Autor Wątek: Jakość kulek proteinowych  (Przeczytany 43172 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jakość kulek proteinowych
« Odpowiedź #105 dnia: 05.01.2017, 12:09 »
Fakt. Boleń jest pyszny... brzana przepyszna...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 05.01.2017, 12:11 »
Kiedyś miałem taki pomysł, żeby do wody wpuszczać coś, co powoduje, że mięso ryb staje się strasznie gorzkie, nie do zjedzenia...

Michał doskonały pomysł - już kiedyś pisałem jak u mnie śmierdziały płotki , leszcze - to nikt nich nie żarł ... odkąd wybudowali nową oczyszczalnię i jakość wody radykalnie się polepszyła i rybki przestały śmierdzieć ... to i rybek zabrakło bo je zżarli ....
Maciek

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #107 dnia: 05.01.2017, 12:14 »
Niedaleko mnie jest oczyszczalnia ścieków a przy niej ciąg stawów. Stawy są bardzo zamulone i ryby również jadą mułem. Jednak sporo osób je ryby z tych stawów i im smakują.
https://www.google.pl/maps/@53.179096,18.1761411,1568m/data=!3m1!1e3
Pozdrawiam
Mirek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 05.01.2017, 12:29 »
Michał doskonały pomysł - już kiedyś pisałem jak u mnie śmierdziały płotki , leszcze - to nikt nich nie żarł ... odkąd wybudowali nową oczyszczalnię i jakość wody radykalnie się polepszyła i rybki przestały śmierdzieć ... to i rybek zabrakło bo je zżarli ....

Polska kraj absurdów - ryby trzymają się w brudnej i śmierdzącej wodzie lepiej niż w czystej :D

Swoją drogą, rybni "kucharze" znajdą sposób, żeby przyrządzić nawet najbardziej niesmaczną rybę. Było już o tym w którymś wątku.
Marcin

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 05.01.2017, 12:44 »
Ta, ocet robi swoje :D :( :(
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #110 dnia: 05.01.2017, 12:48 »
Ta, ocet robi swoje :D :( :(

Dobre !!!!

Nawet smak wyciągnie Panie .... a.... a kostki jakie mięciutkie jak tak rybka w nim się pomoczy ......  :-X 8) :P
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #111 dnia: 23.01.2017, 09:59 »
Jako że mamy zimę za oknem wiec i jest czas do refleksji... Zastanawialiście się dlaczego producenci kulek to w sumie nie producenci tylko właściciele ewentualnego pomysłu na biznes?
Nie mam nic do nikogo ale sam sie zastanawiam czy jest na rynku oprócz mi znanych czeskich firm kto sam produkuje towar ...A nie go kupuje i pakuje w swoje opakowania..
Pomysł fajny tylko sam uważam że powinni powiedzieć głośno i wyraźnie nie kręcimy robią to za nas ( i tu znam jedną firmę która oficjalnie się do tego przyznała !!! i chwała im za to).
Osobiście uważam że testowanie i pokazywanie tego w mediach jest w porządku - przynajmniej trochę pracy ich to kosztuje przed wprowadzeniem na rynek.
Także może firmy oficjalnie zaczeły by mówić nasz jest przepis - nazwa - a kręca za nas inni ...
A tu jedna z wiekszych firm ( może ktoś skorzysta i coś wdroży na rynek)
http://www.kcbinternational.com/pl/
Maciek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 23.01.2017, 10:04 »
Maćku każda rozmowa na temat produkcji kulek kończy się na tej firmie lub innej. Ja napisze tak, czy istnieje jeszcze jakikolwiek inny producent czegokolwiek w Holandii który swoja stronę ma w języku Polskim :D to daje dużo do myślenia :P :P :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline marcin82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #113 dnia: 23.01.2017, 10:14 »
Nawet Solar bierze kulki z fabryki KCB...
Raj jest tam, gdzie nie chodzą wszyscy...

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #114 dnia: 23.01.2017, 10:19 »
Maćku każda rozmowa na temat produkcji kulek kończy się na tej firmie lub innej. Ja napisze tak, czy istnieje jeszcze jakikolwiek inny producent czegokolwiek w Holandii który swoja stronę ma w języku Polskim :D to daje dużo do myślenia :P :P :P

Stary ja to rozumiem - to ekonomia !!!
No nikt mi nie powie że przy produkcji hurtowej ma szanse rzemiosło...
Mi sie podoba podejście nasza receptura - nazwa .. a robi fabryka ( X czy Y ) byle by towar był dobrej jakości i rybki ciągły na niego....
Maciek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #115 dnia: 23.01.2017, 10:23 »

Mi sie podoba podejście nasza receptura - nazwa .. a robi fabryka ( X czy Y ) byle by towar był dobrej jakości i rybki ciągły na niego....

Bo tak to powinno wyglądać. I wtedy wszystko jest ok. Natomiast wałkiem jest, gdy identyczne składnikowo kulki są przez różne firmy sprzedawane jako własne i różnią cię cenami o kilkaset procent.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #116 dnia: 23.01.2017, 10:26 »

Bo tak to powinno wyglądać. I wtedy wszystko jest ok. Natomiast wałkiem jest, gdy identyczne składnikowo kulki są przez różne firmy sprzedawane jako własne i różnią cię cenami o kilkaset procent.

Michał no właśnie ... albo kupienie na ali najtańszego osprzętu pakowanego w setkach ... członkowanie go na szt i pociskanie  marżą kilkaset %
Ale to biznes kto komu zabroni - jest rynek jest biznes....
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #117 dnia: 23.01.2017, 10:27 »
Osobiście mam w nosie gdzie jest robiony towar. Nie rozumiem ludzi, którzy przy jego wyborze kierują się miejscem produkcji. Ja jestem prosty chłop i mnie interesują dwie rzeczy, aby  towar działał i mnie nie zrujnował.
Dlatego tak wkurzyło mnie to , jak zachowywali się ludzie wobec Warmuza. A jakby jeden z drugim, zajrzeli głębiej do swoich zapasów, to okazałoby się, że grubo ponad połowa ich towaru robiona jest w holenderskiej fabryce.
Strasznie drażni mnie ten temat >:O

Offline Shaman

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #118 dnia: 23.01.2017, 10:28 »
Wiele firm decyduje się na "kulanie" wyrobów za granicą gdyż w Polsce są chore przepisy.
Znam temat co prawda pobieżnie ale uwieżcie mi panowie, że uzyskanie wszelkich pozwoleń weterynaryjnych w Polsce na wyrób kulek jest to tak ciężka przeprawa, że Najprostszym i najbardziej dochodowym sposobem jest zlecanie produkcji towaru za granicą.... :-\ :facepalm:
Nie zabijam ryb. Mam co jeść.

"W domu nie złowisz :)"

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #119 dnia: 23.01.2017, 10:45 »
Ja jestem prosty chłop i mnie interesują dwie rzeczy, aby  towar działał i mnie nie zrujnował.

Mam takie samo podejście. Niektórzy mogą się poczuć oszukani, ale czy gdzieś na opakowaniach napisane jest "made in Poland"? To, że coś pochodzi z jednej fabryki, nie znaczy że jedno i drugie to to samo. Podobna sytuacja jest z różnymi sprzętami produkowanymi w Chinach.
Marcin