Autor Wątek: Kormoran po raz kolejny - kiepska manipulacja IRŚ  (Przeczytany 14235 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Kormoran po raz kolejny - kiepska manipulacja IRŚ
« Odpowiedź #30 dnia: 08.11.2016, 18:32 »
... wiadomo najlepszym protestem byłoby nie płacić składek. Ale niestety w większości wedkarzom odpowiada jak jest.

A co z tymi którym coś takiego nie odpowiada. W tym gronie jest ich wielu i jestem i ja gdzie wędkarstwo traktuje jako hobby a nie tak by zapchac lodówkę. Ja chciał bym dużych zmian i nie mam innego wyjścia muszę płacić składki.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 08.11.2016, 18:41 »
Widzisz, trzeba pokazać im, że teraz nie mają zapchać czym tej lodówy, i większość czasu siedzą nad wodą nadaremnie. Od czasu do czasu coś sie 'przydarzy'. W takim modelu czeskim nie bierzesz dużo za każdym razem, ale możesz często ale mało - i ryba jest. Liczy się ogólny rozrachunek.

Tutaj właśnie ZG PZW daje ciała najbardziej. Umysły wielu wędkarzy są skoncentrowane na 'tu i teraz', 'zabrać wszystko', 'jutro moge nie żyć, więc dzisiaj biorę wszystkie 6 leszczy' lub prozaiczne i najpopularniejsze 'jak ja nie zabiorę to i tak ktoś inny weźmie'. To właśnie poprzez media ZG powinien zmieniać mentalność wędkarzy, uczyć ich tego, że o ryby trzeba dbać aby je zabierać. NIczym z pszczołami, o które trzeba zadbać aby dały miód. Niestety, ci frajerzy nawet nie potrafili wytłumaczyć wędkarzom, że rejestry i ich wypełnianie są robione w interesie wędkarzy tak naprawdę. Pozwolono na degradację wędkarskich umysłów, spowodowana zmniejszająca sie ilościa ryb. Od jakiegoś czasu nie ma nacisku na ochronę ryb podczas tarła, nie tworzy się miejsc tarłowych, nie wyznacza stref 'ciszy'. Wszystko załatwia zarybianie, gdzie wali się ryby do wody z pochylni...

My wędkarze musimy być jak pasterze, dbać o ryby jak ci o owce. Te wszystkie lata sprawiły, że ludzie stali się chciwi i zazdrośni, nie łowią wiele i zabiorą wszystko prawie aby się jakoś spełnić. Wypaczono umysły wędkarzy. Pomimo, że świat idzie do przodu, prezesina Grabowski i Ziemiecki teraz odważnie kierują związkiem do tyłu.  Pomaga im w tym 'myśl naukowa' rodem z Olsztyna. Bez jaj - kilka lat temu 'rada naukowa PZW' (brzmi nieźle) uznała, że duży szczupak to szkodnik :o Takich mamy fachowców! A potem są zawody czołówki wyczynowej na Kanale Żerańskim i wygrywa ktoś z dwoma okonkami, lub też narzeka się na kormorana i jego liczbę. Tutaj rada naukowa nie obraduje...

Czeka nas sporo pracy 'u podstaw'. Mam nadzieję, ze coraz więcej ludzi zacznie myśleć, nie będzie podziałów na tych co zabierają i wypuszczają, będzie się działać wspólnie i stosować rozsądek i umiar. Polscy wędkarze muszą zacząć się zastanawiać nad tym skąd się biorą ryby, co zrobić aby 'były'. Bo jeżeli mamy słuchać mądrości w stylu 'po to się łowi ryby aby je jeść' i wali się wszystko w łeb, to lepiej nie będzie. A taka krókowzroczność i wręcz prostactwo jest powszechna. Mentalność lisa w kurniku trzeba właśnie zastępować mentalnością pasterza. Nie chodzi o wypuszczanie ryb wcale, ale o zdrowy rozsądek przy ich zabieraniu.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 08.11.2016, 18:41 »
Jurek porusza ważną kwestię. Ja od przyszłego roku nie płacę, bo udało mi się dostać do towarzystwa wędkarskiego. Ale skazuję się tym samym na łowienie na jednej małej gliniance w parku miejskim... Gdyby nie ta gówniana alternatywa, musiałbym wykupić PZW, bo inaczej zostałyby mi tylko okoliczne wanny z karpiami :(
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #33 dnia: 08.11.2016, 18:55 »
:D Wcześniej napisałem że  brak jest nam wędkarzom takiego współczesnego Wałęsy który to by całą brać wędkarską poruszył do działania. A może by tak byłego prezydenta poprosić o wsparcie. On przecież jest wędkarzem, potrafił poruszyć wiele miljonów polaków więc cóż dla niego było by te  630 000 tys.osób

Offline szlendi1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #34 dnia: 08.11.2016, 19:16 »
:D Wcześniej napisałem że  brak jest nam wędkarzom takiego współczesnego Wałęsy który to by całą brać wędkarską poruszył do działania. A może by tak byłego prezydenta poprosić o wsparcie. On przecież jest wędkarzem, potrafił poruszyć wiele miljonów polaków więc cóż dla niego było by te  630 000 tys.osób
Poruszył kogo i do czego?
Popatrz ilu członków z kola w ogóle o tym mówi. 10 może 15%.
Krzysiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #35 dnia: 08.11.2016, 19:19 »
System jest sprytnie zaplanowany, jak i każdy inny w naszym kraju.
Złudzeniem jest możliwość jakiejkolwiek zmiany oddolnie.
Jakieś głosowania w kołach, w okręgach, do tego przepisy, papiery, 3 zdjęcia i odcisk d**py w betonie :P
Każdemu, który chce zmian, braknie czasu, siły, zapału i cierpliwości by to przechodzić. A nawet jeśli mu się uda, to będziemy mieli kilku sensownych ludzi we władzach PZW, których głos może tak wpłynąć na tą sitwę, jak motyl na kierunek jazdy tira...
Jedyna słuszna opcja to "przewrót".
Widzę jednak sporą przeszkodę w postaci "większości" naszej wędkarskiej braci.
Tu nie chodzi o to, że to źli ludzi, że "leśne dziadki" itd. Ci ludzi najzwyczajniej nie rozumieją :-\ Do nich niewiele dociera.
Postulaty w stylu "więcej ryb", "wygonić dziadów z zarządu" itp bardzo im się spodobają. Jednak obawiam się, że więcej ryb skojarzą z koniecznością zakupu 2-giej zamrażarki, a rozgonić zarząd, z poczuciem się kimś ważnym przez 5 minut, i wywaleniem prezesa ze stołka na zbity pysk.

Ja również nie zamierzam w nadchodzącym sezonie sponsorować PZW.
Nie są to może straszne pieniądze, ale wywalone w błoto, bo nic za nie nie dostaję.
Skazuję siebie na "baseny", stawy, jakieś odległe wyjazdy, może stowarzyszenia. Ale w zamian będę miał kontakt z rybami.
I gdy najdzie mnie ochota mogę posiedzieć na wodzie PZW, za darmo. Rozłożę krzesło, nakarmię bułką kaczki, będę podziwiał widoki. Jeszcze zaleta, bo nie musiałem taszczyć pokrowca z wędkami, które na nic się przydały...
Czesiek

Offline szlendi1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #36 dnia: 08.11.2016, 19:28 »
Czesiek :beer: :beer: :beer:
To razem posiedzimy nad wodą PZW
Krzysiek

Online maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 08.11.2016, 20:05 »
Myślę że dobry model wyborów byłby taki jak Lucjan mówi że każdy członek głosuje na prezesa PZW a nie tak jak teraz w kołach głosuje na delegatów. I jeździli by tacy kandydaci po okręgach i przedstawiali swój program.  I byliby z tego swojego programu rozliczani przy następnych wyborach. Tylko żeby tak zmienić status to trzeba puczu.  Tylko nie takiego jak był w Turcji:-)
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #38 dnia: 08.11.2016, 20:18 »
Pucz?
W Polsce? :facepalm:

W Polsce to insurekcja! :P
Czesiek

Offline jarex

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 08.11.2016, 22:05 »
Ja napiszę swoje zdanie :P Jak na razie jest za małe zgranie aby zrobić większy harmider. Po prostu ludzie są zbyt zapracowani by po ciężkim tygodniu pracy zasuwać na manifestacje.Chce się mięsiarzom ale oni siedzą na rencie i emeryturce, mogą brać ryby 14 dni po zarybieniu więc oni nie będą nic zmieniać. Ja akurat za nich na początek się chcę zabrać. W niedługim czasie będę starał się dostać do SSR. Jestem bardzo często nad wodą , nie tylko na rybach więc to będzie moja mała walka o lepszy rybostan.

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #40 dnia: 10.11.2016, 09:36 »
Widziałem zdjęcie sprzed kilkunastu lat obecnego Prezydenta z dorodnym kleniem. Mamy wędkarza na najwyższym stanowisku w Polsce. Może do niego jakąś petycję?

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 10.11.2016, 10:08 »
Jeśli ktoś miałby umiejętności i czas by napisać taką petycję do prezydenta to ja się podpisze pod nią rękami i nogami
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 10.11.2016, 12:14 »
Widziałem zdjęcie sprzed kilkunastu lat obecnego Prezydenta z dorodnym kleniem. Mamy wędkarza na najwyższym stanowisku w Polsce. Może do niego jakąś petycję?

Jakiekolwiek petycje trzeba wysyłać do prezesa, on rządzi a nie prezydent. Niestety, prezes ma kota... :P

Póki nie urośniemy w siłę, i nie będziemy jakimś namacalnym ciałem, lepiej nie będzie, nie ma co pisać do prezydenta. Aby ktoś zaczął coś rozpatrywać, trzeba mieć z km gadać, kogo słuchać. Niestety, każdy działa osobno jak na razie - WŚ, Sati i Zbyszek, Piotr z Rapy... Kogo taki prezydent ma słuchać? Satiego? A czemu jego a nie prezesa Ziemieckiego co mu dał prezent na dożynkach w Spale? A kto to jest w ogóle Sati przy prezesie PZW? Jeżeli nie zorganizujemy się, mało kto będzie nas uważał, za jakąś sporą grupę, bardziej za nawiedzonych. Taki  Ziemiecki może powiedzieć prezydentowi, który zapyta, kto się tam burzy - że to człowiek, co wypuszcza ryby i chce tego samego dla wszystkich. I po sprawie. Prezydent przyzna mu rację i zapomnijmy o zmianach. To był tylko przykład... Jednak aby ktoś miał nas słuchać, musimy stanowić dużą grupę, na razie wygląda na to, że jest nas garstka.

Lucjan

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 10.11.2016, 12:28 »
A nóż widelec taka petycja może wywołałaby jakąś refleksję u prezydenta, nie możemy z założenia utwierdzać się w przekonaniu że to nic nie da
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Online maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #44 dnia: 10.11.2016, 13:21 »
Trzeba zorganizować jakąś pikete pod Sejmem.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!