Autor Wątek: Jakość kulek proteinowych  (Przeczytany 43038 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jakość kulek proteinowych
« Odpowiedź #30 dnia: 02.01.2017, 14:58 »
Za ziarno to liczą jak za zboże, nomen omen. Skąd wiesz, że ten kit w Decathlonie to jest właśnie to?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #31 dnia: 02.01.2017, 15:09 »
Za ziarno to liczą jak za zboże, nomen omen. Skąd wiesz, że ten kit w Decathlonie to jest właśnie to?
Porównywał jakiś wędkarz z forum karpiowego skład kulek z czołową polską firmą.
Są też wpisy wyglądu, zapachu, pracy i inne na różnych forach, ale nie chcę robić reklamy innym stronom.
Tak jak pisałem przy herbacie w godzinkę znalazłem cały proces w jaki to działa :)
Sam cennik chyba wszystko mówi o jakości kulek sprzedawanych przez polskie firmy xD

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 02.01.2017, 16:07 »
Jak już uświadamiamy to moim zdaniem przykład dają Czesi, którzy od kilku lat promują produkty hand made ( może kulki nie są idealnie okrągłe i nie mają cudownych kolorów ) ale są wartościowe i moim zdaniem bardziej przyjazne dla rybek.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #33 dnia: 02.01.2017, 16:26 »
Jak już uświadamiamy to moim zdaniem przykład dają Czesi, którzy od kilku lat promują produkty hand made ( może kulki nie są idealnie okrągłe i nie mają cudownych kolorów ) ale są wartościowe i moim zdaniem bardziej przyjazne dla rybek.
I tak powinno być. W Polsce coraz częściej kupuje się produkty home made czy to np piwo, słodycze, wyroby mięsne . Tylko najgorsze w tym jest to, że produkcja w Polsce czegokolwiek jest po prostu droga i w porównaniu z cenami zagranicznymi się nie opłaca.
Najlepszy przykład to piasek lub węgiel. Produkcja i wydobycie jest droższe niż kupno z Chin :/

Mateusz "Majcher"

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
« Odpowiedź #34 dnia: 02.01.2017, 17:24 »
No to ja polecę wam kulki z domowej produkcji tak jak robię to sam ,co prawda produkty są drogawe ale wydaję mi się że do nęcenia są wyśmienite nie sycą ryb smaki robię jakie tylko chce wadą są rozmiary nieraz wyjdzie 10mm nieraz 12 mimo że matryca ma 11. Furorę robiły u mnie na wodzie miod z pikantną papryką o kolorze czerwonym.

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #35 dnia: 02.01.2017, 17:33 »
Też przymierzam się do produkcji - już niebawem. Na wiosnę będą w sam raz.
 :thumbup:
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Mardead

• Ekspert
  • Reputacja: 299
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 02.01.2017, 17:35 »
No to ja polecę wam kulki z domowej produkcji tak jak robię to sam ,co prawda produkty są drogawe ale wydaję mi się że do nęcenia są wyśmienite nie sycą ryb smaki robię jakie tylko chce wadą są rozmiary nieraz wyjdzie 10mm nieraz 12 mimo że matryca ma 11. Furorę robiły u mnie na wodzie miod z pikantną papryką o kolorze czerwonym.

Brawo Ty :beer: :thumbup:
Marcin

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #37 dnia: 02.01.2017, 17:44 »
A czy byś mógł zrobił poradnik i podzielił się z kolegami swoją pracą. Fajnie byłoby się dowiedzieć jak to zrobić, a może nawet za chęci kogoś do zrobienia kulek home made. ;)
Mateusz "Majcher"

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
« Odpowiedź #38 dnia: 02.01.2017, 17:46 »
Postaram się coś przygotować.

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #39 dnia: 02.01.2017, 17:59 »
Jako karpiarz na odwyku, z perspektywy czasu widzę to tak, że jest kilka aromatów, które są uniwersalne i sprawdzają się na większości wód. Moje typy to
- ananas (mainline)
- quench (solar)
- squid/octopus
- truskawka.
 Dla początkujących kulaczy powiem tyle, że najefektywniej jest zrobić sobie 2 rodzaje miksu- w zależności od zasobności wody w ryby, portfela, chęci i stopniowo je modyfikować niż eksperymentować z mnogością składników, miksów i rozpraszać siły i środki. Są sprawdzone receptury, można kombinować samemu, ale nie jest to zabawa tania, a nie każdy o tym powie.
Dla szukających szybkiej pracy kulek polecam użycie żelatyny spożywczej zamiast jaj/albuminy. Przyspiesza to pracę kulek, nie trzeba ich nawet gotować, to raczej pellet niż kulki ale o lepszych parametrach odżywczych(unikamy denaturacji białek)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #40 dnia: 02.01.2017, 20:47 »
A używał ktoś z forum kulek Misel Zadravec ? i firmy z Kedzierzyna- Kożle  Bait-Zone ?
Pozdrawiam
Jacek

Offline Arturf01

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #41 dnia: 02.01.2017, 23:17 »
Witam i powiem tak: karpiarz musi miec coś zanetowego i cos do łapania.
Na zanetówki mozna użyc cos tańszego ale też powino trzymac jakis poziom jakosciowy- broń Boże gips itp...
na haku cos ładnego, kolorowego:)
Jednak od mnogości firm na naszym rynku az oczy bola- nie dajcie się zwieśc bo 90% to przepakowane i dobrze obklejone kolorowa etykieta dziadostwo.
DOBRZE przez duże D poszukajcie coś godnego uwagi i znajdzcie goscia który kula dla pasji a nie dla kasy- są tacy w Polsce :)
A co do uniwersalnosci smaków to wyodrębnił bym takie :
truskawka
wanilia
Squid- na chłodniejszą wode
Cos od ochotki - kiedyś miałem AceLobworm (rosówka) z  SBS TacticalBaits- robiła świetna robote na zimnej wodzie- ale cena !
Pozdrawiam
Artur

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #42 dnia: 02.01.2017, 23:21 »
A używał ktoś z forum kulek Misel Zadravec ? i firmy z Kedzierzyna- Kożle  Bait-Zone ?

Ja używałem kulek bait-zone, ładnie pachną i są robione przez chlopakow na miejscu. Co do skutecznosci się nie wypowiem bo praktycznie nie łowiłem na nie.

Offline Arturf01

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #43 dnia: 02.01.2017, 23:21 »
PS do poprzedniego wątku- Jesli chodzi o nęcenie i to dośc tanie : Polecam kukurydze ze sklepu dla gołebi + jakis szybkowar- Zalewam dzień wczesniej na noc, na nastepny dzień troche gotowania- az bedzie taka juz prawie i pozniej na rybki > ok 2- 3 zł kg a naprawde działa :)
Pozdrawiam
Artur

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #44 dnia: 03.01.2017, 01:00 »
Panowie, są kulki i kulki...

Przede wszystkim nie każda forma może produkować kulki legalnie. W UK jest sporo producentów, którzy robią 'domowe' kulki. Ale nie mają one wymaganych rzeczy. Teoretycznie nikt się nie przyczepia, ale nie można takiego produktu wsadzać do sklepów. Pamiętajmy, że jest prawo unijne, a to jest dość surowe. Aby produkować takie rzeczy trzeba mieć atesty, numery weterynaryjne, odpowiednie miejsce...

3 foot Switch to firemka tłukąca kulki brzanowo-karpiowe w UK, rozmawiałem z właścicielami - i oni mówią jedno. Kulka bez konserwantów jest o wiele lepsza od tej z takowymi. Dlatego wielu karpiarzy trzyma swoje kulki w zamrażarce. Te kupne są ciut inne, shelf life...  To dość istotne dla tych, co szukają jakości.

Lucjan