tylko, ze sklep działa rewelacyjnie. Chciałem jedynie przytoczyć mój przykład, bo wypowiadałem się krytycznie o sklepie i nikt postów nie usunął. Wiem, że są jakieś problemy z aktualizacjami forum ale ja tych spraw nie ogarniam więc w tym temacie się nie wypowiem.

Wtrącę jeszcze o zależnych czy niezależnych mediach. Zawsze media będą w jakiś sposób ukierunkowane, bo właściciel lub właściciele mają jakieś poglądy. Forum to miejsce wymiany zdań i dyskusji, biorą w niej udział również właściciele. Nie dziwcie się, że Lucjan krytykuje na przykład firmę X, która produkuje badziewie a poleca firmę Y, która według niego produkuje dobrej jakości towar. Każdy z Nas tak ma. Jedni chwalą swoje wędki, inni całe firmy (bo również mają upodobanie do marki). To samo ze sklepami internetowymi. Odkąd jestem moderatorem, jestem jakby "w środku". Nie zauważyłem, by wśród administracji i moderatorów były jakieś nakazy cenzury i reklamy. Jeśli coś jest na forum reklamowane w sposób pośredni - w wyniku wymiany zdań - to jest to tylko opinia. Wiele osób zarzuca tutaj reklamowanie drapieżnika na przykład - ale w tym temacie w zasadzie w większości piszą użytkownicy i jak widać z treści postów - zadowoleni. To nie jest jakiś spisek, lokowanie produktów czy kryptoreklama. Powstał wątek, który cieszy się olbrzymią popularnością ale tutaj jest to wynik tylko działania sklepu i reakcji zadowolonych lub niezadowolonych klientów.
Grzegorz

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
« Odpowiedź #9 dnia: 24.10.2016, 11:51 »
Ooo cenny post :)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 24.10.2016, 13:09 »
Jean (Przepraszam, ale nie znam Twojego imienia. Tak się nam przedstawiłeś 08.02.), zielony znaczek, który widnieje przy Twoim profilu, oznacza, że zostałeś dodany przez administrację do listy użytkowników obserwowanych. Oznaczenie to nie jest widoczne dla innych użytkowników forum, czego dowodem są powyższe wypowiedzi kolegów, którzy tego oznaczenia nie widzą. Najczęściej powodem dodania użytkownika do listy obserwowanych jest jego niekulturalne zachowanie na forum, nieżyczliwe wpisy, nieuprzejme komentarze pod adresem innych użytkowników. W takim wypadku dodanie użytkownika do listy obserwowanych pomaga administracji serwisu w zarządzaniu forum. Szczególnie w przypadku, gdy forum jest aktywne, każdego dnia pojawia się dużo nowych wpisów, nowych użytkowników. Mamy wtedy możliwość śledzić kolejne wypowiedzi danego użytkownika i odpowiednio na nie reagować. Możemy przeglądać historię przyznanych ostrzeżeń. Historia użytkownika jean72 pokazuje, że był on już dodawany do listy użytkowników obserwowanych z powodu niekulturalnych wpisów i atakowania innych użytkowników.
Podkreślę, że nie ma to nic wspólnego z problematyką wątku oraz tematyką wpisu, w którym użytkownik zachował się w sposób nieuprzejmy. Choć zwykle bywa tak, że upomniany/obserwowany użytkownik ma na ten temat inne zdanie i uważa, że powodem przyznanego ostrzeżenia jest niezgodność jego wędkarskich poglądów z poglądami administratorów/moderatorów i/lub innych użytkowników, co opisałem kiedyś na przykładzie modyfikowanych/usuwanych przez nas wpisów -> http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1532.msg75204#msg75204
Zdążyliśmy już do tego przywyknąć i dlatego po raz kolejny pragniemy podkreślić, że w takich przypadkach administratorów i moderatorów nie interesuje wędkarska problematyka zawarta w danej wypowiedzi, a jedynie sposób wypowiadania się. Nie obchodzi nas gdzie ktoś robi zakupy, jakich zanęt i przynęt używa, gdzie łowi ryby, jaki rozmiar haczyków stosuje :-)
Najczęściej jednak użytkownicy, którzy znaleźli się na liście obserwowanych, otrzymali ostrzeżenie bądź ich wpisy moderowano, wysnuwają absurdalne podejrzenia, tworzą niedorzeczne teorie spiskowe, co dobrze obrazuje powyższy wpis kolegi jean72.
W pewnym sensie jest to naturalna reakcja. Kto bowiem z nas uważa się za człowieka niekulturalnego? Pewnie nikt :-) Każdy z nas uważa, że jest kulturalny, mądry, dobrze wychowany, uprzejmy i życzliwy :-)
Uważając więc, że jego wpisy są życzliwe i kulturalne, użytkownik dochodzi do wniosku, że jedynym powodem przyznania mu ostrzeżenia, dodania do listy obserwowanych lub edycji jego wiadomości była różnica poglądów.
Niestety, nie jesteśmy w stanie wyeliminować tego niezrozumienia i błędnej interpretacja naszych działań. Staramy się, piszemy obszerne objaśnienia, poradniki.
Wierzymy jednak, że nasze działania przynoszą korzystne efekty, poprawiają jakość prowadzonych dyskusji i pozwalają utrzymać wysoki ich poziom, co przekłada się na zadowolenie pozostałych, kulturalnych, niekonfliktowych i uprzejmych użytkowników.

Mimo to, nikt wcześniej, w tak dosadny sposób nie zarzucił nam, że celowo usunęliśmy jego wpisy w danym wątku i na dany temat, który rzekomo miałby być dla nas niewygodny. Takie zmyślanie niegodne jest prawdziwego mężczyzny. Może też być tak, że wynika ono z osobowości paranoicznej.
Każdego dnia robiona jest kopia bazy danych forum. Jeśli ktoś będzie zainteresowany wyciągami z historii wpisów kolegi jean72, to dla dobra sprawy i w celu odparcia tych zarzutów i oszczerstw, udostępnimy całą tę historię.

Muszę przyznać, że zawsze zaskakuje mnie podejrzliwość i nieufność naszych rodaków.
Spotkamy się z tym zarówno w dyskusjach na forum, jak i w wiadomościach PW. Niektórym użytkownikom wydaje się, że promujemy jakieś produkty, faworyzujemy dane marki, sklepy. Niektórzy sądzą, że czerpiemy z tego jakieś profity. Inni uważają, że są dyskryminowani, bo używają sprzętu firmy X.
Muszę powiedzieć, że często wraz z Lucjanem zachodzimy w głowę, skąd biorą się takie postawy.
Jest to nie tylko niedorzeczne, nieuzasadnione, ale również bardzo dla nas krzywdzące.
Dopóki nie zacząłem prowadzić tego forum, nie miałem pojęcia, że w ludziach jest tyle podejrzliwości, że niektórzy potrafią dopatrywać się niestworzonych rzeczy. Od użytkowników otrzymuję nawet PW z zapytaniami o to, czy przypadkiem jakiś użytkownik nie reklamuje jakiejś firmy. Niektórzy pytają nawet o to, skąd danego użytkownika stać na dany sprzęt. Ciekawe czy to taka nasza narodowa cecha, czy należy uznać to za normalność w dzisiejszym świecie.

Pozdrawiam wszystkich kolegów i mam nadzieję, że tego typu sytuacji będzie jak najmniej :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11 dnia: 24.10.2016, 13:24 »
Jak to przeczytałem to aż mnie zamurowało >:O "Niektórzy pytają nawet o to, skąd danego użytkownika stać na dany sprzęt". Mam nadzieje, że takich osób nie ma już na forum bo to zachowania niczym z bolszewickiej Rosji.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #12 dnia: 24.10.2016, 13:50 »
Nie znam użytkownika jean 72,jako że mam chwilę czasu,przeczytałem ostatnie 100 jego wpisów  i nic szczególnego,wymagającego interwencji nie zaobserwowałem( oczywiście to moje prywatne zdanie,mogę się nie znać)...

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #13 dnia: 24.10.2016, 13:53 »
Nie znam użytkownika jean 72,jako że mam chwilę czasu,przeczytałem ostatnie 100 jego wpisów  i nic szczególnego,wymagającego interwencji nie zaobserwowałem( oczywiście to moje prywatne zdanie,mogę się nie znać)...
No przecież dlatego, że takie wpisy są usuwane :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 24.10.2016, 14:01 »
A, to teraz rozumiem, przepraszam.